Feest in de stad!

Als je pas in de stad woont, zijn er zo van die dingen die niet meteen duidelijk zijn. Waarom je opeens weggetakeld wordt op de plaats waar je altijd geparkeerd staat, waarom pizza express folders in je bus blijft pompen ondanks de beleefde “geen reclame aub”-sticker en vooral: waar dat gat-met-metalen-plaatje-erover op de stoep voor voordeur wel toe mag dienen.
Echter: brengt tijd, brengt raad en na een poos ken je dus de reden van die stadsmysteries.Als flip en mathilde in de stad zijn, wordt het bisschopplein een VIP-parking en jij bent geen VIP. Pizza express heeft lak aan alle sociale conventies en droppen hun folders waar het hen uitkomt.
Dat van dat gat in de grond werd pas duidelijk rond mijn eerste kerst in Gent: begin december ongeveer komt in dat gat namelijk een paal met kerstversiering. Lelijke kerstversiering nog wel.
Sinds deze week is het weer zover. Praise the Lord: het hele Gentse stadcentrum baadt in een sfeer van kitsch en gluhwein! Straks begint ook de kerstmarkt op Sint-Baafs en dan, lieve mensen, is het feest compleet: ieder weekend van zonsopgang tot ver in de avond “it’s a season to be jolly” uit de boxen en overal vrolijke blozende kinderkens die hun ouders nog een pannenkoek proberen af te troggelen. God, I love Xmas. Zo veel zelfs dat ik tegen 25 december al mijn zelfbeheersing moet aanwenden om de kerstman niet te verplichten zijn bel op te eten, onderwijl zelf sardonisch “hohoho”-brullend.

Niet alles is peis en vree, echter deze tijd van het jaar. Gisteren leek het alsof mijn huis in oorlogsgebied lag: overal politie, geblaf, overvliegende helicopters. Vreemd was dat. Wist ik veel wat er aan de hand was. Vanochtend in de Standaard:

“In de Gentse studentenbuurt is rond middernacht uur de rust weergekeerd na diverse rellen tussen rechtse en linkse activisten. Beide groepen hadden in de loop van de avond een betoging gehouden, op verschillende plaatsen in de stad, en na afloop kwam het tot confrontaties. De massaal aanwezige politie moest diverse malen chargeren en het waterkanon inzetten om de twee kampen te scheiden. Een tiental betogers werd opgepakt. “

En ik die dacht dat er een gevaarlijke gevangene ontsnapt was. Of zoiets.

One thought on “Feest in de stad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *