Een proper meisken.

Delhaize, vorige week woensdag. Gezwind loop ik langs de rekken, geheel in de stemming voor consumptie en vrolijk het winkelkarretje volstouwend met noodzakelijke goederen ter overleving. Boursin. Chocolade. After Eight. Witte wijn. Cola. Yoghurt (Jaja. We doen aan de lijn). Chips. Aan het rek met de schoonmaakproducten wordt mijn oog naar een blits groen spraybusje toegetrokken. Clean Explosion. Volgens de verpakking een schitterend product dat “hardnekkig vuil en vlekken in handomdraai verwijdert”. Handomdraai. Me likes. En hardnekkig vuil hebben we ook al bijwijlen in het appartement. Bovendien ben ik een trouwe fan van wat loperkes mama “luiewijvenkuisgrief ” noemt. Mr Proper doekjes, Febreze, raampoetsspray, ja: zelfs afwasmiddel-dat-geen-sporen-nalaat-als-je-je-glazen-gewoon-aan- de-lucht -laat-drogen…al deze wonderen der hedendaagse wetenschap zijn niet langer geheimen voor ondergetekende. Het was dan ook een kwestie van seconden voor ik mijn argument “5 euro 99 is wel heel veel geld” liet varen en het helgroene busje resoluut in de winkelkar keilde.
Tot zover alles goed.
Vandaag echter haalde ik de bus boven, met het vaste voornemen iets te poetsen. Want soms heb ik daar zin in: om iets te poetsen. Dat heeft me dan even het gevoel dat ik eigenlijk best een flinke huisvrouw ben. Zo’n jaren 50-type, met een propere mis-en-plis en drie onberispelijke kindertjes, die steeds het huis aan de kant heeft en ondertussen ook ten allen tijde een heerlijke ovenschotel achter de hand houdt voor onverwachte gasten. In de zetel gezeten besloot ik de gebruiksaanwijzing van het wondermiddel te lezen. Want ook dat heb ik na drie jaar alleenwoonschap wel geleerd: niet alle poetsgrief mag op dezelfde manier gebruikt worden. Soms is er sprake van naspoelen, inwerken, openwrijven of wegstofzuigen. Je moet het maar weten.
Ik lees: spuit het product op het te reinigen oppervlak. Laat 1 minuut inwerken. Spoel overloedig na met lauw water.
Ha! Makkelijk zat! Deze missie kan zelfs ik tot een goed einde brengen, denk ik dan.
Lees verder. Waarschuwing: Product niet gebruiken op metaal, emaille, plastiek, aluminium, katoen, wol, hout, natuursteen en synthetische stoffen.
And there’s the rub. Na een kwartier ronddolen in mijn appartement heb ik nog steeds geen plek gevonden waar ik dit goedje op kan gebruiken. Behalve dan mijn eigen huid, maar iets in de vermelding van een telefoonnummer van het anti-gif centrum zegt me dat ook dat misschien niet zo’n helder idee is.
Ik weet het niet meer. Staar ontmoedigd naar het triomfantelijk schreeuwerige busje. Overweeg een tirade op het vermelde infonummer. Zucht. Zet de lichtbak aan en besluit een andere keer te poetsen.
Busje kopen iemand?

One thought on “Een proper meisken.

  1. Ik ga soms graag een beetje tegen mijn moeder in. Ik ben dus een absolute fan van “luiewijvenkuisprodukten”! Maar bon, da produktje van u kan ik ook nergens voor gebruiken hoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *