elementaire beleefdheid.

Tijd voor serieuze dingen.Het moet niet altijd voor te lachen zijn é, meneer.Deze morgen een mail van Smetty in de elektronische box, over dat ze overgenomen werd op een planet-blog. Ik vermeld hier zeer bewust geen link, want ik wil geen reclame maken voor dit initiatief.
Op zich zou het geen probleem zijn, zo’n overzichtsblog waar verschillende blogs op gecombineerd worden, ware het niet dat degenen die erop te lezen zijn niet van tevoren werden ingelicht. De initiatiefnemer heeft ze er gewoon lekker opgezwierd en het was dan ook een complete verrassing, deze ochtend.
Iedereen doet zijn eigen zin natuurlijk en een beetje anarchie en initiatief kan de wereld alleen maar spannender maken, maar dit is gewoon een kwestie van elementaire beleefdheid. Je spreekt met twee woorden. Je wast je handen voor het eten. Je zegt vriendelijk goeiedag tegen de mensen. En je neemt geen blogjes over van mensen die van nix weten. Zozijn wij thuis opgevoed, en hopelijk u ook.
Dit voorval zorgde voor enig denkwerk ivm. copyrights. Hoe zit dat eigenlijk met de dingen die je op je blog publiceert? Ben je ergens wel beschermd? Het is een heel grijze zone, dat internet: iedereen linkt en citeert er maar op los, en dat is op zich heel leuk. Maar wat als een paar snodaards dingen gaan pikken en ze als eigen werk publiceren? Gaan we die dan gewoon allemaal samen gezellig op hun gezicht timmeren?

11 thoughts on “elementaire beleefdheid.

 1. ja lekker gezellig allemaal op hun bakkes timmeren! fijn fijn fijn!

  als ik foto’s gebruik zet ik er de fotograaf bij, als ik tekst gebruik is het wel af te leiden uit mijn blog van wie ze komen

  tjah ge hebt altijd snoodaards..laten we hen verdrinken in een schutsluis.

  kan ik hier een reviews van “uitverkocht” verwachten? ben er niet geraakt…

 2. Er wordt aan gewerkt, CMS. er is vanavond nog een avond en morgn begin ik over de hele week te schrijven.

 3. Het strafste is:
  De initiatiefnemer is bedrijfsleider en 34 jaar oud…. Iedereen denkt dat we het hebben over een puisten tiener die nog moet leren hoe hij met de wereld moet omgaan.

 4. Hey daar,
  Interessante bedenking die je daar maakt over copyrights.
  Maar ik begrijp eerlijk gezegd het probleem niet. Als blogger wil je toch gelezen worden? Als je een RSS-feed op je site publiceert, dan geef je toch te kennen van “doe iets met mijn inhoud”. Als die feed in een site wordt opgenomen met duidelijke bronvermelden en doorlinken naar de weblog in kwestie, dan is dat toch niets anders dan goeie reclame voor de blog . De overzichtsblog van Gentse bloggers is op deze manier niets meer en niets minder dan een online RSS-lezer van Gentse bloggers. Aangezien de site geen enkel waardeoordeel uitspreekt over de inhoud, én dat de maker van de blog geen enkele commerciële belangen heeft, begrijp ik echt niet wat hier verkeerd aan kan zijn.

  Oh ja, de link is: http://blogs.cocoondev.org/stevenn/planetgent/ . No offense, maar als je het dan toch over elementaire beleefdheid hebt, dan moet je toch minstens de link leggen naar hetgeen waarover je spreekt. 😉

 5. @tom
  Zoals ik al schreef, tom, is een overzichtsblog op zich geen probleem maar vind ik het een kwestie van elementaire beleefdheid dat de bloggers die eraan toegevoegd worden van tevoren ingelicht worden. Dat was mijn punt, niets meer, niets minder.
  Ik vermeld ook duidelijk in mijn post dat ik de link niet geef omdat ik geen reclame wil maken voor het intiatief. Ik weet nl. van een paar mensen die erop vermeld worden dat ze daar niet zo blij mee waren. Ik ga jouw comment niet verwijderen, want ik geloof in vrije meningsuiting, maar ik wil je in naam van die niet zo blije bloggers toch even bedanken om de link alsnog mee te geven.


 6. reactie op nuance

  Er staat RSS op mijn site zodat men de inhoud kan lezen via een aggregator. RSS houdt echter geen toestemming in om inhoud vrij te copieren. En er staat zeker niet: doe iets met mijn inhoud.

  Als blogger wil je gelezen worden. Ja hoor. Dat wil de krant De Standaard ook, gelezen worden. Maar mag ik zomaar inhoud overnemen? Nee. Mag ik de inhoud die ze mij bezorgen via RSS overnemen om ze het verspreiden via RSS? Nee. Dus dezelfde logica voor de bloggers lijkt mij, tenzij ze dit zelf anders aangeven.

  Of een site die mij overneemt goede reclame is, daar wil ik zelf over beslissen.

  Volgens mij is Blog Planet Gent geen online RSS-lezer. Een online RSS lezer, zeg Bloglines, houdt de volgorde aan van de auteur. Als iemand in een privé-omgeving blogs gaat mixen, dan is dat zijn recht. Ik betwijfel ten sterkste of je dat publiekelijk mag doen. Dat is schending van het auteursrecht. Tenzij de blogger dit uitdrukkelijk toe staat.

  Tom,
  hopelijk geen hard feelings.

  /Cindy

 7. vain
  2005-02-07, 00:15:13
  hm, ik hou wel van citaat op die blog planet gent “If you’re too vain to appear with fellow webloggers on a shared webpage, just let me know and I’ll drop you from the list.”. Misschien wel handig dat dit gebeurt, kunnen we vanaf nu allemaal zo’n tekstje bovenaan de blog zetten: kijken mag maar aankomen niet.
  Het dagboekje met slot te verkiezen boven een internet zonder gedragscodes?

 8. @brammie
  2005-02-07, 16:27:58
  ik weet niet of het iets met ijdelheid te maken heeft, eigenlijk. Ik betwijfel het sterk. Voor mij was het vooral een punt van beleefdheid: als iemand een site in elkaar flanst en daar een heleboel mensen op overneemt (zelfs met duidelijke vermelding van de bron), dan vind ik dat die persoon dat tenminste even mag vragen. Het staat iedereen vrij om op die vraag in te gaan of niet, en ik spreek daar geen oordeel over uit.

 9. wat ik bedoelde
  2005-02-07, 18:09:55
  maar bij het nalezen idd niet zo overkwam: die leuke citaatjes op zo’n site (zoals “if you’re to vain …”) zorgen voor zo’n lichte rilling over mijn rug. Het gevecht is al begonnen, de eerste aanval is ingezet, maar ik weet nog niet waar het over gaat. “ik hou wel van citaat …” was dus in de eerste plaats ironisch bedoeld.
  Verder vind ik wel dat een duidelijke bronvermelding voldoende is: je vindt iets goed, neemt het over, eventueel met commentaar, en verwijst door naar het origineel. Wanneer het over het overnemen van een volledige blog gaat, durf ik mijn mening nog aanpassen …

 10. Volgens mij was er helemaal geen probleem geweest als het “geaggregeerd publiceren” van RSS-feeds beperkt was gebleven tot de eerste zinnen van elk artikel. Dat kan je namelijk perfect verantwoorden vanuit het citaatrecht, en er is dan ook geen toestemming voor nodig.

  Overigens ken ik tal van andere bloggers die een gelijkaardige “full feed” aggregatie-pagina hebben . Een vrij geslaagd voorbeeld vind ik http://rss.xiffy.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *