camionet retteketet

Daarnet flink in de file gestaan. “Hoe komt dat zo, beste i.?”, hoor ik u vragen (neen, dat is niet waar, ik hoor niemand iets vragen, ik hoor tot nader order nog steeds geen stemmetjes in mijn hoofd, maar ik probeerde subtiel het doel van mijn autotochtje door Gent centrum te vermelden\”¦). Wel, lieve lezertjes, dat komt omdat ik een cadeautje moest halen voor mijn mama. De mama wordt namelijk volgende week\”¦eeerhm\”¦.21 jaar. Of zoiets. Ik feliciteer haar bij deze al even van tevoren. (Ha. Subtiel doel binnengesmokkeld. En niemand die iets gemerkt heeft. Mwoeha!). Alleszins: een jarige moeder vraagt om een passend kdootje, en daarvoor had ik dus de auto nodig. En ik heb in de file gestaan.
Het voertuig voor mij in de rij was zo\’n typische loodgieter-tuinaanlegger-verwarmingsinstallateur-bestelwagen. Een camionette gelijkdammezeggen. Die bestelwagens zien er allemaal hetzelfde uit: wit, geen achterruit, volgeladen met mannen in overall en bedolven onder stof, modder, vuil en andere smerigheden. (Nu ik eraan denk lijkt het me niet ondenkbaar dat er een direct causaal verband bestaat tussen de mannen in overall en de bedenkelijke hygiënische staat van bestelwagens. Niet dat ik in clichés wens te vervallen, maar ik ben van mening dat een vrouw -zelfs een vrouw in overalls- op gezette tijden zou aandringen op een carwash-bezoek. Dit echter terzijde.).
Twintig minuten heb ik naar de achterkant van de bestelwagen gestaard en ik kon dan ook niet anders dan opmerken dat iemand iets had willen meedelen aan de wereld. Bij gebrek aan pen en papier had het literaire talent in kwestie dan maar het stof van de camionette als zijn medium gebruikt. \”VUIL�? stond er te lezen. Niet echt wereldschokkend nieuws, want zelfs een poedel met cataract had kunnen opmerken dat er dringend een keer werk moest gemaakt van properheid. Het woord op de carrosserie deed m\’n gedachten afdwalen naar andere dingen die ik ooit op een bestelwagen heb gelezen. En na enig peinswerk kon ik enkel concluderen dat die boodschappen zelden origineel zijn: verder dan een occassionele \”was mij!�?, \”zot�? of \”fuck you�? komt men meestal niet. Soms zie je een enkele keer een \”Vanessa, i love you�?, maar dan hebben we het wel zowat gehad.
Ik lanceer vandaag dus een oproep: duikel in je woordenboek op zoek naar een fijn woord, zoek een leuk citaat op het grote web, bedenk zelf een scherpe zinsnede of steel er eentje van iemands anders en schrijf die vanaf nu in het vuil van elke bestelwagen die je tegenkomt. Kan ik ook nog eens glimlachen, de volgende keer in de file.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *