Zelf kaas maken

Zelf kaas maken (Stichting C3 experiment)

Principe:
Zelf kaas maken m.b.v. volle melk en een stremsel dat op biotechnologische wijze verkregen is.

Benodigd:
* koffiekopje
* pannetje
* lepel
* pipet
* mes
* theezeefje
* theelepel
* schaaltje of vormpje of twee plastic koffiebekertjes
* water
* volle, gepasteuriseerde melk
* citroensap
* Fromase® (bewaren in de koelkast)

Uitvoering:

* Zet een kopje melk in een pannetje met heet water uit de kraan. De melk wordt dan verwarmd tot ongeveer 35 oC. De temperatuur kun je eventueel met een thermometer nagaan.
* Voeg na 5 minuten al roerend 4 druppels citroensap toe. Hiermee boots je de melkverzuring na.
* Voeg met de pipet twee druppels van het microbieel stremsel (Fromase®)toe. Roer het geheel goed oor en laat het vervolgens rusten.
* Na ca. 25-30 minuten is de melk dik geworden (gelegeerd) en lijkt op yoghurt. Snij met een mes de ‘wrongel’ in kleine stukjes.
* Na enige tijd zal de lichtgele wei weggelekt zijn. Je kunt de wrongel van de wei scheiden met een theezeefje. Druk de wrongel met een theelepeltje licht aan.
* Doe de wrongel in een schaaltje of vormpje of maak een kaarspersje door in de bodem van een plastic koffiebeker een gaatje te prikken. Doe de wrongel in een schaaltje of vormpje of maak een kaaspersje door in de bodem van een plastic koffiebekertje een gaatje te prikken. Doe de wrongel in een bekertje en zet er een ander bekertje, gevuld met water, bovenop.
* Nu kan je je verse kaas, die max. 24 uur houdbaar is net als zuivelspread, eten.

Eindwerken lezen is eigenlijk wel cool. Misschien kan ik op zijn verdediging vragen om me een boterhammeke met kaas klaar te maken.

(…)

[homer mode] mmm…boterhammekes met kaas…. [/ homer mode]

9 thoughts on “Zelf kaas maken

  1. waar kan menfromase,of microbieel stremsel , of gewoon stremsel vandaan halen ?
    en welke kan men het best gebruiken om kaas te maken ?

    mvg joel

  2. Hey, ik ben te weten gekomen waar je stremsel kan vinden. Gewoon bij de apotheek!! Die kijkt wel even raar maar leveranciers Aca Pharm en Fagron kunnen het bij hen leveren. Veel succes!

  3. Stremsel kan je bij de turks winkel kopen,gewoon bij de kaas afdeling zoeken of vragen bij de kassa.Het zit meestal in een kleine flesje met rode dopje.Ik ga zelf ook kaas proberen te maken…

  4. dag iedereen,
    in de info staat dat je dat kaas max 24 uur houdbaar is… wat moet je doen om deze kaas langer houdbaar te maken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>