i. wikt, weegt, peinst, denkt “doe dat niet” en dan…

… doet ze het wel, natuurlijk.

Hoewel ik even geleden na het incident had besloten niet meer te meta-bloggen (ja, zo heet dat dan), wordt de drang nu net iets te groot. Er is vandaag blijkbaar weer eens heel wat aan het handje in de grote verzameling ego’s die de Vlaamse Blogosfeer toch wel is. Met stijgende verbazing lees ik mijn RSS en het jeukt om ook mijn in deze ongetwijfeld onmisbare licht over deze blogstormpjes te laten schijnen. Haha! Iedereen een mening!

Ik doe er wel twee in één keer, kwestie dat we er geen twee posts aan verspillen…

1. De zaak Huugske.

Ik vind als je iemand niet op je blog wilt in de commentaren, je dat mag zeggen en dat dat moet gerespecteerd worden. Het pesten van mensen, in hun eigen bloghuis, is laag bij de grond en getuigt van een niet zo rijkelijk gevuld leven en een hoop opgekropte frustraties. Ik weet bijvoorbeeld dat ik geen tijd zou hebben om mij daar mee bezig te houden. Maar ik ben dan ook niet verkozen voor vier jaar, ik moet zoals de meeste mensen iedere dag bewijzen dat ik mijn werk goed doe.
Michel heeft dus wat mij betreft groot gelijk. Luister naar die mens, dat is nen slimmen.
En daarbij: Huug is begot een life-blogger die voor zijn plezier een weblog heeft. Dat iemand hem dat plezier afneemt: foei, foei, driewerf foei.

Advies aan de pestkop: get a life.
Advies aan Huug: start blogging again, baby. Je hebt mij een paar maand opgedragen niet te plooien, volg nu maar je eigen advies op. Allez hop, achter dat toetsenbord.

2. De zaak Antwerpenblogt.

Pietel, die schreef daar iets over. En wij schreven daar allemaal commentaren op. En toen was Zonder Zever wreed kwaad, blijkbaar.

Wel, als je een project start, dan wordt daar over geschreven. Er was ooit een wijs man die zei: “there’s nothing worse than being talked about and that’s not being talked about”, en dat is juist: alle publiciteit, goed of slecht, is publiciteit.

Bovendien: [spreekwoord mode]hoge bomen vangen veel wind en de soep wordt nooit zo heet gedronken als ze geschonken wordt. [/spreekwoord mode].

Ter illustratie citeer ik even een paar dingen die verschenen zijn op de dag dat Gent.blogt gelanceerd werd (jaja, heren blogdino’s, u mag nu al glimlachen).

Zei onze Bruno:

Dit is geen Gents weblog. Ceci n’est pas une pipe. Gent krijgt eerste stadsblog Excuse me? Een aantal Einzelgangers besluit stiekem een logje op te richten dat op een mediageile manier veel te snel naar buiten wordt gebracht (o.a. te merken aan de uitwerking van de interface), voorzien van een volledig afgesloten en megalomaan copyright statement. Weliswaar zonder verdere intentieverklaring, en zonder overleg met (het gros van de) andere bloggende Gentenaars.


En de Michel
:

Een duidelijke trend inderdaad: ik kan me inbeelden dat mensen zich blind staren op bijvoorbeeld volgende vragen:

* “gent blogt”?! Vanwaar de mateloze arrogantie om een paar mensen bijeen te schrapen en dat “gent” te noemen dat aan het bloggen zou zijn? ik zie daar niet veel meer dan een stapeltje arty farty mensen die elkaar van den uitgang kennen
* gent blogt? De helft van die gasten zijn “aangespoeld” of westvlamingen begod!
* gent blogt? De meerderheid van die gasten heeft ofwel helemaal geen, ofwel och here nog maar een paar maand een weblog!
* “eerste stadsblog”? Om een stadsblog te zijn, zou het toch wel ergens iets officieels moeten zijn toch? nee? wacht, ik ga een paar collega’s uit Brugge bijeen rapen en meteen het “eerste vlaamse blog” uit de grond stampen!
* eerste stadsblog? Als Steven Noels er ruim vroeger was, met een bovendien arguably technisch superieure oplossing?

…en achterliggend natuurlijk (uiteraard!) vragen zoals:

* jamaar waarom doen ze niet mee aan het vlaamse supermegablog? dà t ging toch het officiële grote collaboratiefestijn zijn?
* De Standaard?! huh!? waarom krijgen zij een bericht in de De Standaard, voor iets dat noch per se gents is, noch per se een gents stadsblog, noch van (voor het grootste deel) “echte” bloggers uitgaat, noch georganiseerd is, noch eigenlijk echte inhoud of plannen of perspectieven kan voorleggen?
* en godverdorie! ik ben al jà à à à à ren een Gentse blogger, en ik ben niet gecontacteerd_wat zeg ik? ik heb zelfs niet één e-mailtje gekregen! passop, niet dat ik mij gepasseerd voel of zo hé, maar, eum, ik voel ij toch wel een beetje gepasseerd

Zowel Michel als Bruno zijn ondertussen medewerkers van Gent.blogt en zijn ook in real life kameraden geworden.

U ziet het, het kan verkeren.

NB: wel blij te horen dat Nicodemus wel degelijk de blonde god is die ik altijd achter zijn eskimokaka-identiteit vermoedde. Olé!

14 thoughts on “i. wikt, weegt, peinst, denkt “doe dat niet” en dan…

 1. OK, wat ik gedaan heb (erg hé) was misschien niet netjes en getuigt niet meteen van “grote politiek”.

  Maar ik ben nu eenmaal niet het type dat me in een hoekje laat drummen.
  Ik hoop van Huug hetzelfde…

  Ik zal er morgen (maar wellicht niet hier, troost je) dieper op ingaan.

 2. Ik was ook begonnen met erover te schrijven. Maar zoals zo vaak gebeurt (je kunt het je niet voorstellen): de hele hutsekluts verwijderd. Ik heb de neiging om achteraf veel zaken als gebakken lucht te beschouwen (vooral tegenover mensen die ik niet moet) – tenzij iets mij zodanig pissed off maakt dat ik iemand wél een repliek wil dienen. Blijkbaar was ik niet pissed off genoeg 🙂 Ik probeer straks toch op de “Plaatsen”-knop te klikken.

  Maar ik blijf erbij: het is een hoop bullcrap om niets. Ik schreef als reactie op een van Huugs laatste posts dat je vooral naar jezelf moet kijken, en niet te veel moet letten op andere mensen/bloggers. Het werkt verlammend. Hetzelfde geldt in deze zaak: een pak mensen zijn op hun lul getrapt, zijn jaloers, en lokken polemieken uit. Ik las vanmiddag trouwens pas al de reacties op Pietels bewuste post. Ik kon ook mijn ogen niet geloven, maar ergens verwonderde mij dat niet.

  Het verwonderde mij meer dat mensen zoals Pietel (en jij, en anderen) zo kalm bleven. Want wat je schrijft is waar: je hoeft dat allemaal niet te pikken. Boertig en onbeleefd gedrag? Ne welgemeende kus m’n kloten. Het voordeel van een eigen blog is dat je zélf beslist wat kan en wat niet. Dát is de charme en de aantrekkingskracht van weblogs: totale controle – wat IRL al lang niet meer mogelijk is. Die controle mag je je niet laten afnemen.

  (Euh, met andere woorden: Huug, start uw browser, begin te typen, en ban de pestkop :P)

 3. Ik krijg de indruk dat sommige bloggers niet kunnen relativeren.

  Pietel gooit een stok in het hoenderhok, en krijgt reactie. Ik vond zijn reacties, en vooral het feit dat er geen einde aan kwam, en zijn -naar mijn bescheiden mening- belerende toontje irriterend. Dat ontaardde in een verbaal steekspel dat ik uit respect voor zijn blog gestaakt heb op Pietel.be. Blijkbaar geen goed idee om dat op ZonderZever te doen, want ik heb de neiging om soms nogal sarcastisch uit de hoek te komen.
  Er zijn nu zelfs al mensen die mijn psyche denken te doorgronden, en me afschilderen als een geflipte loebas. Dat gaat ver me dunkt. Ik zou in elk geval niemand als persoon beoordelen op basis van zijn of haar blog. Toch niet vooraleer ik met de mens in kwestie heb kennis gemaakt in het echte leven.

  Ik kan me best inbeelden dat Pietel een waardevol mens is. Sterker nog, ik twijfel daar niet aan. Maar ik kreeg het op mijn heupen, en dan moet het duiveltje uit het doosje. (Het zal wel aan die HSP liggen.) Maar ik ben nooit persoonlijk geworden, en ben niet beginnen schelden. De discussie ging over de inhoud.

  En toch, misschien heb ik wat overgereageerd. Soit, ik heb de bewuste post verwijderd omdat ik de heisa en de discussie beu ben. Dat is niet van mijn gewoonte, maar het leek me het beste in dit geval.

 4. Nog vergeten; mijn reacties en verontwaardiging hadden vooral betrekking op Antwerpen Apart. Ik blijf trouwens bij mijn standpunt; het is niet fair/netjes om initiatieven te gaan bekritiseren die nog in een testfase zitten, en verre van af zijn. Hier spreekt mijn rechtvaardigheidsgevoel. Het klopt dus ook niet dat ik niet tegen kritiek kan. Het klopt wel dat ik voor fairplay ben. Dat wou ik nog even duidelijk stellen.

  @ Huug: Kop op man! Je laat je toch niet kisten door een pestkop? Wat is me dat nu.

 5. laten we tv vanaf nu het Kieken alhoewel laten we gewoon zwijgen over het Kieken please laat de mooie gentse blogwereld niet verzieken door het Kieken,
  want al wat erover geschreven wordt zorgt er gewoon voor dat hij bekendheid krijgt
  remember ‘there’s no such thing as bad publicicty’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *