Walgelijkste trends: i. doet een enquete!

Littl’Q schreef vorige week een stukje over dat nieuwe modefenomeen waarbi jdames hun jeans in hun botten frommelen, daardoor hun achterste opeens dubbel zo dik lijkt. Grappig vond ik dat. En in mijn hoofd maakte ik meteen een lijstje op van de walgelijkste modetrends die zich de voorbije 20 jaar hebben gemanifesteerd.

– In de jaren tachtig waren op een bepaald moment de pofrokjes helemaal in. Meestal in satijn of blinkende stof en met een model waarvan ik nog steeds niet begrijp hoe ze er ooit opgekomen zijn. Ik kreeg er geen van de mama en was daar indertijd heel misnoegd over. Nu ben ik haar dankbaar dat ze mijn jonge puberzieltje heeft beschermd tegen zoveel smakeloosheid.

– Er was een zomer in de jaren negentig waar je een bandana moest hebben of je hoorde er helemaal niet bij. Om je arm, aan je broek, om je hals of Coco JRs gewijs op je hoofd: het maakte niet uit, maar het was wel allemaal even lelijk.
Ik had een lichtgele en een zwarte.

– In de categorie “nooit aan meegedaan, want ik ben een meisje en het is bovendien ongelooflijk spuuglelijk”: MC Hammer broeken. Van die witte. *huivert*

– Oe. En dat jaar, ergens eind de jaren tachtig, dat iedereen met van die jeans rondliep die met bleekwater bewerkt waren. Ook dat heeft i. nooit gedragen. Mama vond dat “gemeen”.

– Als echte jeugdbeweging-madam ooit mijn halve kleerkast gebatikt. “Tie and die” in het Engels. Ik weet echt niet waarom, want batik is echt wel bijzonder lelijk. Het ultieme was een gebatikt greenpeace-t-shirt. “This body is in Danger”.

– Kan iemand me ook eens uitleggen wat we allemaal zo leuk vonden aan het fenomeen POP SWATCH? Ik had er eentje. Maar ik zou niet wat ik erin zag, toen. Zo groot, maat. Ongelooflijk.

– Leggings. Leggings zijn ook wel een tijdje je-van-het geweest. Waarschijnlijk omdat je er vanzelf 10 kg zwaarder uitzag met die dingen. En omdat het zo leuk combineerde met de Moonboots.

– Met stip op 1: de geblondeerde kuif. Zeer in bij de zogenaamde ronny’s en marina’s , begin de jaren 90: het gehele kapsel behield de natuurlijke haarkleur. Behalve de rechtopstaande kuif, die werd peroxide-blond gekleurd. Na een poos doken er varianten op: blond kapsel, rosse kuif. Bruin kapsel, acajou kuif. Giiiijuuuw.

Aanvullen in de commentaren, graag….

19 thoughts on “Walgelijkste trends: i. doet een enquete!

 1. Goh…wat dacht je van legerschoenen, arafatsjaaltjes, wollen slobbertruien, noorse sokken, hippie sjaaltjes in paars/blauw/geel/…, mannen met lange zwarte leren jassen, ronde zonnebrilletjes ala john lennon, kort geschoren haar met vanachter zo’n staartje, strijkijzer schoenen, touwtjes rond de polsen (WTF? nooit gesnopen), witte sokken, schoenen met flosjkes aan, jassen met flosjkes aan, alles met flosjkes aan, t-shirts met het gezicht van die brutale dictator en pleger van misdaden tegen de mensheid, die duizende politieke dissidenten heeft gefolterd en terecht gesteld alleen omdat ze anders dachten en door sommigen wordt gezien als een romatische held van een fucked up extreem linkse revolutie…Che dacht ik dat het crapuultje heet.

  En verder … rolkraagtruien die in de broek worden gestoken, gouden kettingen boven de trui, basketbalschoenen met fluo nestels, espadrils of hoe heten die Miami vice sloefen voor daklozen, multi color anoraken die tot onder de gordel komen en waarbij de kap achter een ritsluiting in de kraag zit … eigenlijk een soort C&A jagersjas voor bingo avonden. Omgekeerd schaap, moonboots, witte wollen truien met een V-nek, … raybans zoals strontige john van Miami vice… t-shirts met een amerikaanse eagle en opschrift “born to kill”….elke t-shirt of kledingstuk met een amerikaanse vlag up…wtf… je loopt toch ook niet met hollandse vlag rond?

  Soit, ik ga stoppen nu ik nog kan 😀

 2. – Die New-Beat/smiley badges/pins overal aan vastgehangen: broek, schoen, trui,…helemaal behangen met gele Smileys! En ja hoor, ik hing ook helemaal vol.
  – Wielrennersbroeken om in te sporten: van die glimmende spandex-gevallen in flashy kleurekes (ik droeg zo’n broek onder mijn wollen uniformrok)
  – Van die sokken tot OVER de knieën in combinatie met panty’s en een minirok. (nooit de adopteerd)
  – Houthakkershemden: midden jaren ’90 weer helemaal in!
  – Millet-jassen: uw Michelinvermomming bij uitstek.
  – …

 3. @ Nicodemus: “C&A jagersjas voor bingo-avonden”: dà t noem ik nu eens een geslaagde omschrijving zie. Nog van dat!

 4. Midden jaren ’80: van die broeken met grote ruiten erop.

  En uiteraard, 1987-88-89, de New Beat én de Millets en de Docksides en de Chipie en de… aaargh ik word er depressief van, de gedachte alleen al.

 5. Veel te kleurrijke vesten zonder model voor te gaan skiën in een land waar het nauwelijks sneeuwt en met opschrift in schreeuwerig fluo-roos: O’Neill.

 6. Niet echt een modetrend, maar een topper in de categorie ‘Vrije tijd en toerisme’: exotische bermuda’s met ceintuur!
  (en dan liefst ook nog sandalen met witte sokken eronder, een ruim bemeten witte polo met knopkes aan de hals en zo’n zweetband-met-blauw-plastieken-schermke
  op het hoofd. Tegen de zon, weetgewel.

 7. plateauschoenen ik droeg ze jaren ’60 had een “steunende” arm nodig om me recht te houden

 8. Unisex Buffalo’s en Zino en Judy *de horror!*
  Zwarte jeans met oranje naden, en baby-g horloges.
  C&A frakken met USA of Chicago Bulls op.

  En dan van die oversized sleutelhangers die iedereen aan zijn rugzak hing, liefst met bosjes tegelijk. De navelpiercing (waarop iedereen plots een veel te klein topje droeg om het ding toch maar te showen). De gabber-rage van de kaalgeschoren zijkanten (ook voor vrouwen).

  *aah, de nostalgie*

 9. Lief vindt smalle leren stropdassen nog altijd mega-cool.

  hij is niet perfect, dames en heren.

 10. En dan zijn vetkuif eind jaren tachtig… ook niet echt om over naar huis te schrijven (en voor de rest hou ik mijn snatter ;-))

 11. Bikkembergs zever. Nen onnozelen, lelijken, compleet onoriginelen T-shirt met nen achterlijke sticker van “Bikkembergs” op. 100 euro. Amai gij zijt cool, zo nen duren T-shirt.

  Ik walg ervan, en dan nog nekeer ontworpen door zo een ordinaire strandjanet. Hetzelfde met al zijn andere ontwerpen trouwens, lijkas de domme schoentjes van 150 euro. Oh god.

  En nu we toch bezig zijn, ik haat dat, van die meeloperij. De laatste jaren is ‘t weer erg, Buffalo’s (al tijdje geleden), Puma-schoentjes (nog niet zo lang geleden), nu gaat het helemaal niet meer om _wat_ je draagt, maar hoe duur het wel niet was. Fucktard-mentaliteit genaamd.

  (En nu wacht ik op de eerste die durft replyen dat Bikkembergs zo duur is omwille van de kwaliteit. Hah!)

 12. ‘k zal maar zwijgen over die lange zwarte trui tot aan je knieën en zo van die lange mouwen waar je handen steeds in verdwenen alsof ze waren afgekapt. als je meeging met ons mocht je altijd een eindje voorlopen…. alsof je niet bij ons hoorde. uiteindelijk is het toch nog goedgekomen met je kledingsmaak.

 13. Herinnert iemand zich nog de “pispot-kopjes”, waarbij het net was alsof een pot op het haar werd gezet en de rest er gewoon af werd geschoren?

 14. ja, ik geloof dat ik zo’n coupe heb gehad…nu ben ik véél haar kwijt…veel gemakkelijker…tondeuze en klaar…en ik moet mij geen zorgen meer maken over een ‘coupe’, hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *