eten

Witloofjes

Vandaag een recept voor de durvers onder u. Het lijkt niet zo evident qua combinatie, maar heb vertrouwen in i.: het smaakt opperbest. Witloof is het basisingrediënt, een kwartier is de bereidingstijd en u serveert het bij vlees. Varkensgebraadje, lamskoteletje, u kent dat wel: dat gedoe dat u bij de slager koopt.

Neem per persoon anderhalve stronk witloof. Of twee indien uw disgenoten goeie eterkes zijn.
Snij de stronkjes doormidden in de lengte en haal het harde gedeelte eruit.

Neem een paar teentjes knoflook die u in grove stukken hakt, breekt of snijdt.
Gooi olijfolie (royaal) in een koekenpan en verhit deze op een hoog vuur.
Gooi de knoflook erin en laat bakken.
Schep de knoflook eruit en zet het vuur wat lager. De olijfolie smaakt nu naar knoflook, olé!
Neem een blikje ansjovis, snij de visjes in kleine stukjes (of beter: maal in de vijzel) en voeg dit toe aan de olijfolie in de pan. Roer goed. Normaal gezien zullen de ansjovisjes min of meer oplossen in de olie en zal je enkel nog kleine brokjes zien.

Leg de witloofjes in de pan, platte kant naar beneden.
Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Vers gemalen is in alle gevallen veel smakelijker!
Doe een klein beetje kristalsuiker of rietsuiker op de witloofjes.
Deksel op pan en een paar minuten laten bakken.

Omkeren en dan dezelfde procedure: peper, zout, muskaatnoot en een beetje suiker. Laten bakken.
Keer de witloofjes regelmatig om (tegen het verbranden, kindjes) en laat sudderen tot ze gaar zijn. Een deksel op de pan versnelt dit proces aanzienlijk.

Wanneer de witloofjes gaar zijn voeg je een klein handje verse, grof gesnipperde munt (het kruid, niet de snoepjes) toe en werk je eventueel af met zwarte peper uit de molen.

Klaar!

2 thoughts on “Witloofjes

  1. Niet slecht. Maar je kan de baktijd van het witloof inkorten door het wat te koken of te steamen voor het bakken.

    Een ander lekker witloofrecept, nu we toch bezig zijn.
    Neem enkele stronken en laat ze een 10 minuten koken of steamen.
    Haal ze uit de pan, laat even uitlekken en snij in twee. Hol ze lichtjes uit en leg de helften in een ovenschotel. Kruid met peper en zout. Vul, de holtes op met uienconfijt en leg er een paar klontjes boter op. Schuif in de over voor 30 minuten op 180 graden.
    Indien het witloof begint te kleuren leg er een aluminiumvel over.
    Superlekker bij een Ardeens varkensgebraadje uit de oven vergezeld van kroketjes of nog beter een zelfgemaakte aardappelgratin.

  2. pff. van tevoren koken of stomen is zoooo gezond.
    en meer werk.
    en meer vuile potten.

Leave a Reply to Marc Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *