Het is groen. Nen kikker.

Ons groentenpakket van deze week bestaat uit:

 • warmoes
 • rode biet
 • pijpajuin
 • daikon
 • wortel
 • witloof
 • Witloof en wortel: geen probleem. Pijpajuin evenmin, dat kan een mens overal ingooien.
  Warmoes is naar het schijnt iets als spinazie. Moeilijk kan dat niet zijn.
  De daikon plan ik deels in platte kaas te draaien (voor op den boterham) en deels in de witloofsoep te raspen. Tenzij iemand een beter idee heeft?
  Maar die rode bieten, daar heb ik nu eens geen gedacht van wat ik daarmee moet maken. Iemand?

  9 thoughts on “Het is groen. Nen kikker.

  1. Nodig voor vier :
   4 stukken lamsfilet
   1 rode biet
   een scheutje azijn,
   1/2 knolselder
   200 g oesterzwammen
   8 aardappelen
   1 dl bruine fond(of vleesbouillon
   1/5 dl gevogelteconsommé
   een scheutje Banyuls-azijn,
   1 sjalotje
   bladpeterselie
   100 g boter

   Stappen

   De rode biet schillen, kort voorkoken, verfrissen en in dobbelsteentjes snijden. De blokjes krokant koken in water en azijn. De knolselder schillen, eveneens in dobbelsteentjes snijden en krokant gaarkoken.

   De aardappelen in tonvorm snijden, voorkoken en bakken in boter en olie. De oesterzwammen bakken, kruiden met peper en zout en het zeer fijngehakte sjalotje toevoegen. De saus bereiden. De bruine fond, gevogelteconsommé, een scheutje Banyuls-azijn en een weinig kookvocht van de rode bieten inkoken. De saus van het vuur af opkloppen met klontjes malse boter. De blokjes knolselder en rode biet fruiten in olie en kruiden met peper en zout. Het vlees bakken in boter en kruiden met peper en zout. De ingrediënten op warme borden schikken en de saus er rond gieten.

  2. Rode biet met sinaasappelsaus

   Voor 4 personen:
   2 middelgrote rode bieten
   2 dl sinaasappelsap
   1/2 koffielepel agar-agarvlokken
   1 el citroensap
   1/2 koffielepel gemalen kaneel
   50 g rozijnen
   enkele blaadjes groene salade
   2 el gedopte walnoten
   Was de bieten en kook ze in de schil beetgaar. Laat de bieten afkoelen, verwijder de schil en snij ze in blokjes. Verwarm onder voortdurend roeren het sinaasappelsap met de agar-agar-vlokken. Laat dit mengsel 10 minuten zacht koken tot de agar-agar volledig is opgelost. Voeg dan het citroensap, de kaneel en rozijnen toe. Meng de saus onder de bietenblokjes. Leg enkele blaadjes sla op een bord, schik hier de bietjes op en werk af met de walnoten.

   Wijntip
   Een zachte kruidige rode wijn type syrah
   Biertip
   Een aromatische Leffe Tripel of Hoegaarden Grand Cru

  3. om de twee weken “vond” ik ruim voldoende …. was jij ook die duizenden koolsoorten in de winter een beetje beu, lena? en de stress dat je die groenten toch ook iedere keer moest klaarmaken (en op het einde van iedere week kiezige soep moest eten?)? toch veel succes gewenst met uw groentenabonnement !

  4. als je de bieten kookt met een wortel, ui en een beetje selder of knolselder in je water dan heb je er nog lekkers bietensoep gratis bij. Heel lekker ‘s avonds bij een goed boek. Maar dan zou ik de bieten wel eerst schillen.

  5. warmoes is dat zoiets als weegbree :p never seen never eaten en daikon doet me aan airco’s denken :s hoe smaakt dat, fris?
   smakelijk in ieder geval bent u al een keukenprinses gewonrden ondertussen?

  6. Dat met die koolsoorten, dat zal wel meevallen zekers? ik zie wel. Ons preofabonnement loopt tot eind december en dan kunnen we nog naar om de 2 weken gaan, eventueel.

  7. Ajuinen en kool. Tot ge er bij neervalt. gvd heeft duidelijk ook ervaring.

   Vond het ook wat vervelend dat je je donderdagavond toch een groot deel moest vrijhouden om groensels te kuisen en in te vriezen, want veel dingen bewaren echt niet lang.

   Ik overweeg het nog eens te proberen, maar tweewekelijks.

  8. Ik vond het recept “aardappelpuree met rode bietjes” op de groentewijzer van de wassende maan heel lekker. Je moet wel een beetje open-minded zijn om de vreemd-roze kleur van het geheel in je geest in de categorie ‘voedsel’ te classificeren. (lees: mijn wederhelft was niet open-minded)

   Ik heb geen probleem met pakket verorberen. De dinsdag haal ik af en tegen het weekend is het op. Voor mij zou de donderdag wel geen goede afhaaldag zijn gezien we ons weekend gaarne vullen met restaurantbezoekjes en diepvriespizza.

   Veel succes in elk geval!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *