Stories of Zyban (2)

Zyban-neveneffecten: wakker om half twee, om drie uur, om vijf uur en om kwart voor zeven. Gedroomd over een achtervolging in de boekentoren. Met messen en schietgeweren en angstaanjagende bendes en al.

Status: 12 uur zonder sigaret.

Ik ben nog niet gestopt, neen. Mijn stopdag ligt op nu zaterdag. Maar ik heb ze niet meegenomen, de kankerstokken. Vanmorgen braaf mijn pilleken geslikt en dan naar het werk gereden zonder pakje Marlboro op zak.
Twee van mijn collega’s doen ook analoge pogingen, dus we zijn het jaar begonnen met nieuwjaarszoenen en een therapeutisch gesprek over nicotine en hoe slecht dat wel niet is.

Ondertussen is het twaalf uur en ik heb nog niet gerookt sinds gisterenavond. Wel heel veel goesting, moet ik zeggen. Ik denk dat ik nog maar eens een soepke eet. Om me bezig te houden. Eten leidt af.
Een massa eten meenemen is trouwens deel van het grote plan. Hier op school is de enige snack die je kunt kopen “brol uit den automaat”. En als ik iedere keer als ik zin heb in een sigaret een snickers opvreet, dan kunnen ze me tegen het eind van het schooljaar naar mijn bureau rollen.
Ik heb dus meegenomen naar het werk vandaag:
– 2 appels
– 3 yoghurtjes
– 1 peer
– 1 wortel
– 1 dubbele boterham
– een halve liter zelfgemaakte pompoensoep.

Als ik de werkdag doorkom zonder roken, dan moet het een makkie zijn om tegen het eind van de week die brol helemaal te laten.
Denk ik.
Ofzo.
Misschien.

9 thoughts on “Stories of Zyban (2)

 1. Ik heb het sinds 6 augustus ook gedaan na 17 jaar continue gerookt te hebben en er zijn twee dingen die écht helpen: Stimirol (of iets dergelijks) en wilskracht. Stimirol voor als je echt denkt dat je een moord zal begaan zonder orale stimuli. Dat duurt zo een maand of twee, met steeds langere tussentijden van waanzin. Wilskracht onder de vorm van: ik ga zeggen dat ik gestopt ben, en niet dat ik aan ‘t stoppen ben. Mijn eerste outing als stopper was toen ik al een week of drie gestopt was. Intussen dus 5 maanden en counting. Niet dat ik jouw verslag niet graag lees, zunne. Ik denk alleen dat je er te hard mee bezig bent. 🙂

 2. Als het op roken aankomt heb ik heel weinig karakter. En dat probeer ik nu te veranderen en ik ben daar dus mee bezig, ja. hoe meer mensen weten dat ik wil stoppen, hoe erger de afgang als het niet lukt. En ik heb wel een groot eergevoel.

  Maar bon. Proficiat met uw vijf maand, en ge moet het niet lezen é, wat ik schrijf.

 3. Ge moet daar over schrijven, al is het maar om u af te reageren. En iedereen moet stoppen op zijn manier, hé. Ik ben zelf ook gestopt zonder hulpmiddelen, maar voor veel mensen zijn die dingen echt fantastisch.
  Go i.!

 4. De eerste week dat ik Zyban nam heb ik geen last gehad van slaapproblemen, sinds zaterdag neem ik 2 pillen en geraak ik moeilijk in slaap, schiet ‘s nachts wakker, etc.

  Advies van mijn huisarts: Volhouden, binnen een paar dagen slaap je weer als een roos.

  Ik zit nu in m’n 2e week en vandaag is mijn rookstop gepland.

 5. ook lekker : clementientjes , banaan , koffie (maar is ook niet zo gezond zeker?) thee…volhouden i.

 6. You go girl! Beter Zyban nemen dan die ongelooflijke Alan Carr-onzin (‘stoppen met roken voor vrouwen’ etc) te moeten lezen 🙂

 7. met zo’n slaappatroon kunt ge net zo goed een boreling in huis halen. da’s tenminste een duidelijke (voor sommigen ook een goede) reden om op zo’n onchristelijke uren uit uw slaap gehaald te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *