Manic monday – The Food Episode

wie-hie, Lilith heur Manic Monday gaat over eten. Een kolfje naar mijn hand, me dunkt.

Als je vandaag helemaal zelf kon kiezen wat je at, zonder te moeten denken aan je lijn, je gezondheid of wat anderen daarvan denken, wat komt er dan op het menu? Ontbijt, middagmaal, avondmaal en tussendoortjes, graag.

Ontbijt:
een croissant, een zachtgekookt eitje en toast, een paar soorten kaas, een sandwich, yoghurt en vers fruit, versgeperst appelsiensap en sterke koffie.

Middagmaal: een salade met kip en scampi en tropisch fruit. Of een broodje met gerookte zalm en lente-uitjes en dressing. Of een fajita met kip en zure room. En ik drink daar een grote cola bij.

Avondmaal:
Aperitief met Martini, cava of Ricard. Daarbij tapas: allerhande, maar zeker verse guacomole en pan con tomate.
Als voorgerecht graag scampi in curry en room, geflambeerd met cognac.
Daarna een lamskroon met thym, honing en rozemarijn. Gratin dauphinois. Belgische asperges, eenvoudig beetgaar gestoomd, overgoten met een klein beetje gesmolten boter en wat peterselie.
Als dessert de pecannotentaart met dulce de leche die we aan de lagune in de woestijn in Peru aten. Vriend J. en ik hebben een plan om het recept uit te zoeken, maar als we het tegen dan nog niet hebben: een sabayon met vanille-ijs.
Afsluiten met koffie en ferrero rocher.

Tussendoor:
koffie of thee met zelfgebakken appelcake. Kaastaart. Een ijsje (ben & jerry’s cookie dough).

Wat heb je altijd al eens willen eten, maar nog nooit de kans toe gehad?

Ik ben bijzonder trots te kunnen zeggen dat ik zo meteen niets kan bedenken dat ik nog niet heb gegeten. Noemt u maar, ik heb het waarschijnlijk al gegeten. En ja, dan rekenen we insekten en meelwormen ook mee.
Wat ik wel heel graag eens zou doen, is uit eten gaan naar een michelin-sterren-restaurant. Zoals de Karmeliet ofzo. Om te zien of het al die heisa waard is (Eerlijk? I think yes!).

Wat heb je ooit gegeten waarvan je wenste dat je dat niet had gedaan?

Ik heb eigenlijk nog nooit spijt gehad van iets dat ik gegeten heb. Het walgelijkste dat ik recent heb gegeten was de havermoutpap op een trekking in Peru. Ik lust geen melk, laat staan pap. Wurgen en walgen dus, maar toch opgegeten: ik moest de berg op en geen eten betekent geen energie.

Kun je zelf koken? Wat maak je het liefste klaar? En wat het beste?

Ik kan koken en doe dat doodgraag. De liefde voor eten is van thuis meegegeven, denk ik.
Ik maak bijna alles graag klaar maar het allerliefst soep en taart omwille van het ontspannen karakter van beiden. De voorbereiding mag zo lang in beslag nemen als je wilt en er is (baktijd niet meegeteld, maar daarvoor hebben we een kookwekker) geen alertheid nodig.
Wat ik het beste maak weet ik eigenlijk niet. Mijn scampi is uitstekend vind ik zelf en volgens lief is “alles ongelooflijk lekker”. Maar hij is niet objectief wegens mijn lief en don’t bite the hand that feeds you (letterlijk in dit geval).

Van welke keuken hou je het meeste? Italiaans? Chinees? Of toch maar Vlaamse boerenkost?

Ik heb geen speciale voorkeur, het hangt af van het moment. Als het over Oosters gaat hou ik het meest van Thais, als het over Italiaans gaat het meest van Siciliaans. En over het algemeen: als het vers is, als de ingrediënten goed zijn (goed vlees! verse vis! groensels van den boer!) dan kunt u bij mij niet veel verkeerd doen.

2 thoughts on “Manic monday – The Food Episode

  1. “Wat heb je ooit gegeten waarvan je wenste dat je dat niet had gedaan?”
    Een warme patat op een stokje. In Japan. Uit een 7/11.
    Ten minste, zo zag het eruit, maar de smaak was onbeschrijfelijk. Met pejoratieve bijklank ..

  2. Owkeej … wanneer mag ik eens achter die video van Wim Helsen komen? Morgen? Zo rond het avondeten zo? Geen vis graag … 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *