De Parelvissers – i. poneert een theorie.

Kijk zie, ik zal eens uitleggen hoe het zit.

Jan, die is indertijd weggegaan wegens ongelooflijk teleurgesteld in al die klojo’s van de Parelvissers. Hij nam het geld mee en ging zich grondig herbronnen, ergens ten velde. Dat kan natuurlijk makkelijk met 100 miljoen.
Ondertussen hield hij al die jaren contact met Piet, met wie hij veel meer een vader-zoon-relatie had dan broer-broer gedoe. Jan voelde zich sowieso altijd zeer verantwoordelijk voor zijn broer en zus, want ook zijn houding tegenover Christel had iets vaderlijks.

Christel is altijd al het zwakke duifje van de familie en emotioneel zo labiel als een kip met de vogelgriep. Zij trouwt met Dick, een kameraad van Jan. Dick is echter meer voor de jongens dan voor de meiskes, waardoor hij een dubbelleven leidt. Zijn vreemdgaan tijdens hun huwelijk is dus niet met andere vrouwen maar met mannelijk schoon. Dick verbergt zijn geaardheid angstvallig en wel om twee redenen: hij is een bekende Vlaming en wil in de boekskes zijn privé niet zien staan en hij is getrouwd met de zus van zijn “chef” .

Xavier, die weet dat op één of andere manier en hij chanteert Dick met zijn kennis. Vandaar dat die geld nodig heeft en wil lenen bij Guido. Christel maakt op kantoor “fouten”, incasseert het geld zelf en helpt haar man op die manier om Xavier te betalen.
Jan zijn geliefde vrouw An, die poept onderwijl lustig in het rond. Niet alleen met Guido, die haar een kind schopt dat ze vervolgens laat aborteren, maar ook met Lucas. Lucas heeft zelfs Sofie laten zitten aan de vooravond van hun huwelijk omdat hij verliefd was op An. Steffi zegt in haar brief dat “an een affaire heeft met één van zijn beste vrienden” en Lucas lijkt me Jan zijn beste maat. De vertrouwelijkheid tussen An en Lucas is trouwens voor zeer verdachte aard, me dunkt. Bovendien gaat hij ze volgens zijn brief “allemaal kapotmaken” en tot nu toe heeft hij geen reden om kwaad te zijn op Lucas
Xavier is de geldwolf die gewoon rijk wil worden. De opportunist die over lijken gaat. Hij weet veel dat niet mag uitkomen en sleurt zo Guido (affaire), Dick (homo) en zelfs An mee in zijn duivelse plan om de boel te verkopen. Ik denk ook dat hij nog iets erger heeft gedaan. Christel haar kat à la Fatal Attraction gekookt ofzo.

Op één of andere manier ontdekt Jan wat er aan de hand is en hij besluit er vanonder te trekken. Op die manier neemt hij het grootste deel van de ideeën mee en maakt een overname nutteloos.
Jan is zeer teleurgesteld: zijn vrouw houdt er affaires op na met zijn maten (wat Jan ontdekt doordat hij zelf onvruchtbaar is, denk ik. En door Lucas zijn gedoe met Sofie.), ze willen de parelvissers verkopen achter zijn rug. Het is al verraad wat de klok slaat. Wat trouwens ook het thema is van de opera van bizet.

Na vijf jaar komt Jan terug om wraak te nemen. Alle vuiligheid van de Parelvissers zal uitgesmeerd worden in een reality soap die nu opgenomen wordt. Big brother (jan is een grote broer, niet?), maar dan in ‘t echt.
Jan volgt alles vanuit het hotel, waar hij wacht op het sein voor de ontknoping van Piet….

16 thoughts on “De Parelvissers – i. poneert een theorie.

 1. Klinkt allemaal heel logisch na de vorige afleveringen. Maar… het einde is dan toch wel heel voorspelbaar? Moeten de Parelvissers hun toestemming dan niet geven voor de uitzending van deze reality soap?

 2. Mmm, zeer mooie uiteenzetting. Ik ben alvast benieuwd maar zal de laatste aflevering pas later zien wegens wintervakantie :'(. Hoewel, maak daar maar 🙂 van 😉

 3. amaai, zo straf..
  we waren gisteren avond met ne man of 4 aan het brainstormen hoe het ging aflopen, en dat big brother-idee kwam ook ter sprake.
  kan geen toeval zijn!
  maar waarom 5 jaar wachten?
  en de uitgebrande auto, waarom? om twijfel te zaaien? of toch een aanslag van Xavier’s people, om de centen proberen veilig te stellen (wat hem dan niet zou gelukt zijn), Xavier is namelijk de enige die tamelijk zeker is dat Jan nog leeft..

 4. Ik heb het allemaal niet zo nauwgezet gevolgd, maar Jan is volgens mij niet onvruchtbaar. Waarom was hij anders zo blij als hij de predictor vond? Waarom was hij triest als zij een ‘misval’ kreeg?

 5. Nee joh. Jan komt binnen met een revolver en zet iedereen op een bootje in de Stille Zuidzee alwaar ze moeten Parelvissen tot ze omkomen van honger en dorst. The End.

 6. Wat het verraad betreft: wie wat geflikt heeft, houdt helemaal steek, enkel dat van Lucas en van homo Dick is nog niet letterlijk getoond, maar lijkt aannemelijk. Hoe het afloopt: Jan die terugkomt en zegt: “hey fuckers, nu heb ik ulle liggen met een reality show”, dat lijkt me te makkelijk voor Woestijnvis. Andere opties? Kweetnie, fijne ontmoetingen in dat hotelleke waar Sofie net zit misschien…

 7. De Big Brother theorie lijkt mij veeeel te simpel. Dit is bij veel mensen reeds na aflevering 1 opgekomen. Zo voor de hand kan het toch niet liggen? Indien wel zal ik serieus ontgoocheld zijn.

 8. dat van dat lucas eigenlijk niets misdaan heeft tegenover jan so far, is wel heel goed opgemerkt, dat had ik zelf nog niet opgemerkt. Tis zeker wel waar dat Jan en Lucas een hechte band hadden. Dus daar moet inderdaad nog iets over uitkomen.
  van dick als homo heb ik nog niets gemerkt (behalve mss de naam :-).
  iemand zei me vanochtend dat het mss zou kunnen dat Jan er tijdens dat weekend zelf voor zorgde dat alles live ergens op een tvstation zou zijn uitgezonden. dus niet opgenomen, maar al direct uitgezonden.
  Het is, vooral na het voorfilmtje van volgende week, wel duidelijk dat het de bedoeling was van Jan en Piet om ze allemaal in dat weekend, te kraken en ze zo ‘kapot te maken”

 9. Iemand het boek ‘Zelfbeeld’ van Toby Litt gelezen? Dat vertoont volgens een collega van mij ook veel gelijkenissen met de Parelvissers. Ik heb het zelf niet gelezen, maar uit recensies en korte inhouden op het net kan ik dat toch ook afleiden… Ken echter geen details…

 10. Ge kunt niet geloven hoeveel tijd en gepieker ik mij al bespaard heb door niet naar de Parelvissers te kijken 😉

 11. Liza!
  al na de eerste aflevering zei mijn collega: “En, heb je ook gemerkt dat het enorm trekt op Finding Myself van Toby Litt?” En effectief. Mijn collega schrijft voor de Morgen, en als het zou blijken er een beetje te veel op te gelijken, zou hij er een artikeltje van gemaakt hebben.
  Finding myself gaat over een schrijfster die een aantal vrienden in een huis samenbrengt, om er een “reality boek” over te schrijven. Er blijken dan ook overal verborgen cameras te hangen, en dan keren de “bewoners” zich ook tegen die schrijfster en sluiten haar op op de zolder. Zeer goed boek trouwens. Het gelijkt er wel op kwa setting en concept, maar de uitwerking is helemaal anders.

 12. Als de soap nu al zou worden uitgezonden, zouden ze die mannen toch wel sms’en zeker! Of zou Steffi het onderhand al wel doorbellen. Of de vrouw van Guido.

  Op dat ongelooflijk warrig Parelvissers-forum zijn ook al goeie aanwijzingen gepost voor het homo-zijn van Dick. Dat zou dus goed kunnen.

 13. Ik vrees er vooral voor dat de laatste aflevering uiteindelijk een anti-climax zal worden na die goed opgebouwde spanning in de vorige afleveringen.

 14. geestig om lezen, ik ben fervent kijker maar ben er van overtuigd dat we op het verkeerde been gezet worden. ik deel alvast de hoop dat het volgende zondag geen anti climax wordt! Nieuwsgierig dus..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *