Pool.

Het is een Pool, dames en heren. En hij heeft al bekend ook.
Ge ziet dat toch direct é, dat dat katholieke mensen zijn in Polen: die bekennen tenminste als ze iets fout gedaan hebben. Het zou bij die islamieten geen waar zijn.

(En moest ge het niet doorhebben: ja, ik ben met u aan het lachen. U daar, die in kranten allerhande en aan den toog van ieder café verkondigde dat “de imans al zullen gemaakt hebben dat ze al lang veilig in de woestijn zitten”. U daar, die al dat krapuul een donkere huidskleur heeft gegeven in uw gedachten. U daar, met uw westers superioriteitsgevoel en uw rotsvast geloof dat uw soort het enige goede is, uw cultuur de enige zuivere en uw denkpatroon het enige correcte. Ik ben met u aan het lachen, ja. Meer nog: ik wijs u aan, met een priemende vinger en ik zeg: ge moest u schamen.)

36 thoughts on “Pool.

 1. Ahum. What to say? Context van mijn point of view schetsen: ik heb vier jaar een heel fijne relatie gehad met een Marokkaan, we hebben twee jaar samengewoond, wat eigenlijk heel erg goed ging en zijn dan in vriendschap uit elkaar gegaan (niet om ‘culturele’ redenen). Dus je kan me bezwaarlijk een racist noemen denk ik. Toch was ik er ook van overtuigd dat het Noordafrikaanse jongens waren toen ik de foto’s zag. Ik vind ze er nog steeds niet Pools uitzien. Maar maakt dat eigenlijk wel iets uit, of het nu Polen of Marokkanen zijn? Ik dacht van niet. Er wordt nu enorm gediscussieerd over de nationaliteit, en de allochtonen moeten meelopen in de mars om te laten zien dat ze het ook erg vinden en dat ze willen verbroederen met de autochtonen… Pff, als er een zatte Belg in een dikke 4×4 BMW aan 160 km/u iemand doodrijdt en dan vluchtmisdrijf pleegt, dan gaan we toch ook niet met z’n allen zitten roepen van: alle Belgen kruipen zat achter het stuur en plegen vluchtmisdrijf als ze iemand doodrijden. Altijd hetzelfde met die Belgen! Of als er ergens in een Waalse kelder van een autochtoon een autochtoon slachtoffer van moord wordt gevonden, dan staat dat 1 dag in de krant en that’s it. Daar kraait verder geen haan naar. (Was vorig jaar, werd zo weinig heisa rond gemaakt dat ik al niet meer weet over wat het ging, drugs denk ik.) Ik vraag me af waarom er dan in andere gevallen wel over de nationaliteit moet gediscussieerd worden.

 2. Ik vind de hele nationaliteitsdiscussie ook nogal naast de kwestie. Dat is krapuul, gelijk van welk land. Dat ze mogen branden in de hel.

 3. Misschien toch even zeggen dat dit niets verandert aan het probleem van de allochtone criminele jeugdbendes in Brussel. een fenomeen dat speciale aandacht van de politie en het beleid vereist, en zeker niet overbelicht wordt.
  Verder vind ik het even ongepast om over de islamieten en de imams discriminerende uitspraken te doen, als om nu de mensen met “het westers superioriteitsgevoel” met fascisten te vergelijken (zuiverheid, juistheid, superioriteit). Heel België, de moslim executieve incluis, ging er vanuit dat het Noord afrikanen waren geweest.
  bovendien is het toch maar luguber om te horen dat mensen vinden dat dit een crimineel feit is gelijk een ander en even weinig aandacht verdient als andere vormen. Een grote publieke verontwaardiging als deze kan toch alleen maar iets positiefs opleveren?

 4. Ik verwachtte na het dakterras ne post over uw zwembad, maar dit volledig terzijde.

  Soit, ‘t is ne Pool is ietwat voorbarig, voorlopig is zijne vriend ne Pool.

 5. En i.
  Thx voor je post.
  Ik ben zo razend dat ik al zeventienduidend vlammende speechen heb gehouden. In mijn hoofd.
  Veel meer dan schuimbekken komt er niet uit.
  Voor het tragische feit doet de kleur/nationaliteit van de daders er niet toe.

  Naar hoe ‘wij’ ons opgesteld hebben, WEL. Er zijn ongelofelijke dingen gezegd en geschreven mensen. Die ik tav de allochtone (lees : Noordafrikaanse) gemeenschap ver erover vond, of de daders nu al dan niet daar hun origine hadden.
  Dat dat niet zo blijkt te zijn, maakt duidelijk hoe dun het laagje vernis is.

 6. Ik vind dat we ons met zijn allen heel hard mogen schamen omdat we er vanuit gingen dat het wel een moslim zou geweest zijn.
  Ik schaam mij ook dat ik in een maatschappij leef waar *mag* verkondigd worden dat onze westerse cultuur superieur is, zelfs door mensen met een publieke functie.
  Ik erger mij dood aan het feit dat criminaliteit in de hoofden van veel mensen een bruine huid heeft gekregen.
  En ik vind het bijzonder erg dat andere manieren van denken en omgaan met elkaar worden afgedaan als fout.
  Wij hebben veel pretentie vind ik, hier in het Westen

 7. Inderdaad i.
  En het vieze is dat wij die er zo over denken, dat al de hele tijd denken, maar het nu maar durven zeggen. Nu het geen Noordafrikanen blijken te zijn.
  En zo drijven we steeds verder af.

 8. Leuk, bij enige nuance either way ben zowieso een extremist. Dat wist ik, dus onthou ik mij.
  Nu moet journalistieke ethiek het ook al ontgelden.
  Sorry Eva, ik bedoelde eigenlijk:

  “HAHA, HET IS LEKKER NE POOL, HOERA!”

 9. “Ik vind dat we ons met zijn allen heel hard mogen schamen omdat we er vanuit gingen dat het wel een moslim zou geweest zijn.”

  Correctie: we gingen er allemaal van uit dat het iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk was, zoals van in het begin door het gerecht werd verspreid.

  Al de rest zijn persoonlijke veronderstellingen geweest, en die zijn er nu eenmaal altijd. Dat zij die het luidste roepen het niet altijd per definitie bij het rechte eind hebben, dat blijkt hier inderdaad weer uit. Ik schaam me niet, want wat mij betreft was dit nooit een kwestie van religie of nationaliteit.

  Ook erg: hoe bepaalden afgeven op een mars waarin 80000 mensen een boodschap van medeleven hebben willen uitdragen, en hoe dat wordt aanzien als stille lafheid. Zo’n zaken vind ik dan weer triest.

 10. i, ik snap je reactie, die is menselijk, alle reacties op die moord tot nu toe zijn menselijk, maar net als de mensen die je aanklaagt, zeg je tamelijk krasse dingen.
  Uit je post met de fascisme vergelijkingen, bleek een enorm superioriteitsgevoel tegenover de “domme racistische vlaams blokkers”
  en in je reactie zeg je dat je je schaamt dat je in een maatschappij leeft waar mensen dingen mogen zeggen waar je het niet mee eens bent. Dat zou ik niet willen gezegd hebben.
  en bepaalde cultureel, religieus en wettelijk bepaalde manieren van omgaan met mekaar zijn gewoonweg fout, zoals de discriminatie van de vrouw in afganistan onder taliban regime bijvoorbeeld, en vrouwenbesnijdenissen in afrika.

 11. Idd, i. ge hebt ongelijk 🙂 “Ik vind dat we ons met zijn allen heel hard mogen schamen omdat we er vanuit gingen dat het wel een moslim zou geweest zijn.”

  Daar werd niet vanuit gegaan omdat dat een typische allochtonendaad zou geweest zijn, helemaal niet, daar ging men vanuit omdat ze er op de videobeelden Noord-Afrikaans uitzagen (wat trouwens nog altijd niets zegt over geloof of nationaliteit).

  En zoals Vinnie zegt, dit verandert niets aan het feit dat ik mij in veel wijken in Brussel onveilig voel, en op de metro van ‘t zelfde (een gevoel dat ik in pakweg Gent of Leuven of Brugge niet heb). Er IS een probleem met allochtonen in Brussel, er zijn wijken waar de politie zelf ook liever wegblijft, daar moet iets aan gedaan worden. Nu blijkt dat ge al iemand moet vermoorden eer ge bestraft wordt, wat houdt iemand dan tegen om andere misdaden te begaan? Het verdient goed en het blijft onbestraft, sounds like the perfect crime.

 12. weet je wie er allemaal voor “makkak” wordto uitgescholden: donkerharige blegen die een bruin kleurtje heben van de zon en mss ook lichte krullen in hun haar, grieken, spanjaarden, macedoniers, serviers, turken, afghanen, libanezen, israelieten,…allemaal omdat ze ietwat donkerder van haar of huid zijn…

  o ja die fundamentalist in de Londonse metro, dat was een katholieke braziliaan…

  en nee niet alle polen zijn bleekscheten met blond haar

 13. @UK :je legt er meer in dan ik bedoelde, maar jouw post liep wel serieus achter, en dat voor een ‘journalistieke’ tik op de vingers van i
  maar wellicht leg ik er ook meer in

 14. Euh, cms, correctie: die Braziliaan was geen fundamentalist, maar een onschuldige die liep om zijn metro te halen, niet om te vluchten voor de politie.

  Ik werd in de lagere school ook uitgemaakt voor Turkse, terwijl ik een volbloed Belgische ben (op wat – blijkbaar sterk – Spaans bloed uit de jaren 1600 na). Toen ik met mijn ex-vriend in Marokko ging winkelen en in het Frans iets vroeg aan de winkelier verweet die mij dat ik mijn roots verloochende, en dat ik maar beter mijn eigen taal sprak want dat hij me anders met tegenzin zou bedienen. En dat ik niet moest denken dat ik zomaar 100% Belg werd omdat ik toevallig in België woonde en dat ik geen respect had voor mijn ouders 😀 Toen was ik dus plots een Marokkaanse. En ‘k ben al voor Spaans en Italiaans aanzien ook, dus ja, zo snel verwar je nationaliteiten.

 15. Ten eerste: waar heb ik ooit gezegd dat ik een journalist was? kerygma is een blog, zoetekes. Ik heb mij aan geen journalistieke ethiek te houden hier. Als ik kwaad ben, dan mag ik kwaad zijn.

  Ten tweede: waarom is het toch dat sloganeske taal die rechts veroordeelt, zoals hierboven, blijkbaar zoveel meer steekt dan sloganeske taal die links veroordeelt? Mag provocatie enkel van één kant, dan?

  Ten derde: Met die *mag* bedoelde ik niet dat het illegaal zou moeten zijn, dat verkondigen, maar wel dat ik mij er enorm aan stoor dat het blijkbaar als een normaal wordt ervaren dat zoiets gezegd wordt.

  Ten vierde: ja, ik heb het tegen mensen met vooroordelen in deze post. Maar ik zeg niet dat iedereen die dacht dat het een afrikaan was zich superieur voelt en onze cultuur het beste vinden.
  Ik denk wel dat het klein begint en als een groot monster eindigt. En dat we op dat gebied best wel eens wakker mogen geschud worden.

  Ten vierde: ik heb nooit, jamais, vanzeleven niet ontkend dat er problemen zijn in Brussel met allochtone jongeren.

  Ten vijfde: ik heb de mars van zondag niet veroordeeld, wel integendeel. Er kan niet genoeg medeleven zijn met mensen die verdriet hebben. En er kan niet genoeg solidariteit zijn.

  Me dunkt dat me hier veel woorden in de mond gelegd worden. Me dunkt bijgevolg dat mijn tijd beter gespendeerd zou zijn in de zon op het terras.

  Bij deze.

 16. Ik heb geen terras.
  Dus:

  Wie heeft ooit gezegd dat jij een journaliste was?
  Jij mag alles schrijven!
  Vooral klassiekers als:

  “ja, ik heb het tegen mensen met vooroordelen in deze post”

 17. Iedereen heeft vooroordelen. Maar niemand mag op basis van vooroordelen veroordelen.

  (ha! ik ben precies den bond zonder naam, ik.)

 18. ik vind dat wreed dat gij u altijd zo superieur voelt aan mij.

  Dat is omdat ik een vrouw ben zeker?

 19. Ik scatofiele dakterrassers in het algemeen, en dan in het bijzonder: roodharige scatofiele dakterrassers.

  Jawel, ik ben een rossist. Ik vind dat die mensen aparte scholen moeten hebben, rossenscheiding als het ware, zoals in Zuid-Afrika in the good ol’ days.

  Allez, je vous laisse, ik ga mijn gros afdoen.

 20. Hela hela “mensen met een tuin die zijn pas erg ” ‘t zal gaan zeker…
  Ik voel me ook niet “aangewezen” ‘k vind wel dat boefjes, van welke origine ook,bij een misdaad een straf verdienen en niet zo maar na een half uur weer vrijuit kunnen gaan.

 21. Mja, ne Pool…. volgens mij had hij toch al wel ne keer gesproken mee ne Marokkaan zelle… 😉

 22. een dader van een uit de hand gelopen diefstal.
  en enkel al de mededeling dat het een Pool is en geen ‘donkere’ krijgt meer dan 30 reacties.
  mens is en blijft selectief.

 23. Het gaat hem niet zozeer over de mensen die dachten dat het een noord-afrikaan was (inclusief mezelf, dat komt ervan als je dergelijke berichtgeving de wereld instuurt), het is gewoon verachtelijk hoe de reacties op café en op verschillende fora waren. Hoe men met veel geste, en met vooral véél blabla zat te verkondigen hoe het maar wééral die vuile bruine waren, en dat ze geen opvoeding hebben, en dat dit wel te verwachten was, en dat het typisch was, en nog 100 “argumenten” om de multikulturele samenleving onderuit te halen.

  Dat er daarnaast problemen zijn met allochtone jeugdbendes IS een feit, en er is niemand die dit ontkent. Maar ik vind het ongelooflijk grappig om nu diezelfde gasten van op café en fora zichzelf in bochten te zien wringen om toch maar niet te moeten toegeven dat ze er dit keer férm naast zaten met hun vooroordeeltjes.

 24. zoals het radiospotje zegt:
  poolse arbeiders in dienst nemen via een interim kantoor, oh schande, maar je dikke villa laten herschilderen door polen, das goed bekeken…

  here you go…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *