Filosofie.

Op Het Project hebben wij in deze periode van blok en examens iedere dag een student te gast voor een column. Sommige zijn bloggers, sommige schrijven voor het eerst op internet. Een fijn experiment en de stukjes zijn telkens weer bijzonder aangenaam om lezen. Vrijdag echter zegt ene Eline in haar stukje:

Toen hij hoorde dat we filosofie studeren, gaf hij een andere veelgehoorde opmerking. \’Ah, ik doe ook veel aan filosofie.\’ Natuurlijk gaat filosofie over zaken die ons allemaal aangaan. Toch blijft het vreemd dat mensen zulk soort opmerkingen maken. Zodra we leren lopen worden we geconfronteerd met de zwaartekracht, maar zegt u op cafés tegen burgies \’Ah, ik doe ook veel aan theoretische fysica\’? Ik niet.

Nogal kromme redenering voor een studente die zich bekwaamt in de kunst van het nadenken, me dunkt. De juffrouw vergelijkt een normatieve met een empirische wetenschap. Een mens kan evengoed de spreekwoordelijke appelen met peren vergelijken. Bovendien heeft ze geen oog voor de verschillen in haar definiëring van filosofie (naar ik vermoed bedoelt ze “de studie van de opvattingen, visies en theorieën van andere filosofen) en de betekenis die door de jongeling waarvan sprake aan de term wordt toegekend (“het verlangen en streven naar kennis en wijsheid”, volledig Oud-Grieksgewijs).

Tsk. Juffrouw Strik toch.


(arrogant? ikke? maar bijneen… *grijnst* )

PS. Voor iedereen vindt dat ik inhak op jonge studentes: Eline is een sympathieke jongedame die ik zelfs nog te eten heb gegeven, ooit. Ze kan wel tegen een grappig bedoeld prikje.

5 thoughts on “Filosofie.

 1. Hihi, ik ben zelf ingenieur, informaticus én ik ‘doe aan filosofie’, maar ik ben niet de cafépraatgast van de sympathieke jongedame 😉

  Ik vind dat mensen die de filosofie tot een normatieve wetenschap verengen en engineering tot empirische wetenschap wat kort door de bocht gaan.

  Toen Leibniz rond 1700 een formele logica uitdacht, een rekenmachine bouwde, en zo de basis legde voor wat later de computerwetenschappen zouden worden, was hij dan bezig als filosoof of als ingenieur? Stond hij op met het idee: vandaag ga ik eens niet ‘aan filosofie doen’, maar ‘ingenieurtje spelen’? Je kan het één niet echt los zien van het andere, denk ik.

  Zelfs als je de filosofie bekijkt als de ‘studie van de opvattingen, visies en theorieën van andere filosofen’, zal je zien dat heel veel uitvindingen die nu aan ingenieurs worden aangeleerd hun oorsprong vinden in een filosofisch project.
  Lang voordat elektronenmicroscopen bestonden bedacht Democritus (een filosoof dus) de atoomtheorie. Het zijn ook steeds filosofen geweest die wilden weten of de zon nu rond de aarde draaide, of de aarde rond de zon…
  Merk op dat ‘The Structure of Scientific Revolutions’ van Thomas S. Kuhn (een wetenschapsfilosoof) één van mijn lievelingsboekjes was tijdens mijn studies. (verplichte lectuur voor elke burgie!) Ik zou het eigenlijk nog zo gek niet vinden als een student(e) filosofie mij als burgie op café opeens begint te vertellen over fysica.

  Je kan natuurlijk lang over woorden discussiëren, maar ik koos de ‘rationalist’ Leibniz als voorbeeld omdat het me ook toelaat erop te wijzen dat engineering zich helemaal niet beperkt tot ’empirische’ wetenschappen. Heel wat ingenieurs vertrekken eerder vanuit de ratio dan vanuit de empiri om een theorie op papier te zetten. Misschien vandaar de naamsverandering van de faculteit ‘toegepaste wetenschappen’ naar het minder misleidende en neutralere ‘ingenieurswetenschappen’.

  Als ik juffrouw Strik was geweest, ik had de man met de ‘saaie informaticajob’ gezegd dat hij filosofen als Aristoteles, Aquino, Leibniz,… op zijn blote knietjes mocht bedanken, anders zat hij nu misschien zonder job…

  Just my 2 cents…
  (arrogant? ikke? maar baneen… *grijnst terug*)

 2. Ik vind Eline’s redenering helemaal niet zo krom, daarbij, filosofen zijn coolerds en burgies zijn nerds. Allemaal

 3. Niet alle informaticajobs zijn saai hoor – maar deze mens had écht een saaie job.

  Enne, natuurlijk is de vergelijking wat kort door de bocht. Dichterlijke vrijheid mag op een ontspannend blogstukje.

  Ik vrees alleen dat wat mensen bedoelen als ze tijdens het drinken van hun pint roepen dat ze ‘ook aan filosofie’ doen, net zo weinig te maken heeft met de liefde voor kennis als de visies van andere filosofen.

  ps. Ilse kookt erg lekker 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *