Vers bloed in VLD Gent.

Deze is er eentje voor de Gentenaars…
Heeft u deze week ook zo moeten lachen met de flyer van Michael Verstraeten, een jongeman die zowaar 35ste staat op de VLD-lijst voor de Gentse gemeenteraadsverkiezingen?
Wij kregen namelijk een foldertje in de bus (het is bijna sperperiode, dus alle partijen moesten zich haasten..) met de strijdpunten van Michael. En hoewel wij eigenlijk een sticker hebben dat we dat ongeadresseerde drukwerk niet willen, hebben we het foldertje in kwestie toch met enig animo in de keuken gedeclameerd. Daarbij woest met onze vuist zwaaiend en ons bedienend van een extra strenge stem…(u begrijpt meteen wel wat ik bedoel).

Het zijn er tien, strijdpunten. Michael is dus niet alleen een ambitieuze nieuwkomer op de lijst…hij heeft ook serieus nagedacht over de problemen in onze maatschappij.
Ik kopieer er even een paar voor u:

Anti-sociale en criminele jongeren uit het gewone onderwijs halen. Zij horen thuis in een passende tuchtschool. Waar hen met moderne opvoedingstechnieken eerbied en een normaal leven wordt aangeleerd.

Dus: als uw zoon geen sociaal beestje is, wees voorzichtig, want voor u het weet zit hij in een tuchtschool. Ik wens het u niet toe, meneer.
Verder zal aan al deze kapoenen “een normaal leven geleerd worden”. Eerst en vooral wist ik niet dat een leven kan *aangeleerd* worden, maar laten we dat voor het gemak even met de mantel der liefde toedekken. We zijn geen muggezifters.
Wat ik me evenwel afvraag is: als je iets wilt aanleren, dan moet je toch eerst bepalen wat dat iets precies is, niet? Wie er gaat er dan bepalen wat “een normaal leven” is? Ik bedoel maar: wat ik normaal vind, vindt iemand anders misschien doodzonde. En dat bepalen wat normaal en abnormaal is, strookt dat eigenlijk wel met een liberale visie op de maatschappij? Iemand?

Voorzien dat allochtonen die overlast veroorzaken verplicht kunnen worden om zich in te burgeren. Door Nederlands en de westerse waarden en normen aan te leren. En met zonodig een te volgen traject naar werk. De stad kan dit inrichten, het gerecht en het parket kunnen het opleggen.

Kijk, daar zitten we dus weer met een probleem: bestaat er volgens jullie echt zoiets als Westerse waarden en normen? Om maar een voor de hand liggende voorbeeld te geven: verdraagzaamheid en solidariteit staan hoog genoteerd in mijn persoonlijke hitlijst van waarden en normen. Mensen aanvaarden zoals ze zijn ook. En multiculturaliteit, daar ben ik ook al helemaal fan van.
Allemaal zaken die voor heel wat van mijn medewesterlingen minder belangrijk zijn, als ik de verkiezingsuitslagen mag geloven.
Wie zijn waarden gaan we dan aanleren? Die van mij? Of die van bijvoorbeeld het toch wel aan de basis van de westerse cultuur liggende christendom? Of die van de 20% VB-stemmers. Dat kan nog leuk worden, dan.

Veiligheidscamera\’s op plaatsen waar er wijkgebonden criminaliteit optreedt die zich niet verplaatst. En op alle invalswegen. Ter aanvulling van vaste wijkagenten die 24 u / 24 u bereikbaar zijn. In gedecentraliseerde commissariaten.

Whiii! Populistische bullshit-alarm!
Ten eerste: denk je niet dat als je camera’s ophangt, dat de wijkgebonden criminaliteit zich *wel* zal verplaatsen? Allez, als ik zo een gevaarlijke drugsdealer zou zijn bijvoorbeeld, ik zou me nu niet meteen onder een big brother-camera opstellen, gewoon omdat ik het daar zo gewend ben op die hoek. Ik zou een paar straten opschuiven, denk ik. Maar ik ben dan ook geen crimineel en misschien zijn die wel minder geslepen.
Of wacht: misschien moeten we overal camera’s hangen, en dan verhuist de criminaliteit naar buiten Gent en dan is het ons probleem niet meer. Good thinking, Michael.
Verder, leg je me even uit wat “gedecentraliseerde commissariaten” betekenen? Decentralisatie is misschien wel een gezellig buzzwoordje, maar het helpt als je ook weet wat je ermee wilt aanvangen. Zoals ik het nu begrijp is het de bedoeling wijkcommissariaten te hebben die min of meer onafhankelijk werken. Wat ik me dan afvraag: als mijn handtas wordt gestolen op de muide, moet ik dan op de muide zijn voor mijn aangifte of in sluizeken-ham, waar ik woon? En is Gent nu werkelijk zo’n crimineel bastion dat er zoveel politiebureaus moeten zijn? En wie, oh wie, gaat dat betalen, Michael? En kunnen we nu echt geen nuttiger besteding van de centjes vinden dan alweer een politiehervorming?

Er staan nog een paar pareltjes in de strijdpunten, maar die mag u helemaal zelf ontdekken.
Toch nog even meegeven dat ik verbazingwekkend weinig overeenkomsten heb gevonden tussen deze flyer en het programma van VLD Gent.

Heeft Michael de foute partij gekozen? Of is de nieuwe Dedecker eindelijk opgestaan?

21 thoughts on “Vers bloed in VLD Gent.

 1. Beste Kerygma,
  Blij dat je met m’n folder gelachen hebt!

  Misschien een kleine verduidelijking zodat je het wat moeilijker hebt om mij mis te verstaan.
  Anti-sociaal zijn is één van de drie kenmerken van de psychopaat. Het gaat dus niet over jongeren met geringe sociale vaardigheden. Weet je wat ze nu doen met die kinderen? Ze gaan er een jeugdgevangenis voor bouwen. Wat prefereer jij? Ze laten verrekken tot ze iets ècht misdoen om ze dan op te sluiten? Of gaan we ze heropvoeden?

  M’n partijgenoot Marino Keulen heeft een cursus gemaakt om vreemdelingen westerse waarden en normen aan te leren. Prof. Vermeersch was één van de commissieleden die het ding hebben gemaakt. Zo’n cursus bestaat dus al en een regering met mensen met een hart voor Gent hebben dat mee ingevoerd.

  In Antwerpen, toch niet meteen een stad met een rechtse burgemeester, gaan ze tientallen camera’s hangen. Leuven idem. En ook daar is de burgervader bepaald rood. Zijn dat achterlijken of zo?

  Als je er voor kiest om een jeugdhuis te bouwen achter een paar tientallen garages (Nieuw Gent), dan kan je er donder op zeggen dat er in die dingen ingebroken wordt. Dit is een voorbeeld van wijkgebonden criminaliteit die zich niet verplaatst.

  En wie mensen wil overvallen die pas geld uit de muur hebben gehaald, zal zijn activiteit ook niet verplaatsen naar de opera.

  O ja, en heb je op m’n site al gelezen dat jouw rode broeders in Gent voor veiligheidscamera’s zijn? Om stoute autobestuurders digitaal te registeren. Good thinking! De criminaliteit zal enorm dalen in het voetgangersgebied.

  Gedecentraliseerde commissariaten zijn van de dingen waar je geen kilometers voor moet rijden om een klacht neer te leggen. Of geen uren in de rij moet gaan staan. Met de moderne technologie kunnen die heus wel met mekaar communiceren.

  In elk geval, jouw reactie is zeer gewaardeerd en gesmaakt.

  Vriendelijk gegroet,

  Michael

 2. op mij vensterbank langen allerlei foldertjes van de vld in postkaartformaat, net zoals alle ander reclame die de bezorgers neit in de verschillende bussen willen steken en ze dus maar allemal o een hoop op de vensterbank laten liggen zodat na een tijd alles op de grond ligt te waaien…

  Kerygma verdikke ook al een rooie rakker…tiens…lool

 3. Michael : anti-sociaal zijn , crimineel zijn , psychopaat zijn … je gooit het allemaal op een hoop en je zou die mensen allemaal naar dezelfde “tuchtschool”sturen !! Ooit gehoord van instanties die zulke mensen begeleiden ? Al gehoord van “time-out” systemen waarbij probleemjongeren begeleid worden ofwel binnen hun eigen school of een korte periode buiten de school door gespecialiseerde mensen die hen op die manier terug trachten te laten functioneren in het “gewone” onderwijs. Maar een “tuchtschool” ‘t lijkt wel het “verbeteringsgesticht” van weleer
  Je bent echt wel een aangenaam mens als j’er van uitgaat dat een jeugdhuis bouwen in de buurt van garages onvermijdelijk tot inbraken leidt , u hebt echt wel een positieve kijk op onze jongeren!

 4. Blogs zijn toch zo populair he 🙂
  Ik kan me toch niet inhouden om even mee te springen in de discussie.

  K., ten eerste denk ik dat je iets te veel aan het muggeziften bent op de gebruikte terminologie waarbij je er precies een draai aan geeft om de bewoording anders voor te stellen dan dat ze bedoelt zijn.
  Volgens mij moet je anti-sociaal anders interpreteren als asociaal en bij “normaal leven” denk ik eerder dat die het integreren in de maatschappij bedoelt. Er is een immens verschil tussen niet gemakkelijk contact leggen met mensen, wat ik toch versta als asociaal en zich volledig tegen de maatschappij keren, wat ik versta als anti-sociaal.

  Opvoeding is belangerijk en, alhoewel ik geen expert ben, vermoed ik wel dat vele normen en waarden, die hedendaags de maatstaf zijn in onze maatschappij, niet worden mee gegeven door de ouders van criminele of anti-sociale jongeren (om dan toch even de terminologie verder te gebruiken). Je kan dan de vraag stellen of het niet beter is om de oorzaak mee aan te pakken, de ouders dus, ipv het zich enkel te focussen op de jongeren.

  “Normale” scholen focussen zich vooral op de cognitieve kennis van de jongere en niet op het sociale aspect, dus moet er wel iets “speciaals” worden voorzien om deze jongeren op te vangen. Om maar even een voorbeeld aan te halen: er is een verschil tussen wat pestende jongeren op de koer, die kunnen berispt en gecorrigeerd worden door ouders en leerkrachten, en jongeren die zich herhaaldelijks bezondigen aan allerlei vormen criminaliteit binnen en vooral buiten de school.

  Het zou onjuist zijn om als maatschappij dit probleem te onderkennen en er ook niks aan doen.

  Verdraagzaamheid, multiculturaliteit, solidariteit. Mooi, mooi. Dat wil iedereen wel denk ik. Maar wat met interculturaliteit?
  Multiculturaliteit is er sowiso. Maar wil dat zeggen dat die culturen het dan ook met elkaar kunnen vinden? (intercultuur) Laten we er geen doekjes om winden en zeggen zoals het is : er is nog veel werk aan.
  En hier vallen we dan terug op de “Westerse waarden”, die er wel degelijk zijn of ga jij me soms vertellen dat vrouwen, kinderen en lesbiennes/homo’s over heel de wereld en binnen alle culturen, van dezelfde rechten en plichten genieten? I think not.
  Wie zich niet aanpast naar de bestaande normen, waarden en plichten zorgt automatisch voor wrevel en de “verdraagzaamheid” smelt dan als sneeuw voor de zon. Laat men het te ver komen dan ontstaat er haat en racisme. Dat is de realiteit waar we vandaag mee leven.
  Een partij zoals Vlaams Belang is niks anders dan een kwestie van vraag en aanbod. Er is VEEL vraag om er iets aan te doen en er is maar werkelijk 1 partij die er ook iets aan doen, dan is het toch niet moeilijk dat die zo veel stemmen halen.

  Het word misschien eens tijd dat de andere Belgische partijen, en heel Europa van mijn part, eens wakker word uit die normvervaging uit de angst om onterecht als “racist” bestempelt te worden van het moment dat men bepaalde eigenwaarden probeert te beschermen. Of gaan we wachten tot iedere stad in België zijn eigen “ghetto” heeft? *zucht*

  Solidariteit is er wel meer dan genoeg denk ik, als je ziet welke budgetten er naar sociale integratie gaan en begeleidingsprogramma’s voor azielzoekers. De regularisatie van die langdurend wachtende mocht er wel al veel vroeger zijn imho. Zo mensonwaardig om mensen jaren te laten leven in onzekerheid. :-s

  Bewakingscamera’s. Mja. Er zijn daar goeie argumenten voor het gebruik en veel goeie argumenten tegen het gebruik er van. Ik woon zelf midden in de hoerenbuurt achteraan Gent Zuid en ik vind dat men zelf voor die buurt geen camera’s moeten hangen. Af en toe eens een inbraak, wat nachtlawaai en wildplassen, maar dat zijn allemaal geen zaken dat camera’s gaan verhelpen. Er word daar (bijna) nooit gevochten (lees, hooguit eens 1x per jaar)

  De Gentse locale/federale politie heeft volgens mij het afgelopen jaar heel heel goed werk geleverd bij het oprollen van die Franse drugsbendes die in Gent opereren en als er zich een probleem voordoet dan zijn ze er toch altijd in een recordtempo! Dus als je zo over decentralisatie gaat beginnen praten dan ben ik bang dat dit de communicatie en coördinatie en het team gevoel bij de politie zal verminderen met alle gevolgen voor de kwaliteit van het geleverde werk. Afstand kan volgens mij geen probleem zijn of je bent immobiel door omstandigheden. Dat decentraliseren de wachttijden bij de politie zal verhelpen daar geloof ik geen snars van. Laat de politie eerder eens echt politiewerk doen ipv administratie.

  Een laatste reaktie nog misschien. Zo termen gebruiken als “achterlijken” dat ondermijnt toch enigzins alle geloofwaardigheid.

  Nu mag ik wel eens terug aan ‘t werk schieten 🙂

  Cheers from another bleu poster.

 5. Michael, je mag de dingen niet uit de context trekken, hé. Over camera\’s vind je in het SP.a

  Gent heeft in haar centrum de grootste voetgangerszone van België. Maar ook elders in de stad besteedt het stadsbestuur veel aandacht aan de veiligheid en het comfort van de wandelaars. Voor de komende bestuursperiode is er evenwel nog heel wat werk aan de winkel…
  43. Het doeltreffend weren van voertuigen zonder vergunning in het voetgangersgebied, door middel van een goed gevoerde vergunningenpolitiek en een efficiënte handhaving met camerabewaking en nummerplaatherkenning.
  (pagina 17)

  en eerder vind je ook
  22. Voor sp.a-spirit zijn bewakingscamera\’s op trams en bussen niet gewenst en zeker geen alternatief voor de huidige Lijnhelpers. Het in dienst nemen van Lijnhelpers kan echter een zinvol project worden in het domein van de sociale tewerkstelling. (pagina 15)

  Ter info: het volledige programma vind je
  hier

  De rode zuster van i.

 6. Beste Lien en anderen,

  Ik vind het niet logisch voor camera’s te zijn om verkeersovertredingen op te sporen, en tegen camera’s te zijn als het over ergere criminaliteit gaat. Camera’s zijn een uitstekend middel om aan preventie te doen. En als ik moet kiezen tussen repressie en een goede preventie, dat weet ik het wel.

  Nog een element voor de groep. Weten jullie wat jeugdrechters doen met kinderen vanaf pakweg 6 jaar oud die criminele feiten plegen? Ze plaatsen ze in het MPI De Oase (Voskenslaan). Zonder ernstige begeleiding. Tussen autisten, kinderen met leermoeilijkheden, ADHD’ers ook. In barakken die erger zijn dan wat we ons in het vroegere Oostblok voorstelden. Wie het niet gelooft gaat met mijn groeten kijken. Vragen naar Directrice Waeytens.

  Er zitten daar kinderen die de leeraars molesteren, die brand stichtten, die diefstallen plegen, extreem agressief zijn … Onlangs heeft er één in de rug van een ander met een mes een hakenkruis gekerfd. De jongen die in Nieuw Gent een oude man doodde en onlangs voor Assisen kwam, komt uit deze instelling. Men heeft er voor gewaarschuwd dat zonder de nodige strenge en ernstige begeleiding hij zou gaan moorden.

  Ik vrees dat een time-out een stapje in de goede richting is, maar verre van genoeg om zulke kinderen op het goede pad te brengen. Lees even wat over Glenn Mills in Nederland.

  Vriendelijk gegroet,
  Michael Verstraeten

 7. oei,oei je maakt me bang : na een onderwijsloopbaan van 36 jaar in een school met veel “probleemleerlingen” heb ik nochtans heel wat ervaring …maar wat Michael beschrijft heb ik zelfs nooit van “horen zeggen” meegemaakt!

 8. Michael, een goede preventie kan ook op andere manieren. Een camera zal een potentiele crimineel niet tegenhouden. Hij zal hooguit voor een andere plaats kiezen. Een camera kan wel helpen de daders op te sporen. Het beste voorbeeld hiervoor is de moord op Joe Van Holsbeeck, die volledig gefilmd werd. Maar we willen toch niet de hele stad vol camera’s zetten, hé.
  Een camera kan niet tussenkomen. Lijnhelpers of andere hulpverleners wel.

  Mijn zus is autistisch en heeft al veel instellingen versleten. Al veel toestanden gezien. Maar wat jij beschrijft… nog niet zulle.

 9. Die camera’s lijken me ook een stap te ver. Ik bedoel, wat met al pubers die even naar buiten gaan met hun lief om “een luchtje te scheppen”. Staan ze achter het hoekje te bekken terwijl er een geile flik op zit te staren. En bekken op straat is een fundamenteel mensenrecht, begot.

  Langs de andere kant, harde aanpak is goed. Vervang anders die camera’s in uw strijdpunten door het opnieuw invoeren van de schandpaal, verhuis naar Antwerpen en ik stem op u 🙂

 10. @all

  Alhoewel het bij zulk weer best wel aangenaam kan zijn om met modder te spelen en te gooien, lijkt het me misschien best dat de politiekers hun favouriete bezigheid voor in de Kamer, of andere politieke instanties, houden en niet op een blog van een individu met een mening.

  Recht van antwoord is al gebruikt en ik vind dat dergelijke blogs, waar de gewone burger met elkaar in discussie kan vallen, de inmenging van al te veel politiek kan missen.

  Just my 2eurocent.

 11. Heum, Frederick dit is i. haar blog, hé.

  En btw, normaal onthou ik me inderdaad van politieke commentaren op blogs (wat je op gentblogt niet altijd kan zeggen)

  Maar als Michael dingen standpunten van de sp.a uit zijn context trekt dan vind ik dat ik daar op mag reageren.

  Het lijkt wel dat – sedert ik op de lijst sta voor de gemeenteraadsverkiezingen – ik minder mijn mening mag zeggen dan ooit… En daarbij… ik ben ook een gewone burger!

 12. Lien, ik had het eerder gemunt op de reakties zoals nr. 11, die zo maar effe, out-of-the blue, niks nuttigs, constructief of opbouwend komt neerzetten. Niet dat jouw, of enige andere reaktie, hetzelfde “trol” gehalte had.

  Ik was me wel niet bewust dat er tegenwoordig zo veel bloggers op één of andere lijst staan.. of is het eerder lijsttrekkers die een blog hebben? 😛

  btw.. voor die rooie onder jullie. Van Harte Gent is een leuk iniatief. De poster heeft weken op m’n vooruit geplakt tot m’n buur er plots mee af kwam dat het een politiek getint initiatief was. (Had het toen eigenlijk zelf nog enkele weken extra laten hangen.. ik hou werkelijk ook van Gent) Hehe, ik moet de locale politiek eens wat meer beginnen opvolgen.

  Cheers
  Fre

 13. Zo. De avond valt over Gent, Staf is terug bij zijn mama en papa en de temperaturen beginnen een klein beetje te dalen. Dat betekent dat ik even te tijd heb om te antwoorden op de commentaren van vandaag.

  First things first echter: het is i., of ilse zo u wil en niet kerygma. Kerygma is de naam van mijn weblog.

  Verder ben ik ook blij dat ik met je folder gelachen heb. Ik kan dan ook niet anders dan lachen met zoveel populistische en sloganeske taal. Het is dat of erom huilen. En dat ligt niet in mijn aard. Ter zake echter.

  Je merkt in je antwoord op dat anti-sociaal zijn één van de drie kenmerken van een psychopaat is en je haalt dat aan als reden waarom een tuchtschool voor asociale jongeren aangewezen is. Ik vind dit een zeer veralgemenende argumentatie en alleen al daarom houdt ze voor mij geen steek.
  Stel dat ik zou zeggen: 80% van de seriemoordenaars zijn blanke mannen tussen 30 en 40 jaar, we zouden daarom beter alle mannen die tot die groep behoren een paar jaar opsluiten. Kwestie van het risico te verkleinen. Voor of tegen, Michael?
  Mijn punt is dat je niet kan zeggen dat iemand in een tuchtschool thuishoort omdat die persoon anti-sociaal is. Anti-sociaal zijn is – thank God – nog steeds geen misdrijf.
  Met je horrorverhalen over die school op de voskeslaan maak je trouwens weinig indruk. Ik vraag me af waarom er niet in je strijdpunten staat “middelen vrijwmaken voor onderwijsinstellingen met speciale noden”, als je toch zo begaan bent met dit geval.
  Wat Frederick zegt over dat “normale scholen” zich vooral focussen op het cognitieve: I beg to differ. Ik weet niet hoe lang jij weg bent uit het middelbaar onderwijs, maar ik weet wel dat er al veel veranderd is sinds ik niet meer in het middelbaar zit: cognitieve vaardigheden zijn heus niet langer de enige vaardigheden waaraan gewerkt wordt, maar socio-affectieve, affectieve en sociale vaardigheden winnen nog steeds aan belang. Je hoeft me niet op mijn woord te geloven: sla er de leerplannen op na.
  Waar ik het wel volledig met jou eens ben, Frederik, is dat het geen nut heeft om als maatschappij problemen te ontkennen: er zijn wel degelijk jongeren die een gedegen begeleiding kunnen gebruiken. Maar tuchtscholen? Dat zal geen problemen oplossen en integendeel stigmatiserend en isolerend werken. Als we de probleemgevallen isoleren, dan hebben we er tenminste op het eerste zicht geen last meer van.
  Wat wel zal helpen is begeleiding. Zorg dat er meer geld vrijkomt voor gewoon onderwijs, zodat klasjes kleiner worden en leerkrachten meer tijd kunnen besteden aan individuele leerlingen, bijvoorbeeld.
  Als ik een politieker was, ik zou er een serieuze boom over kunnen opzetten. Maar ik ben geen politieker é.

  Verder dan maar: ik ben zeer verheugd dat jullie een cursus “Westerse waarden en normen” hebben gemaakt. En dan nog samen met Prof. Vermeersch: ik ben een groot fan van deze meneer. Geef je eens de link door van de cursus, zodat ik even kan bekijken of ik wel up-to-date ben met onze huidige normen en waarden? Mijn punt was namelijk dat een veralgemening zo goed als onmogelijk is, volgens mij. Ik kan mij alleszins niet vinden in de Westerse waarden omtrent geld verdienen bijvoorbeeld. En ik ben er zeker van dat een groot deel van de bevolking het niet zo begrepen heeft op “gelijke kansen” en “vrouwenrechten”. Deze mensen delen trouwens zeer weinig waarden met mij en toch zijn ook zij “Westerlingen”. Wie heeft dan gelijk?
  Frederick zegt: “die er wel degelijk zijn of ga jij me soms vertellen dat vrouwen, kinderen en lesbiennes/homo\’s over heel de wereld en binnen alle culturen, van dezelfde rechten en plichten genieten?” en ik zeg dat er heel wat westerlingen zijn die stemmen op een partij die niet vinden dat ik als vrouw evenwaardig ben en die dat evenmin vinden over homo’s.
  Maar alle gekheid op een stokje: ik ben oprecht geïnteresseerd in wat er in die cursus staat en zou je dankbaar zijn voor een link!

  Nog een punt waarover ik het wel met Frederick eens ben: mensen achterlijken noemen, dat is lelijk. Foei. Verder is het argument dat Antwerpen een rooie stad is een beetje absurd: antwerpen heeft nog een rood kantje, maar we weten allemaal hoe de situatie daar steeds donkerder kleurt.
  Bovendien, Michael, komt dat denigrerend refereren naar de Gentse Spa als “dat jouw rode broeders in Gent” me zeer vreemd voor van iemand die op een lijst staat die er (terecht, volgens mij) geen geheim van maakt maar wat graag opnieuw een coalitie te vormen met de socialisten.

  Dat je zegt dat “Als je er voor kiest om een jeugdhuis te bouwen achter een paar tientallen garages (Nieuw Gent), dan kan je er donder op zeggen dat er in die dingen ingebroken wordt.”, dat beschouw ik als een persoonlijke belediging. Ik ben zelf 12 jaar lid en bestuurslid geweest van een jeugdhuis en ik zeg u: er is geen enkel oorzakelijk verband tussen een jeugdhuis en jeugdcriminaliteit. Oppervlakkig voorstellen van de situatie omdat dat stemmen oplevert! Veralgemening! Awoert!
  Daarnaast zou ik, gevaarlijke crimineel zijnde, als er een camera hangt aan de bankautomaat, mijn slachtoffer volgen tot waar er geen camera’s zijn. Let’s say: the opera. 🙂

  Nog drie dingen tot slot:
  – ik heb niks tegen VLD Gent. Integendeel, ik heb diep respect voor de verwezelijkingen die de huidige coalitie, met VLD als belangrijke schakel, heeft bereikt. Ik heb hun programma gelezen en er staat veel zinnigs in, waarin ik me zeker kan vinden.
  – Tanguy, als ge niets constructiever te zeggen hebt, ga uw zever dan op een ander verkopen.
  – En voor de lezers die nu al mijn flair-trutgezever missen: morgen ben ik weer mijn oude oppervlakkige zelf. Misschien.

 14. Beste Ilse,

  Vooreerst, doe mij een plezier en tik even “Glenn Mills” in op Google. Je vind er schitterende commentaren op een Nederlandse school zoals ik ze ook hier nodig acht. Resocialisatie en ontwikkelen van een eigen waarde staan er centraal. Maar het is een keiharde school. Een moderne tuchtschool. Niet voor drommen leerlingen, maar voor zij die het ècht nodig hebben. En die we nu alleen maar zien staan als ze voor Assisen moeten komen. De begeleiding die nodig is kan een leeraar in het gewoon onderwijs niet aan. Dit zijn kinderen die zelfs psychiaters nodig hebben. Ontkennen dat ze bestaan heeft geen zin. Ze staan dagelijks in de krant. En onze leerkrachten zijn sterk genoeg om ze te onderscheiden. Ik blijf er bij: een jeugdgevangenis is slechter dan een moderne tuchtschool. Of hoe je dat ook wil noemen.

  Ik heb geen link naar de cursus maar bezit wel op pc de eindtekst van de commissie Bossuyt die ik je graag doormail. Laat mij één of ander adres waarnaar ik een bijlage kan mailen, en je hebt het. Inderdaad zeer interessant.

  Het zijn toch maar rode burgemeesters in Antwerpen en Leuven die camera’s plaatsen. Valt het niet op dat Janssens eerst verklaart dat hij “dit” niet had kunnen voorkomen en dan onmiddellijk beslist 50 camera’s te plaatsen? Ik wil NOOIT als beleidsmaker met de vraag moeten kampen of ik zo iets had kunnen voorkomen. Het is bijzonder erg dat we in een samenleving komen waar we die dingen nodig hebben, maar ik vrees dat we niet anders kunnen.

  Ik heb niemand “achterlijk” genoemd. Ik heb de vraag gesteld of rode burgemeesters die camera’s zetten achterlijk zouden zijn. Voor mij zijn ze dat alvast niet. Deze camera’s zijn een dramatische maar noodzakelijke beleidskeuze. En ik zie ze liever preventief geplaatst dan na de feiten.

  Wat het jeugdhuis betreft: vertel dat maar eens aan de mensen in Nieuw Gent …

  Het verschil tussen mij en Tanguy is dat hij de problemen misbruikt om een racistische boodschap te verspreiden. Terwijl hij onvoldoende stevig in zijn schoenen staat om voor zijn racistische mening uit te komen. Ik schep geen genoegen in de bestaande problemen, wel integendeel. Ik vind wat er gebeurt zeer erg en zou liever in een lievere samenleving leven.

  Maar de huidige context is op bepaalde punten zo verziekt dat er ernstige ingrepen nodig zijn of het loopt nog verder uit de hand. Dat meer dan 1/5 Gentenaars voor de boodschap van Tanguy willen stemmen, ervaar ik als een belediging. Beleidsdomeinen als veiligheid en vreemdelingen houden de afweging in van de vrijheid van de ene persoon ten aanzien van de vrijheid van de andere. In welke context ook ontvoogding te plaatsen is. Dit is dus een liberaal verhaal. Het je ooit een VB’er horen pleiten voor een “traject naar werk” voor allochtonen? Ook dat staat in mijn 10 punten.

  Laten jullie, rode vrienden, mij even toe om oplossingen voor te stellen die krachtig genoeg zijn om dat 1/5 te reduceren?

  Vriendelijk gegroet, en veel plezier flair-gewijs,

  Michael Verstraeten

 15. Dat elke leerling recht heeft op onderwijs dat specifiek is afgestemd op zijn eigen behoeften staat buiten kijf. Is dat nu net niet wat men wil bereiken met de inclusie in het ‘gewone onderwijs’?

  Of het dan gaat om leerproblemen, fysische beperking of tuchtproblemen speelt toch geen enkele rol. Is de bedoeling van het inclusief onderwijs niet dat ieder leerling in gelijk welke school terecht kan?

  Nu we zover zijn gaan we de leerlingen met tuchtproblemen toch niet weer in aparte tuchtscholen gaan stoppen. De maatregel om ze voor een kortere periode intensiever te gaan begeleiden, buiten de school, is volgens mijn een veel beter idee.

 16. aha… “En met zonodig een te volgen traject naar werk. De stad kan dit inrichten,…” Kan ik hieronder verstaan dat een hele hoop voetpaden, fietspaden en straten gaan worden heraangelegd? ‘s bon. Dan ben ik voor…

 17. Beste Ilse,

  Ik vraag mij af of je gisteren en vandaag net zo hebt moeten lachen met de artikels in de krant waarin Piet Van Eekchaut pleit voor een gevangenis voor kinderen vanaf 14. Volgestopt met pedagogen, criminologen en psychologen.

  Vriendelijk gegroet,

  Michael

 18. Omdat ik me nu eenmaal graag overal mee moei deze kleine verduidelijking bij de commissie Bossuyt:

  “Welke normen en waarden schragen onze Vlaamse samenleving? De commissie der wijzen is klaar met haar denkwerk.

  Wat is Kind en Gezin, waar moet je naartoe voor een sociale woning, welke bevoegdheden vallen onder de gewesten en gemeenschappen? Dat wordt in de cursus Maatschappelijke Oriëntatie (MO) uitgelegd aan nieuwkomers die zich moeten/willen inburgeren. ,,Maar daar gaat het bij MO eigenlijk niet over”, zegt de Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen. ,,De cursus zou een kompas moeten zijn om de weg te vinden in de Vlaamse samenleving.”

  En dus richtte hij in januari 2005 een commissie der wijzen op. Zij moest zich buigen over de vraag wat onze Vlaamse normen en waarden zijn en wat de gemeenschappelijke sokkel is die samenleven in diversiteit mogelijk maakt. Dat document moet de basis worden van een nieuw handboek MO dat in elk onthaalbureau gebruikt zal worden.

  De commissie bestond uit zeven leden (allochtonen en autochtonen) onder leiding van Marc Bossuyt, rechter in het Arbitragehof, hoogleraar en expert op het vlak van volkerenrecht. Na twaalf bijeenkomsten is ze klaar met het denk- en schrijfwerk. Donderdag brengt de commissie verslag uit aan het parlement.

  ,,Wij dachten dat het moeilijk zou zijn om tot een consensus te komen over de normen en waarden, maar dat was het niet. We waren er na één dag al uit: vrijheid, gelijkheid, solidariteit, respect en burgerschap. Het is de concrete invulling, de sociale gedragsregels, die anders is”, zegt Bossuyt.

  De commissie ging geen onderwerp uit de weg. Homofilie, godsdienstvrijheid, abortus, euthanasie, gelijkheid van mannen en vrouwen. ,,Allochtonen moeten daar niet voor applaudisseren. We moeten niet allemaal hetzelfde denken. Diversiteit is geen probleem als we het eens zijn over die gemeenschappelijke sokkel. Maar ze moeten ook niet oproepen om zich daartegen te verzetten”, zegt Keulen.

  ,,Sociale normen kunnen we niet opleggen”, geeft Bossuyt toe. ,,We pleiten wel voor verdraagzaamheid en dialoog. Misschien kunnen ze er eens over nadenken of dergelijke normen ook voor hen geen meerwaarde kunnen zijn. Maar juridische normen moet iedereen naleven, daar valt niet aan te tornen. Je hoeft geen voorstander te zijn van homofilie, maar discriminatie van homo’s kan niet. Daar moeten we het over eens zijn.”

  Het Vlaams Minderhedencentrum zal nu op basis van de tekst een handboek opstellen tegen eind oktober 2006. Dat wordt dan opnieuw aan de commissie voorgelegd”

  bron :www.dutch.faithfreedom.org

  conclusie :

  a) het idee komt van de (toch erg vooruitstrevende) minister voor inburgering Marino Keulen
  b) er is nog geen cursus, aangezien de tekst in haar beoordelingsfase is.
  c) enig gegoogel maakt duidelijk dat het verslag van de commissie het onderwerp is van kritiek van vele kanten. Lijkt me ook normaal als het over zo’n heikel thema gaat.
  d) de band tussen Prof. Vermeersch en de VLD is dus dat hij, net zoals andere wijzen door Marino Keulen gevraagd werd zich als ethicus te buigen over het project.

  Groetjes

  Els

  _________________

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *