Café Garfield.

Wij gaan, net als het merendeel van de Gentse Bloggers zo blijkt bij rondvraag, winkelen in de Colruyt op Sint Amandsberg (spreek uit Sintumajnsberg, met klemtoon op laatste lettergreep en rollende r) aan Den Dendermondse Steenweg. Voor zij die niet van Gent zijn, maar de stad wel een beetje kennen: dat is die drukke en verwaarloosde straat links van Dampuurte. De Dendermondse Steenweg biedt een rijke assortiment van de meest fascinerende winkels, stuk voor stuk in donkere panden waar de verf van afgebladerd is. Bed-In, bijvoorbeeld. En Danny Glazenwasserij. En Digi-turk, N.E.W.S en Sultan.
Het leukst van al vind ik echter Café Garfield, waar volgens het reclame-bord Golden Kenia wordt getapt. Golden Kenia is zowat het meest afgrijselijke bier dat een mens zich kan voorstellen. Erger dan Sparta Pils, inderdaad.
Verder is Café Garfield een duister kot waar mensen van gezegende leeftijd voor de beduimelde ruiten zitten te kaarten. Maar het allergrappigste is dat het hele café en alle ramen bezaaid zijn met pluchen garfield-beestjes. En met bezaaid bedoel ik: honderden. In alle maten. Maar allemaal even groezelig.

De naam “Café Garfield” is dus niet zomaar een willekeurig gekozen naam. Ik denk dat we hier, op de geheel unieke en enigszins aandoenlijke wijze van de Dendermondse steenweg, gewag kunnen maken van een heus concept en thema.

Hedendaagse folklore, zo heet dat.

16 thoughts on “Café Garfield.

 1. Zeker Dendermondesteenweg. Al vaak langs dat cafe gepasseerd, maar nog nooit binnen geweest. Ik woon wat verderop 😉 Schuinover is hier ook zo een volkcafe, “Den Hul”.

 2. en dat zou NOG erger zijn dan spartapils? man, wat een trauma moet dat zijn. Ik ben t laatst met maten van mij naar ertvelde geweest, die moesten daar optreden, dus gratis bier, we hebben daar sparte leren kennen, man, VOOS, echt gewoon nie te zuipen. In limburg zijn we toch wa anders gewoon 🙂

 3. Golden Kenia is een Gents bier, als ik me niet vergis wordt het gebrouwen in Melle bij brouwer Huyge waar men ook roze olifantjes in een ander bier doet.

 4. wat dan weer wel een heel goed bier is. (van die gouden keniaan zou ik het niet weten)

  ik ga trouwens ook daar winkelen. tip 1: gisteren klopte de prijs van den ananas aan de kassa niet met die in het rek, controleert allemaal uw ticket nog maar eens, tmoet €1,99/kg zijn en geen €2,64/kg, of zoiets.

  en aan de Zavelput (aan het JET-station, ook in St.-A.) was er ooit ook een café met allemaal aapjes, ‘het apekot’. Het is echter snel weer verdwenen zoals alle cafés die daar in de laatste twintig jaar ooit geweest zijn. tip 2: begin daar nooit een café, zelfs niet met het geniaal gekozen thema: pluchen apen en plastieken palmbomen.

 5. Moh. Ik woon daar nog geen 100 meter van. ‘Cafe Garfield’ is overgenomen nog geen dik jaar geleden, en dat ‘Golden kenia’ bord hangt daar al zo lang als ik daar woon.

  Verderop (meer naar de Colruyt toe en naast ‘t tankstation van Power) is er een café met de naam ‘Het Engel’, en naast het befaamde Garfield café was een voormalig frietkot ‘Het Pleintje’, waarin we vroeger wel eens frieten gingen halen. Ultiem grappig was wel toen ze erin slaagden aan te kondigen dat ‘Het Plijntje’ in congé ging (not kidding).

  Het plijntje, kom zeg.

  And yes, thats my neighbourhood 🙂 *trots*

 6. ben daar al binnengeweest , samen met… O Citylab; ,was fascinerend,

  de waard kon zodanig goed rekenen dat Duvel en pintje dan maar voor tgemak gelijk evenveel koste (gen).

  tof. voor één keer…

 7. @Hans

  het apenkot is intussen al afgebroken en vervangen door, wat anders, een paar appartementen.

 8. Juist, de Garfield… glimlacht, zoals Peter zegt, er is geen goedkopere Duvel te vinden in gans Gent dan daar.
  Maar nieuwe uitbaters maken nieuwe prijzen… Peter, wanneer testen we die keet nog eens uit?

 9. Er is ook een Frituur ‘t Pleintje op de Zwijnaardsesteenweg, vlak aan het UZ. Slechte frieten: ze dropen van het vet; één keer geweest, twee dagen buikpijn!

  Misschien dezelfde uitbaters?

 10. Smaken verschillen. Ik vond Golden Kenia lekker, zij het wat ranzig. Huyghe leverde aan café De Voorhuid in de Slachthuisstraat, in de vroege jaren ’90 opengehouden door Jos Vermeulen (sic), later De Bus en nu een of andere kunstgalerij.

  Ik heb er ook nog een tijd achter de tap gestaan, toen het verval al ingezet was. Die pils met zijn anachronistische naam en logo, ik hield er wel van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *