Ik denk dat Mie een toffe is.

Vanmorgen zat ik nog een beetje door de weekendkrant te bladeren en las ik een interview met ene Mie Branders, huisdokter en PVDA-verkozene. De serie waarbinnen dit artikel hoort heet “Uw geld of uw leven” en iedere week vertelt iemand anders over hoeveel hij of zij verdient en hoe dat allemaal zit.
Nu ben ik –een kortstondige periode van puberteitscommunisme niet meegeteld — het PVDA-gedachtengoed niet ongelooflijk genegen, maar ik moet zeggen dat ik oprecht gepakt was van de dingen die de dokter daar vertelde. Dr. Branders verdient zo’n 1250 euro netto per maand. Ik citeer uit het artikel:

Dat mensen die langer en intensiever studeren, in onze maatschappij vaak meer verdienen dan anderen, vindt Mie Branders helemaal niet zo logisch. ,,Toen ik studeerde, kostte een student geneeskunde 25.000 euro aan de belastingbetaler. De werkende mensen hebben ons dus betaald om op onze kont te zitten en te studeren. Waarom zouden wij dan na ons afstuderen hun zakken nog eens mogen leeghalen?”
Zij vindt de immateriële voordelen van het dokter-zijn al meer dan voldoende. ,,Het is een leuke status. Mensen luisteren met meer ontzag, je begrijpt de dingen wat sneller, mensen passen wat meer op hun tellen en tonen meer respect. Het is een ongelooflijk tof beroep, waarom zou je dan ook nog veel moeten verdienen? Als er iemand meer moet verdienen, geef het dan aan de mannen van de vuilkar. Door huisvuil op te halen, doen zij belangrijker werk voor de gezondheidszorg dan dokters.”

Zoveel idealisme bij iemand van 42 jaar. Schoon.

11 thoughts on “Ik denk dat Mie een toffe is.

 1. Ik vind dat Mia deels gelijk heeft en deels ongelijk. Ze heeft gelijk in het punt dat dokters (en universiteitsstudenten in het algemeen) al veel van de samenleving gekregen hebben en dat ze dit beter op een of andere manier aan die samenleving terugbetalen. In mijn studententijd kon ik me ergeren aan die gasten die tegen een numerus clausus waren omdat ze vonden dat ze ‘het recht hadden om om het even wat te studeren’. Dat tegenover die studie een kostprijs staat die door de maatschappij gedragen werd, dat kon die gasten niet schelen.

  Maar waarom zou een dokter niet meer mogen verdienen dan een vuilnisman? In de Sovjet-Unie hebben ze het geprobeerd hoor, en wat was het gevolg: niemand wou nog dokter worden en bijgevolg: slechte medische zorg. Economie wordt nog altijd gedreven door ‘schaarste’ (zelfs Karl Marx had dit door!) en het aantal mensen die in staat zijn ziektes correct de identificeren en de juiste geneesmiddelen voor te schrijven, is nog altijd kleiner dan het aantal mensen dat in staat is om vuil van het straat te ruimen, en dus ga je op een of andere manier het beroep van dokter ‘aantrekkelijk’ moeten maken. Dat ‘status’ voldoende is voor Mia, siert haar, maar ik vrees dat dat onvoldoende is om bvb een per dorp 1 dokter te voorzien.

 2. ik heb mij zeker niet uitgesproken over gelijk of ongelijk, daarvoor heb ik veel te weinig economische kennis.
  Maar ik was wel onder de indruk van het idealisme van die mevrouw en ik vind dat schoon.

  ik heb er in principe niets op tegen dat dokters meer verdienen dan de gemiddelde mens, denk ik. ik vind hun “lang studeren” daar niet echt een argument voor, wel de verregaande verantwoordelijkheid die ze dragen over het leven van mensen. Dat mag m.i. vergoed worden.

 3. Ik denk niet dat loon veel te maken heeft met vergoed worden voor verantwoordelijkheid voor iets of voor het harde werk dat je levert. Alles heet, zoals Delirium al zei, te maken met schaarste. De wet van vraag en aanbod speelt ook op de arbeidsmarkt. Als je dus een zeldzaam talent/kennen/kunnen hebt dan zal je meer verdienen.

  Het is aan ieder voor zich om te bepalen wat hij of zij belangrijk vindt. Als je meer geld wil verdienen dan leer je een vak waar schaarste heerst en probeer je zoveel mogelijk je talenten uit te spelen. De kans bestaat dan wel dat je iets doet wat je niet echt leuk vindt en waar je veel stress te verduren krijgt.

  Uiteraard is het tof als iemand gewoon zijn job graag doet, los van de centen. En ja, a tip of the hat aan mensen die voor minder geld kiezen. Ik heb daar wel respect voor.

  Ik probeer echter zoveel mogelijk de schaarste te laten spelen omdat ik het wel leuk vind van centen te verdienen 🙂

 4. @delirium : en vooral een pak vrouwelijke dokters in USSR. Een beroep dat minder financieel aantrekkelijk wordt (en in aanzien daalt), trekt meer vrouwen aan. Hoewel ik de kip en het ei daarin nog niet heb ontdekt.

  @nicodemus : gaat toch niet helemaal op. Verpleegkundigen in rusthuizen, poetsvrouwen (m/v) met dienstencheques : ze zouden allen al een serieuze salarisboost moeten gehad hebben. Voor sommige jobs is er toch geen draagvlak om volgens schaarste te betalen.

 5. Ha ja, de pvda. Zelf willen ze voor een schijntje mensen helpen en dat strekt hen tot eer.
  Maar deel van hun idealisme is, dat ze dat iedereen willen _opleggen_. En dan verandert het van een vertederend “schoon he” – gedoe naar regelrechte dictatuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *