De tips

Bruno geeft op zijn weblog tips over huizen. Dat is heel lief, maar het weerspiegelt de situatie van vijf jaar geleden, vrees ik. Toen was er waarschijnlijk nog de keuze tussen iets kopen dat iets boven uw budget lag en dat in orde staat (zoals Lien heeft gedaan) en iets kopen dat moet verbouwd worden en onder uw budget ligt.

Op dit moment zijn de keuzes zeer simpel:
(a) een huis dat een beetje in orde staat en op je budget zit, maar waar nog steeds nieuwe elektriciteit/keuken/CV in moet. Dus waar je ook nog makkelijk 25.000 euro kosten aan hebt, wat het boven je budget trekt.
(b) een huis kopen dat 50.000 euro onder je budget zit, en waar al die dingen ook nog moeten gebeuren, plus een aantal structurele werken, die je voor het grootste deel zelf kunt doen, waardoor je de kosten wat kunt drukken.
(c) geen huis kopen.

Het is een moeilijke markt, momenteel.

17 thoughts on “De tips

 1. Wij hebben gekozen voor optie c). De keuze in Leuven is iets fatsoenlijk huren voor veel geld (maar nog ruimte om te leven) of iets triestig kopen voor nog veel meer geld (en geleefd worden door die beslissing). Ons motto luidt sinds dit weekend ‘geluk boven eigendom!’. Ja, we zijn dan ook hippies.

 2. Ons budget was zodanig klein dat wij voor optie d zijn gegaan: ongelooflijk veel chance hebben. 🙂

  Anders was het optie c geweest, vrees ik.

 3. i, ook Lien heeft een hoerenchance gehad. Ge moogt niet met haar vergelijken, of ge wordt depressief. En dat is een huis niet waard. Zie de koekies.

 4. @eva. lien heeft geluk gehad, dat is waar. alleen betekende toen geluk hebben een tof huis vinden voor 150.000 euro. En nu betekent geluk hebben hetzelfde voor 250.000 euro….

 5. Ons huis zat ligt onder budget, en er zijn nog serieuze kosten aan. Maar het voordeel is, dat het leefbaar is in de staat waarin het nu is. We hebben ramen vervangen en CV laten leggen, en daar krijgt een mens allemaal premies voor, dus dat valt mee, en dat verdien je terug in je gasrekening…
  Maar op termijn willen we serieuze verbouwingswerken doen, en daarvoor gaan we sparen, we hebben niks extra geleend. Maar aangezien er geen tijdsdruk is, is dat voor ons niet erg; we kunnen nog 10 jaar verder in de huidige staat als het zou moeten…

  Je moet gewoon verliefd worden op een huis, en dan afwegen of het echt is wat je wil denk ik. Zo is het bij mij gegaan, huis gezien, en meteen beslist en gekocht, een coup de foudre als het ware… En de markt is naar het schijnt aan het afkoelen, dus er is hoop, neen?

 6. Als je een huis zoekt hebt je hoerenchance nodig. De prijs van mijn huisje zat eerst boven mijn budget en toen ik naar het immokantoor belde om mijn afspraak af te zeggen, hoorde ik dat de prijs gezakt was tot binnen mijn budget. De eigenaars hadden schulden en rap geld nodig. Plots was ik de eerste in de rij… En dan moet je rap kunnen beslissen, maar ik had zoals Josie zegt een coup de foudre, ik wist meteen in wat voor kleur ik de living ging herschilderen. De eigenaars hadden hun verbouwingen halverwege gestaakt, de slaapkamer had een halve wand planchetten en enkel een kader voor het plafond, wat wel praktisch was om achteraf mijn eigen keuze van plafond te installeren. De linoleum hebben we ook maar vervangen, net als het pleister van drie van de vier muren,….

 7. Sjans heb ik gehad, da’s waar.
  Maar als je een huis koopt is er toch altijd één constante: hoe je het ook draait of keert: uiteindelijk ga je toch over je budget! 🙂

 8. Als man van Lien (en medefinancier – ha!) moet ik toegeven dat we geluk hebben gehad. Het goeie moment, de goeie plaats en een verkoper die het onderste niet uit de kan wou halen (vooral dat laatste ook).

  Met 160.000 euro was alles betaald (weet wel dat wij de notariskosten konden betalen en dat dan alles op was, we hebben van thuis uit zo goed als niets gekregen). Instapklaar, ja, maar toch snel moeten investeren in boiler en chauffages (5.000 euro). Dan nog nieuwe ramen met dubbel glas gestoken (15.000 euro). Nu wachten ook nog badkamer en de installatie van inbouwkasten is bezig (en dat samen zal ook wel snel 25.000 euro zijn). De garagevloer is stilaan een slagveld en moet dus aangepakt worden (zal ook vlug 4.000 euro zijn). En het terras willen we ook aanpakken, al is dat niet dringend. Kortom, om het te hebben zoals we willen, zal het sommetje ook wel opgelopen zijn tot 210.000 euro. Los van het terras.

  Maar allez, we klagen niet, integendeel. Zeker niet omdat het huis nu wellicht te verkopen is voor 230.000 euro. Echt veel winst is dat wel niet, want we hebben het surplus op de aankoopprijs zelf geïnvesteerd. Los dan nog van de index en de marktprijzen die explosief zijn gestegen.

  Ook vermelden: het was een goede koop, maar het huis heeft ruimtes uit het jaar 1948. Dat betekent grote ruimtes die niet echt efficiënt zijn afgemeten. Dus twee (weliswaar grote) slaapkamers maar. In de garage is eventueel wel nog een kamer bij te bouwen. Ik bedoel maar, mochten we drie kinderen willen (quod non), is het boeltje niet ideaal. Da’s een keuze geweest.

  Afijn, we hebben geluk gehad. Duidelijk. Maar toch heeft het nadelen. En juist, Lien, opletten met budgetten vooraf. Je gaat er altijd over. Eigen ervaring én ervaring van zowat alle andere kopers. 🙂

  Niet in paniek slaan, i., het plafond is bereikt. Daar ben ik zeker van. Maar echt veel zakken, zullen de prijzen ook niet. Gent is de max, maar de “hipness” van de stad is niet ideaal voor mensen die willen kopen. Maar iets zegt me dat er wel een “house you can’t refuse” aankomt…

 9. Dat van dat plafond dat bereikt is hoor ik al 20 jaar zeggen , ik denk echt dat een huis nog steeds één vd beste investeringen is die je kan doen. De moed niet verliezen hé jullie zijn nog niet zo lang aan ‘t zoeken , ergens staat het wel hoor dat ideale huis en jullie vinden het zeker (bewijs : je schitterende appartementje en je schitterend huis nu…)

 10. FYI: wat hier in België 250K kost, daar betaal je in bv Ierland +1.000K voor. Juist, u leest het goed, daar kosten huizen NOG VEEL MEER dan hier, en de boodschap is dus voor iedereen daar: een klein krotje kopen als je 18 bent en op kot gaat, dat een beetje opknappen en vier jaar later verkopen, en dan verhuizen naar iets groter.

  In Spanje wonen er gemiddeld tien gezinnen op de oppervlakte waar de gemiddelde Belgische familie kamp opslaat. Om maar te zeggen: we zijn jaren aan een stuk verwend geweest, en nu wordt dat allemaal gelijk getrokken. Al die geruchten over de markt die kalmeert en zo, kan allemaal wel zijn, maar ik geloof dat het nog veel en veel erger zal worden. Mark my words.

  Dit gezegd zijnde heb ik net zoals zovele dertigers veel te lang gewacht om een huis te kopen, en heb ik nu dus iets gekocht dat me 5 jaar geleden minstens 40.000 minder gekost zou hebben. En ik ben er niet verliefd op. De huizen waar ik verliefd op was kon ik niet betalen (een eenverdienersgezin tegenwoordig heeft het niet makkelijk). Maar je moet ergens beginnen he! En we moeten één ding beseffen: de vette jaren zijn voorbij – behalve voor wie een huis verkoopt 🙂

 11. Over dat plafond hé, dat wordt alleen maar verlaagd in de herenhuizen om de verwarmingskosten te drukken. Voor de rest is het plafond in de vastgoedmarkt nog bijlange niet bereikt. Ons huis is in minder dan 10 jaar tijd verdubbeld in waarde, en geen enkele investering die daaraan kan tippen. Mijn huis is mijn pensioen, denk ik dan.

 12. Jullie hebben het allemaal fout hoor, de markt is niet aan haar plafond: De prijzen dalen alweer!
  Wij ‘Schuimen’ al een jaar lang het internet af op zoek naar een huis (Je ‘inschrijven’ bij een immo-kantoor is iets uit het verleden) en hebben zelf een paar maand geleden een huis verkocht via het internet.
  Wat wij er toen voor gekregen hebben…daar zouden wij nu niet meer kunnen van dromen!
  Sinds het begin van de zomer zijn de prijzen zo’n 10% gedaald (Toegegeven :NIET in Gent-Oostakker-Lochristie).
  Hier in Sint-Amandsberg ook: Een huis, eerst aan 260.000, dan 238.000… daarna 206.000.. en toen is het wel verkocht geworden.
  Prijzen die in Ierland 4X zo hoog zouden liggen, dat is flauwekul, maar the U.K. is inderdaad zo’n 50% duurder dan Vlaanderen.
  Je kan dat echter niet vergelijken met de situatie bij ons; de gewoontes, afbetalingsmodaliteiten en wetgeving MBT hypotecaire leningen zijn daar totaal anders dan bij ons. In de Angelsaksische landen worden trouwens vaak huizen gekocht ZONDER de bedoeling om ze ooit volledig af te betalen. In de U.S. is dat zelfs de uitzondering.
  Kijk maar wat de banken dit voorjaar deden: Als laatste redmiddel (Want ze begonnen veel te veel leningen te moeten weigeren – vaak zien wij huizen als ‘Verkocht’… en daarna terug ‘Te Koop’) begonnen ze met leningen op termijnen tot 40 jaar!
  Toen wij dat hoorden begrepen wij dat dit de ‘Zwanenzang’ in de markt was. De makelaar echter die ook ons huis (Welks wij huren) verkoopt dacht dat dat een bewijs was dat ‘De banken vertrouwen hebben in de markt’.
  En kijk maar: bijna niemand in Belgie wil weten van die ‘lange-duur’-leningen (Betaal je trouwens véél meer interest voor een klein beetje meer kapitaal).

  Jullie zijn allemaal nog zo piepjong hé; maar ik heb al twee keer een zware terugval in de vastgoedmarkt gekend: Een eerste keer begin jaren zeventig (Nog voor de grote inflatie), en een keer begin jaren tachtig.
  Nu begint ‘De spoeling’ trouwens dun te worden: Overaanbod, veel verkopers, weinig kopers – dat merk je als je een grondige boekhouding van ‘Huizen op het Internet’ houdt… maar eer het tot de eigenaars doordringt dat hun huizen niet verkocht raken, dat duurt een tijdje natuurlijk; en ze worden verblind door de tientallen mensen die naar hun huis komt kijken: Het zijn altijd die zelfde tientallen die gaan kijken naar AL de huizen die te koop staan: er staan ong. HONDERDDUIZEND huizen op het internet te koop in vlaanderen.
  Iemand wiens huis wij gingen bekijken, maar die ons zei het NIET te kopen (Ons kent ons uit niet nader te noemen vereniging) vertelde ons dat zijn broer (Big chief in GROOOOOT immo-kantoor) hem vertelde: ‘Volgend jaar gaan al die mensen die NU gekocht hebben vloeken omwille van de ‘zotte’ prijzen die ze nu betaald hebben, wij weten al dat de prijzen dan gaan kelderen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *