Boeuf bourguignon, maar toch niet helemaal.

De basis van dit recept was boeuf bourguignon, op traditionele wijze. Maar zoals het hoort is het geheel van bij het begin al behoorlijk ontspoord. Rundsvlees met wijn eigenlijk dus.

Voor 2 personen heeft u een uit de kluiten gewassen biefstuk nodig, die u in blokjes snijdt. Wentel de blokjes in bloem en kruid ze met peper (de rest van de bereiding bevat veel zoute dingen, dus vlees zouten is niet echt nodig).
Maak ook een halve liter rundsbouillon.
Laat boter smelten in een pot (bij voorkeur een cocotte, dat spreekt voor zich) en bak daarin de blokjes aan tot ze mooi bruin zijn. Voeg een doosje voorgesneden spekjes toe en een aantal uien, in reepjes gesneden (ik nam een witte en een rode ui, en twee sjalotjes). Laat een paar minuten stoven, overgiet alles met cognac en flambeer.

Blus met rundsbouillon (ongeveer de helft) en een flinke geut krachtige rode wijn. Zorg dat vlees en ui onder sop staan.
Voeg kruiden toe: een paar blaadjes laurier, wat thym, peper en twee teentjes geperste knoflook. Laat dit alles ongeveer twee uur sudderen op laag vuur, of tot het vlees gaar is.
Voeg gaandeweg de rest van de bouillon toe en wijn naar smaak.

Ongeveer tien minuten voor het einde: voeg de roosjes van een stronk broccoli toe en laat die meegaren.
Vlak voor het serveren: een deel van de saus zeven (de rest-de brokjes gewoon weer bij de stoofpot gieten) en binden. Ik doe dat met balletjes half boter en half bloem, maar u kunt ook maizena ofzo gebruiken. Alles weer bij het geheel voegen en nog vijf minuten doorwarmen.

Serveren met gekookte patatjes.

3 thoughts on “Boeuf bourguignon, maar toch niet helemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *