Een echte man.

Een paar dagen geleden ging het op de mailinglijst over Herman Brusselmans, naar aanleiding van de film Ex-drummer (zie artikel hier), en iemand merkte op:
“Ik ken geen enkele vrouw die graag Brusselmans leest”

En dat klopt wel redelijk denk ik. Ook ik ben geen fan. Alhoewel…heel af en toe lees ik iets van de Herman, dat me compleet wegblaast. Dat zo grappig en aandoenlijk is tegelijk dat ik er bijna van moet janken. Zo schreef hij vroeger om de zoveel een column in Humo over zijn madam en die waren zo schoon dat ze dan altijd een paar maanden bij mij op de frigo werden gehangen. Nog zo’n fragment is dit hieronder, waarin hij beschrijft wat een echte man is volgens hem. Ik herinner me dat ik, toen ik dit fragment voor het eerst las, heel erg heb moeten lachen op bepaalde momenten. En ook even een krop in de keel had. Janet dat ik ben.

Een echte man draagt nooit een rok, sjarretelles of een oorring. Hij heeft baard noch snor. Een echte man heeft lang haar, dat hij drie keer in de week wast. Een echte man rookt, behalve als hij gestopt is. Als een echte man stopt met roken heeft hij daar de rest van zijn leven last mede.
Een echte man is nooit zichtbaar dronken. Hij zuipt niet voor de gezelligheid, maar voor de vergetelheid. Een echte man heeft een lastig geheugen. Hij lijdt aan ijzige nachtmerries, maar laat er zich niet door verteren. Een echte man lacht te nimmer luid in het openbaar. Een echte man staakt nooit, betoogt nooit, komt nooit op straat voor de goede zaak. Een echte man weet al eeuwen dat de goede zaak niet bestaat.
Een echte man vist niet. Hij zwemt niet; hij pingpongt niet; hij zingt niet; hij danst niet; hij rijdt niet per fiets; hij zonnebaadt niet; hij fluit niet naar de meisjes in een mini-jurk; hij neemt nooit de bus; hij zoekt geen ruzie met de politie; hij haat al wie macht heeft; hij gaat niet met zijn kinderen in bad; hij is bang in een vliegtuig of op een boot; hij schrijft nooit met een potlood; hij tennist niet. Hij voetbalt.
Een echte man verkiest The Beatles boven The Stones; hij verkiest Rudy Vandendaele boven Wilfried Hendrickx; hij verkiest een pak frieten boven een bord spaghetti; hij verkiest het zwarte ras boven het gele ras; hij verkiest een drumstel boven een viool.

Een echte man bezoekt nooit een eiland. Een echte man heeft een mooie vrouw. Hij is er van overtuigd dat over smaak niet te twisten valt. Een echte man gaat nooit naar een toneelstuk; nooit naar een opera; nooit naar een balletuitvoering. Een echte man breekt nooit zijn neus.
Een echte man volgt de carriere van Gilles de Bilde bij PSV; de carriere van dEUS in Amerika; de carriere van Ilse De Meulemeester bij VTM; De carriere van Isabelle A. bij Willy Sommers. Een echte man zou gerust het bed willen delen met Isabelle A., op voorwaarde dat ze haar mondje dichthoudt.
Een echte man heeft geen haar op zijn borst. Als hij haar op zijn borst heeft dan schaamt hij zich ervoor. Een echte man verafgoodt zijn moeder, vooral als ze gestorven is. Een echte man heeft een moeder die niet oud wordt. Een echte man heeft veel verdriet. Hij laat zich troosten door vrouwen. Een echte man is trouw. Hij denkt veel aan seks, maar kan zijn lichaam beheersen.
Een echte man sluipt als een panter; staart als een wolf; valt aan als een leeuw. Een echte man gelooft in niets dat irrationeel is; hij verafschuwt alles wat zweeft. Een echte man die vlinders in de buik voelt weet dat vlinders niet lang leven. Een echte man telt zijn weinige tranen als hij huilt. Hij grossiert in mededogen; in koude rillingen; in kippenvel. Een echte man houdt van dieren. Een echte man is geen vegetariër. Een echte man is altijd vermoeid. Een echte man sluit vaak zijn ogen en ziet dan rampzalige taferelen.
Een echte man plant nooit een boom, zaait nooit een gewas, bouwt nooit een huis. Een echte man verwekt alleen een kind als zijn vrouw het aan hem vraagt. Een echte man reist niet; hij leest veel; hij spreekt in weinig woorden; hij haalt nooit zijn schouders op; hij koestert zijn overschilligheid; hij weet dat de toekomst slechts bestaat omdat de tijd dat vereist; hij grinnikt als het geluk ter sprake komt; hij glimlacht als als alles goed gaat; hij wacht voorbereid op het kwalijke keerpunt.
Een echte man droomt niet. Een echte man hoopt niet. Een echte man wil snel dood.

9 thoughts on “Een echte man.

 1. Ik heb tot mijn achttiende zo goed als alle Brusselmansen die verschenen gelezen, en met enorm veel plezier.

  En ik heb geen penis en al.

 2. Toen ik Brusselmans zei dat ik dit stukje echt prachtig vond, bloosde hij.

  En toen collega K. hem zei dat hij wél vegetariër was, viel hij over zijn woorden om te zeggen dat hij het echt niet zo gemeend had.

  Dat laatste is het moment dat ik besloten heb Brusselmans voor altijd een sympathieke mens te vinden.

 3. Het is misschien een detail, maar een man zonder haar op zijn borst is geen echte man. Echt niet!
  In de Angelsaksische wereld moet je trouwens aan drie voorwaarden voldoen: to be a complete man it’s necessary to have a son (of twee in mijn geval), to plant a tree (kijk maar een keer in mijnen hof) and to write a book (sluikreclame mag hier niet zeker?).
  Sommigen vullen dit lijstje aan met “to fight a bull” en “to build a house”, maar daar doe ik niet aan mee. Dat is voor de strevertjes, en een echte man is geen strevertje, hij is gewoon een man *LOL*

 4. Heb 16 Brusselmansen in mijn boekenkast staan. Dan kan je dus wel zeggen dat ik die niet zo heel slecht vind denk ik. Laatste wel gekocht in mijn studententijd, maar toch, maar toch…

 5. ‘t Is waar. Die columns van Brusselmans waren soms vreselijk ontroerend. En ik denk dat ze meer vertellen over de mens dan de boeken. Hoewel…ik die ook best graag gelezen heb en soms de subtiele emotie terugvindt uit de stukjes.

  Ge kunt er niet aan uit, aan Herman!

 6. Na de drie gugenheims gelezen te hebben had ik even een overkill. Dat even is nog steeds aan de gang. Die columns daarentegen, die waren net kort genoeg voor wekelijkse consumptie, en een stuk gevoeliger dan de boeken uiteraard.

 7. Een echte man? Moet je direct aan spieren en haar denken?
  Een echte vrouw? Aan wat moet je dan denken?

  Nee een echte man is een man die de leiding neemt, die rustig blijft in elke situatie, zelf in de situatie waarbij hij de leiding niet heeft. Een echte man wordt door niemand afgeleid van zijn doel, de mens helpen, zijn familie en vrienden verdedigen en al die waar hij van houdt. Een man heeft totaal controle over zichzelf en wordt zelf door de aantrekkelijkste vrouwen niet beïnvloedt, hij kan zijn emoties controleren, enzovoort…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *