Ik ben een computerwizard.

Neen, niet omdat ik in een zeker top twintig tot mijn grote verbazing wordt word genoemd *kijkt beschuldigend naar bloggerke blog, de vermoedelijke schuldige van de nominatie in kwestie* maar wel omdat ik de afgelopen dagen toch wel een paar huis-tuin-en-keuken-computer-heldendaden heb begaan, inderdaad.

Eerst was er het draadloos netwerk bij vriend M. thuis, dat ik gezwind heb geïnstalleerd en beveiligd, hoewel het eerst niet wilde werken (heeft dat eigenlijk ooit bij iemand meteen gewerkt, zo’n WIFI-dink?). Croissants, koffie en een goed muziekske halen ongekende krachten in mij boven, zo blijkt.
Gisteren dan was er het overzetten van allerlei grote files van een zekere youtube-opname van mijn pc naar de mac van Y., die instaat voor de montage van de filmpjes. Via een router. Van pc naar Mac. Het schijnt dat dat moeilijk is, maar met een glas rode wijn en een fantastisch hulplijn bij de telefonische hand: stukske cake maat.
Ik heb ook een domeinnaam geregistreerd, en de mensen van de registratie de juiste nameservers doorgegeven, hoewel ik niet weet wat nameservers zijn.
Vandaag tot slot, ben ik er -na een aantal summiere instructies van voorgenoemd bloggerke blog – in geslaagd om in photoshop een header te maken met schoon afgeronde hoekjes. Very 2.0 is dat.

*Maakt een V-teken*

5 thoughts on “Ik ben een computerwizard.

 1. Zo heb ik het begrepen:

  – Elke computer of server op het internet heeft een IP-adres

  – Dat adres ziet eruit zoals 212.113.82.182 (surf er maar eens naartoe, dat werkt)

  – Omdat moeilijk te onthouden is, hebben ze daar een naam aan gegeven zoals standaard.be

  – Omdat het internet in feite met dat ingewikkelde adres werkt, moet er ergens bijgehouden worden welke naam overeenstemt met welk ip-adres. Dat doen ze op de nameserver.

  – als gij dus surft naar standaard.be, dan wordt dat eerst door een nameserver omgezet in het correcte IP-adres.

  Waarom moet gij dan een nameserver opgeven als ge een domein registreert?

  – er zijn een 10-tal rootservers op het internet die alle namen voor .com domeinen bijhouden. Voor de andere domeinen (.be, .fr, …) wordt dat per land bijgehouden. En de meeste hostingbedrijven hebben dan een eigen nameserver die de adressen van hun eigen domeinen bijhouden.

  – Als ge surft naar standaard van be, dan zegt de rootserver “Dat is een .be-adres, ge moet in België zijn”. Dus gaat de vraag naar dns.be en die zegt dan “Aha, die domeinnaam wordt door hostingbedrijf x beheerd, op hun nameserver gaat ge het juiste ip-adres vinden”.

  – Dus als ge een domeinnaam registreert, dan moet ge de nameserver opgeven van het hostingbedrijf waar uw website gaat staan.

 2. Ik ben trots op je, Ilse! Zelf wil ik dat ook allemaal beter kunnen dan dat ik het nu kan. Maar bon, ik kan dan weer..euh..een mondje Japans. Hehe, zelfbeeld weer gered!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *