‘t is groen.

nen kikker. En de rest natuurlijk…Buffie gooit een eco-stokje, waarin ze vraagt naar dingen die wij doen voor het milieu en dingen die beter kunnen.

Eerst en vooral: waar we wonen lijkt me veruit onze belangrijkste bijdrage voor het milieu.
Wij wonen namelijk in de stad én dichtbij ons werk. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat in de stad wonen goed is voor het milieu: je hebt minder verplaatsingen nodig voor boodschappen en hobby’s dus veroorzaak je minder luchtvervuiling en ben je minder belastend voor je omgeving. Hetzelfde geldt voor in de buurt van je werk wonen: hoe dichter, hoe beter lijkt me.
Daarnaast wonen we in een rijhuis, wat een stuk scheelt in energieverbruik en wonen mensen in de stad traditioneel op een kleinere oppervlakte dan “op de buiten”. Blijft over in de rest van Vlaanderen: meer onbebouwde plek voor groen. Hoera!

Punt twee is ons huis en hoe dat is gebouwd. Het huis waar dat we momenteel huren is gerenoveerd volgens de regels van de kunst: zuinige ketels, centrale verwarming met thermostatische kranen, een regenput, alles netjes geïsoleerd en met dubbel glas. Ook in ons nieuwe huis plannen we dat door te trekken. De eerste verbouwing die we gaan uitvoeren is isolatie van het dak en optimalisering van de ketels enzo.

Punt drie zijn de kleine dingen die we proberen te doen.
Zo kopen we bijvoorbeeld ongeveer al onze meubels tweedehands. Ook elektro-toestellen. Het is zo dat we dat ook mooi vinden, maar het heeft heel veel met een bewustzijn te maken dat mensen te veel weggooien.
Wassen en toilet doorspoelen gebeurt bij ons met regenwater. En ja, onze kleren zijn daar even proper van.
We hebben een droogkas maar gebruiken die misschien drie keer per jaar.
We doen onze boodschappen in de colruyt: stukken minder verpakkingen (en het is daar natuurlijk ook goedkoop).
Er wordt bij ons enkel verwarmd op de plaatsen waar we op dat moment zitten en de deuren van die kamer blijven dan gesloten. Ik verwarm zelf meestal niet zoveel, trek eerder een warme trui aan en leg een deken over mij. Lief is iets kouwelijker van aard.
We hebben een timer in de gang, zodat het licht niet blijft branden.
En natuurlijk wordt alle afval consequent gesorteerd, tot op het neurotische af. Momenteel hebben we geen groenbak wegens niet mogelijk, maar in het nieuwe huis komt die er wel als dat kan.
Behalve voor het werk gebruik ik de auto zelden.

We doen nog dingen, veronderstel ik, maar dit is waar ik zo direct opkom.

Verder ben ik natuurlijk ook soms helemaal niet flink.
We hebben een vaatwasmachine en ik weet dat dat heel veel energie verbruikt. We laden ze helemaal vol hoor, maar toch. En ik ga ook bijna altijd met de auto naar het werk, tenzij het echt ongetwijfeld mooi weer is. Ik sus mezelf met het argument dat doornat van de regen staan lesgeven bweurk is en ik moet ook veel sleuren (taken, mappen, cursussen, documenten, laptop), maar als ik helemaal eerlijk ben is dat niks wat een paar goede fietstassen en een regenpak niet zou kunnen oplossen.

Dit gezegd zijnde.
Stevenn, pietel en lilith: vangen die handel.

12 thoughts on “‘t is groen.

 1. Wel goed dat je weet dat het mogelijk zou zijn om met de fiets naar ‘t werk te gaan, maar toch, de regering doet te weinig om te mensen te leiden naar bewustwording.

 2. En ze hebben toch speciaal van die kleine groenbakskes, voor in ‘t stad? Kan perfect op jullie binnenkoer. Maar ok, ge kunt nu beter wachten tot ge verhuist, want dat staat op adres, als ik me niet vergis.

 3. Tweedehands elektrotoestellen lijken me niet zo energievriendelijk. Die verbruiken toch veel meer dan nieuwe.

 4. geldt dat ook voor een elektrisch vuur? En een televisie?
  zijn daar cijfers van? hoeveel scheelt dat?

  vaatwas is wel nieuw. en computerkes ook.

 5. @lien.

  hebde gij dat gekregen ofwa?
  normaal gezien zijn de kleintjes enkel voor appartementen en heel kleine huisjes. Ik dacht dat wij meteen voor de rolcontainer van 60 moesten gaan. Maar dat is echt wel klotig als ge daarmee door de living moet en geen garage hebt.

 6. Wat dat energieverbruik betreft, nee, ik heb daar geen cijfers van. Maar ik heb onlangs een nieuwe wasmachine gekocht (nadat de vorige na 19 jaar de geest gegeven had) en ik ondervind wel dat dat méér wasgoed in kan en dat die veel minder lang moet draaien.

 7. het is een beetje dubbel é vind ik. ik zou zelf bijzonder geïnteresseerd zijn in een vergelijking tussen de belasting die het maken van een nieuw toestel is en het gebruiken van een minder zuinig toestel. Maar ik heb daar nog nooit iets over gelezen.

  We hebben bijvoorbeeld lang uit glazen flessen gedronken, blijkt dat het spoelmiddel daarvoor veel slechter is dan de recyclage van pmd, tegenwoordig.

 8. Ik wil zo’n afvalverwerker in mijnen pompbak als wij de keuken installeren (zoals in de amerikaanse films hé): ook geen garage en ik heb geen zin om zo’n groot groen dink op mijnen (minime) koer te laten staan zodat ge in de zomer genen voet meer buiten kunt zetten. Op die manier ook geen groenafval meer.

 9. Hmm, i. ja, dat zou kunnen, ze hebben ons dat in ons appartement ook nog gezegd. Toen konden we er geen krijgen omdat we een garage beneden hadden. En nu zeggen dat we geen garage hebben zou euhm nogal gelogen zijn natuurlijk. En die containers zijn echt wel groot maat. Gelukkig delen wij die met onze buurvrouw.

 10. Bij ons is het waar we wonen (Gent centrum, hoge huurprijs jawel, maar geen auto, alles met het openbaar vervoer en cambio) én wat we eten. Al menig jaren geen vlees meer en sinds enkele maanden een biopakket waar we heel tevreden over zijn. Groenten uit het seizoen en uit de buurt (geen snijboontjes uit Kenia die met het vliegtuig naar hier komen). Wat ons huis betreft is het voorlopig nog gene vette met die enkelglasramen, maar het is wel in de rij.

 11. ik weet dat manueel afwassen “slechter” is voor het milieu dan goed je vaatwasser vullen en gebruiken. het waterverbruik is minder dan 50% vergeleken met een gewone afwasbeurt.

  kijk naar de klasse-labeltjes op de toestellen, A (en nu AA en AAA) verbruikt het minst.
  bij test-aankoop kan je hier de nodige tech-docu van terugvinden.
  de opleg die jij doet voor dat duurdere toestel krijg je terug via je energieleverancier.

  nog 2 aanraders; zonnecollector voor warm water (werk ook in de winter) en een groendak, beide kan je via de premiezoeker in grote mate laten terugbetalen.

  ik gebruik ook allemaal eco-producten voor was, afwas en onderhoud.
  flessenwater is afgeschaft en vervangen door een waterfilter op het kraantjeswater.

  my 50 cents :-/
  de vraag is maar, is dat genoeg?

 12. @i

  Ik had zo’n kanjer van een container en ik heb ivago gebeld om een kleiner exemplaar. Het is niet de allerkleinste geworden maar het is wel draagbaar. Mijn buren hebben nog gewoon zo’n rolbaar ding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *