Een saga.

Hoe gaat het eigenlijk met dat huis van i. en haar lief, vragen sommige mensen zich misschien af. Wel, u bent niet alleen: ik vraag mij dat ook af. De laatste maanden zijn behoorlijk stresserend geweest voor een optimist als mezelve, en het ziet er nog niet naar uit dat alles achter de rug is.

Wijzelf zijn helemaal rond: de verhuisdag is vastgelegd, er is een verhuisfirma geboekt, er zijn nieuwe huurders gevonden (ja-ha. en moeilijk dat dat was), de huisbaas van dit huis is op de hoogte, we hebben een dakwerker die onmiddellijk na het bouwverlof aan het dak begint: alles ziet er goed uit. We hebben alleen nog steeds geen huis.

Twee maand geleden hadden we alles wat we moesten hebben: de lening goedgekeurd, de schuldsaldo ook, alles netjes binnen van de bevoegde instanties. En toen keek mijn papa op de papieren van het kadaster en zag hij Het ProbleemTM.

We hebben een huis gekocht dat eigenlijk de vroegere directeurswoning is van een fabriek. Er zijn dus eigenlijk twee percelen, van dezelfde eigenaar: het huis en de fabriek. 20 jaar geleden is het huis gerenoveerd en is men dat beginnen verhuren, en toen is er een muur geplaatst tussen huis en fabrieksterrein. Et voila: onze koer is ontstaan.
Bleek op het kadasterplan dat de koer eigenlijk bij het perceel van de fabriek hoorde, dus moest dat geregulariseerd worden. Anders zou de mens die ooit de fabriek koopt aanspraak kunnen maken op onze koer en dat zagen we gelijk niet zitten.
Een gezworen landmeter gezocht, de boel laten opmeten en uittekenen, en hopla alles terug naar de bevoegde instanties.

En sindsdien gaat alles traag. We wachten nog steeds op het akkoord van drie voorkooprecht-instanties in verband met de koer. En de klok tikt ondertussen: onze compromis loopt af op 25 mei, dus eigenlijk zou alles daarvoor moeten getekend zijn.

*zucht*

En voor de rest, met u alles in orde?

9 thoughts on “Een saga.

  1. Chance dat papa dat gezien heeft. Maareuh, is dat ni zo een beetje _de job_ van de notaris? Nakijken of er geen verworven rechten en weetikveelwat allemaal aan eigendommen hangen?

  2. Hebben die instanties geen termijn waarbinnen ze moeten reageren? Dacht ik zo…
    Bij het voorkooprecht van het stad is dat zo.

  3. notaris moet die dingen inderdaad onderzoeken. Meestal wordt er geen gebruik gemaakt van het voorkooprecht, dus ik zou me niet teveel zorgen maken.

  4. Dat de notaris dat niet gezien had van dat perceel, is niet leuk. Ik ben alvast blij dat wij niet de enigen zijn met huizenissen.

  5. Ik hoop maar dat er hier binnen de kortste keren een enorme vreugdekreet te horen /lezen is omdat alles in orde is !!

  6. Ruine gekocht uit 1888 met grote schuur. Van voor het gewestplan dus. We wonen in de schuur tot ruine verbouwd is. Laten plannen tekenen om van ruine bewoonbaar huis te maken. Meneer van de gemeente vind plannen ok. Meneer van de provincie zegt dat verbouwing te ingrijpend is, dus nieuwbouw. Nieuwbouw is 21% ipv 6% btw en moet zich aan gewestplan houden ttz: 6 meter verder van de straat staan zodat we ne fokkin voortuin en ne kleinere hof hebben. Zegt dat we trouwens in die schuur niet mogen wonen wegens landbouwgebied.

    Homeless people don’t know how lucky they are.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *