Het begin van een nieuw hoofdstuk.

Sommige mensen houden er een zwangerschapslog op na, maar hier op kerygma zult u de komende maanden waarschijnlijk teenentander over verbouwen lezen.

Te beginnen met: wie krijgt er in godsnaam in zijn hoofd om een tapisplein vast te lijmen op een balatum en die balatum op een planken vloer? En dan vooral op een moment dat de lijm zwaar in reclame was in den Brico, blijkbaar, want het spel is zo vastgeplakt als maar kan.

Edoch: alle tapijt, balatum en allerlei stoffige vuiligheid (Traplopers. Hoe vies is dat niet jonk.) dat naar andere mensen ruikt is vandaag uitgebroken door mijn fantastisch lief en mijn al even fantastische papa.
De (ja hoor: fantastische) mama en ik hebben gesleurd met tapijten, alles verzameld in de living en onderwijl ook nog eens de helft van het behangpapier in mijn bureau afgestoomd.

Het goede nieuws is dat de vloer die onder de brol zit zeer mooi donker hout is en in goede staat. Het slechte nieuws dat het onderste deel van linoleum hier en daar is blijven plakken, waarbij hier en daar zowat het grootste eufemisme is dat ik de afgelopen jaar heb gebezigd.

De komende weken zijn de codewoorden dus decapan, steekmes en plastiek handschoenen. Ge moet maar roepen é, als ge niet weet wat te doen, kinders.

IMG_8490

IMG_8500

IMG_8505

15 thoughts on “Het begin van een nieuw hoofdstuk.

 1. … Al is het bij mij tegenwoordig ook een verbouwblog! En wat de decapan betreft: ik heb de laatste jaren meermaals een overdosis opgelopen. Veel plezier ermee!

 2. Amai, jullie doen precies ook geen werkkleren aan. Zo heb ik al menig mooi t-shirt “verkakt” (vooral tijdens schilderwerken dan).

  Diene vloer is wel wijs, though

 3. Die resten die aan de grond zijn blijven plakken, reken er maar niet op om die er af te krijgen. Hier vertel ik erover, ik heb er met branders opgezeten, lijmoplosser, warm water, met van die afschraapdingen, ijzerborstels. Ik zou mijn tijd ergens anders insteken, want dat krijgt ge er nooit meer af.

  Enfin, misschien wel, want het plakt op hout. Bij mij was het op de chappe, en die lijm was in de chappe gedrongen waardoor dat één geheel was geworden. Ik heb er van miserie de vinyl maar zo opgezwierd, en ge ziet zelfs niet dat dat een beetje oneffe is.

  Laat zeker weten hoe het lukt, ik ben benieuwd.

 4. Dit is nog maar het begin… moehahahaha! 🙂 Dat wordt nog uren, dagen, weken, maanden zwoegen en zweten. ‘k Weet waarover ik spreek. Wij hebben deze week de houten vloer op onze verdieping eruitgezwierd. Onze vinyl erbovenop was nochtans met minder lijm vastgeplakt dan bij jullie. Maar ‘t was een vloer op een houten roostering, zonder isolatie tussen het plafond van het gelijkvloers en de vloer van boven met als gevolg klankkasteffect. De elektriciteit was ook nog uit de jaren stillekes en er was geen verwarming voorzien. Dus vloer eruit, balken behandeld tegen zwammen, insecten en schimmels, gaten geboord in de balken om elektriciteit en verwarmingsbuizen door te steken, isolatie tussen de balken gestoken en dan dichtgelegd met OSB-platen. Daar bovenop komt dan een dubbele schuimfolie en een nieuwe houten vloer.

  Doet me eraan denken dat ik daar nog eens foto’s van online moet zetten op de ‘huisblog’. Die is al sinds oktober vorig jaar niet meer geüpdated…

 5. als ik me er even mee mag moeien: de vloer lijkt me donker geverfd, dus je gaat ontzetten veel decapant nodig hebben. De beste oplossing is een vloerschuurder gaan huren in Huurland (of elders) om het hout opnieuw mooi blank te krijgen. Als je hem graag donker hebt, kun je overwegen hem te bisteren en te oliën. Heel mooie en natuurlijke wijze om een vloer te behandelen. Zo spaar je meteen weer al wat ecologische voetafdruk uit 🙂
  Afschuren helpt ook om kromme planken terug vlak te krijgen. Enne, zelfs als hij werkt ziet je Lief er überhip uit. Cool! 😉

 6. ik kan marc bijtreden
  ik zou bij AAS op de antwerpsesteenweg, een ontieglijk lelijk ding tussen brico en carrefour, een zwaar machien huren met zeer grof schuurpapier (en fijner om af te werken)
  wij hebben daarmee onze vloeren behoorlijk proper gekregen, maar ge ziet het hout zo ‘verdunnen’
  nadien hebben we de vloeren geölied met triptrap olie (natuur) en daarna gezeept (wit), beiden van bij hanssens
  hiervoor is een woodboy met aangepaste schuurpads aangewezen als je een aantal ruimtes ineens wil doen

  veel succes ermee

 7. Bovenstaande werkwijze lijkt mij ook het simpelste en zekerste om tot een mooie resultaat te komen.
  Decapan stinkt, is een vuile plakboel en ik was binnen de kortste keren volledig gedemotiveerd. Maar dat kan ook aan mij liggen 🙂 Succes!

 8. Bovenstaande werkwijze lijkt mij ook het simpelste en zekerste om tot een mooie resultaat te komen.
  Decapan stinkt, is een vuile plakboel en ik was binnen de kortste keren volledig gedemotiveerd. Maar dat kan ook aan mij liggen 🙂 Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *