Kokos-haar is smeerlapperij.

Geert en Marc hebben het erover in de commentaren: een schuurmachine huren. De befaamde woodboy. Ik verzeker u bij deze: ik zou niet liever willen. Ware het niet dat bij het verwijderen van de linoleum ongeveer de helft van de onderlaag is blijven hangen en onze planken vloeren voorlopig dus niet alleen geschilderd zijn, maar ook nog eens voorzien van een laag bruinachtig, ruw haar. Juist ja: haar. Het lijkt een beetje op wat u kunt vinden aan de buitenkant van een kokosnoot, maar het ruikt helemaal niet naar kokosnoot. Eerder naar ouwe wijven.


vloer voor


En haar, heren, dat kan men niet wegschuren met zo’n machine, zo is ons verteld. Dat is de volgende fase, als al die viezigheid eraf is. Haar verwijderen, daar komt decapan, steekmessen en bloedende vingers en veel doorzettingsvermogen aan te pas. En gelukkig hebben wij dat allemaal in huis.

Deze middag hebben we ons dus op onze vloeren gestort. Lief met brute kracht en een steekmes, ik met chemische middelen, schuurborstels een behangafsteker en -inderdaad- een steekmes.


progressie

aan het vegen

Van de kleine kamer en de gang zijn telkens ongeveer de helft afgewerkt. Laten we dus zeggen: ongeveer een vijfde van het afsteekwerk is gedaan. Volgend weekend de tweede fase. Mensen in bezit van een eigen steekmes dat dringend nog eens moet gebezigd worden, mogen zich altijd mailsgewijs melden, dat spreekt voor zich.

De vloer na:


vloer na

Ge kunt er zelfs al op liggen.


op de propere vloer

15 thoughts on “Kokos-haar is smeerlapperij.

 1. Mijn schoonbroer heeft zo’n toestel van Bosch dat voor jou het afsteekwerk doet. Een soort vibrerend afsteekmes. Ook ideaal voor vinylbehang.

 2. Als ik even de pret mag bederven, zo’n schuurmachine zal niet veel helpen. Die oude planken staan helemaal bol (bij ons was het ook zo) en dan kan een machine enkel het midden van de plank afschuren. Plank per plank krabben, steken en schuren!

 3. Bij ons viel dat allemaal nog wel mee; ontharen is inderdaad een vettig jobke, maar de woodboy deed achteraf wonderen! En schoon dat dat dan is! Keep on scratching!

 4. @youri: klopt, met een woodboy ga je ze niet vlak krijgen, maar met een parketschuurmachine wel
  let wel: wie het niet gewoon is een hond van om en bij de 80kg uit te laten als er konijntjes voor hem opduiken zal het fysisch zwaar hebben: die machines hebben kracht te over maar verrichten wel wonderen
  een woodboy is nadien wel aangewezen wij het oliën / zepen van de vloeren

 5. Yah, eerst nog wat zweten dan vooraleer je er zo’n machien op loslaat. Sorry trouwens voor de dubbele reactie (bloost)…

 6. @Geert roels is correct. Wij hebebn ooit zo een omgekeerde loopband gehuurd die woog gelijk nen dooien hond. Maar daar schuurt ge alle oneffenheden mee weg.

  Ge moet wel zien dat ge geen nieuwe oneffenheden creert natuurlijk, want als ge dat machien te lang op dezelfde plaats laat staan zit ge op den duur door uw planken.

  Die machiene moet ge inderdaad (gelijk nen dollen hond) constant afremmen 🙂 Ah memories.

 7. fons en geert zijn inderdaad experts: een parketschuurmachine. Beginnen met een zware korrel (30 of zo) en dan langzamerhand opklimmen tot tegen 180. Meer dan 180 heeft ook geen zin, dan is het te plat. Om het fenomeen van bolle planken counteren, moet je de ruimtes in diagonale richting schuren. Met haar verwijderen van vloeren heb ik geen ervaring. Veel succes!

 8. zo’n boschafkrabberke werkt echt, ik heb er eentje, als je die nodig zou hebben kan je’m ophalen.

  ik heb hetzelfde voorgehad op mijn vloeren en trappen, en chemisch spul zou ik ten sterkste afraden (de pigmenten van de verflaag kruipen in de houtvezel), maar de restjes afbranden (met electrische brander, op hetzelfde adres in bruikleen) werkt wel prima.

  ook de afgewerkte trappen (2 jaar, elk WE aan gewerkt) (ja, er zijn veel trappen) zijn het bewijs dat het werkt.

  en voor de rest, zweet tranen en bloed menschen…

 9. Goede tip, parketschuurkit huren bij huurland. Alle handige machines zitten erin.

  Start nooit met te grove korrel (30 is veel te grof, zodra je de schuurmachine 1/2 seconde laat staan heb je enorme put)
  Schuren starten in de richting van de planken, tot wanneer alles bijna vlak is, dan diagonaal. Lastig werkje maar levert heel mooi en vlak resultaat. Woodboy (of andere boenmachine) is enkel voor de laatste afwerking handig.

  En die onderlaagvan kokes, haren en lijm, die was er bij mij ook, gewoon de vloer eens goed nat gedweild en dan met een steekmes ertegenaan. Veel gezonder dan al die chemische brol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *