Tomas De Soete, I love you.

De discussie gaat over de opwarming van de aarde.

Frank Vanhecke:

En de ecologisten zullen het niet graag horen, maar kernenergie is nog altijd de schoonste en voor het klimaat beste energie die er is.

Tomas, oprecht verwonderd:

Beter nog dan windmolens?

9 thoughts on “Tomas De Soete, I love you.

 1. Was inderdaad behoorlijk snel en gevat, maar ergens heeft Vanhecke wel een punt als ie zegt dat alternatieve energiebronnen op dit moment in de verste verte niet genoeg kunnen opleveren om het verlies van kerncentrales op te vangen.

  Hij is trouwens niet de enige die dat zegt – er zijn ook mensen die bij hun volle verstand zijn en dat durven zeggen.

  Wat uiteraard niet wegneemt dat er véééél meer moet geïnvesteerd worden in alternatieve groene energie. Maar daarmee alleen redden we het niet, en misschien kerncentrales op dit moment wel second best thing.

 2. FYI, kernenergie stoot geen CO2 uit (tenzij ge constructie van de centrale zou meetellen, maar dat hebt ge ook bij alle andere energie-opwek-dingen). Per jaar hebt ge voor een opgewekt elektrisch vermogen van 1000 MW 1 kubieke meter kernafval (bij wijze van spreken in een vat steken en onder de grond dumpen).

  Klassieke centrale voor een opgewekt vermogen van 1000 MW: 7.300.000 ton C02 per jaar, rechtstreeks geloosd in uw lucht. Bij die uitstoot zitten ook sulfieten en zelfs radioactief materiaal!

  Als er iets is dat gesloten moet worden, dan zijn het wel die klassieke centrales.

  Just my 2 cents.

  En dan heeft een niet nader genoemde partij als slogan “Ja! De volgende stap met kernenergie is de uitstap”…

 3. Ik vond het wel grappige radio. Ik heb me alleen zitten afvragen of Tomas zich bij de andere politici ook zo zou zitten “opwinden” of niet… Ik heb de vorige sessie (met Vera Dua, right?) niet gehoord, dus ik zou’t niet weten.

 4. Ik ben het er trouwens met eens dat de uitstap uit kernenergie op het verkeerde moment komt. Er gaat weinig vooruitgang mee geboekt worden, want er is eerst nog meer sensibilisering nodig op energiebesparing… Onze economie/levenswijze is er spijtig genoeg nog niet klaar voor. Dat iedereen al maar eens begint om die energiezuipende plasmateevees buiten te smijten ja. 🙂

  Ik wil er trouwens voor wedden dat die uitstap zal worden uitgesteld of teruggedraaid worden door een volgende regering…

 5. waarom noemen ze het niet gewoon “linkse energie” 🙂 veel gemakkelijker voor de kiezertjes

 6. vanmorgen op Radio 1 bleef het Vlaams Belang hardnekkig ontkennen dat de aarde opwarmt. Het beste bewijs: de grootste landen ter wereld zoals China verwerpen het Kyoto verdrag. En ook nog: de aarde warmt niet op, want toen ik in maart in Washington was, wees de thermometer 18 graden onder nul. Tja…

 7. Ik vond de vergelijking van Vande Lanotte wel héél goed. Indien de Neanderthaelers al kernenergie hadden gekend, dan zaten wij NU NOG STEEDS met hun afval daarvan.

  Mensen moeten eens beginnen inzien dat kernafval de grootste vuiligheid is die er bestaat, en dat we dat niet kunnen blijven onder de grond steken, in de ruimte schieten of in de zee dumpen. Ooit breekt dienen boel open, en dan is het hek van de dam.

  Trouwens, wat is er mis met nu zeggen dat we ze gaan sluiten, én alles op alles zetten om alternatieve energie te gaan ontwikkelen. Stél dat het niet lukt, dan kunnen we dan toch nog altijd beslissen om de centrales iets langer open te houden? Als we nu al zeggen dat ze toch open blijven, tsja, dan werkt dat niet echt motiverend om aan andere energiebronnen te gaan werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *