Jammer.

Kan ik zinnige dingen zeggen over de verkiezingsuitslag? Waarschijnlijk niet, want al wat ik zeg is emotioneel gekleurd door de teleurstelling van dit moment. Ik had een achteruitgang verwacht voor paars, maar niet zo sterk. Ik had een vooruitgang gevreesd van CD&V-NVA, maar ik heb maandenlang gehoopt dat het niet zo ver zou komen. Had ik een god gehad, ik had mijn ogen gesloten en stillekes een gebed gepreveld dat het beleid van de afgelopen jaren verdergezet kon worden.

Ah, kijk, we gaan daar niet onnozel over doen. Ik beschouw mijzelf als een rooie en de rooie hebben verloren. Dat steekt. Vooral omdat ik oprecht geloof in een groot deel van hun programma, al vele jaren.

De zaken die me irriteren aan deze uitslag zijn niet op twee handen te tellen en sommige dingen hebben zelfs niks te maken met het verlies van mijn goeie. Dat de brullende judo-coach zoveel stemmen krijgt, dat irriteert mij. Dat het VB voor de zoveelste keer vooruit gaat. Dat Leterme het gezicht wordt van mijn land. Dat zoveel mensen blijkbaar geen land meer willen zijn, maar een vlaamse staat. Dat Groen! niet meer vooruit is gegaan. Dat ik in een land woon waar de meeste mensen *niet* trots zijn op de ethische dossiers die de afgelopen jaren eindelijk zijn behandeld. Dat ik in een land woon waar zoveel mensen conservatief denken en waar progressiviteit als een bedreiging voor de eigen welvaart gezien wordt, dat irriteert mij.

Er is vandaag opnieuw massaal gekozen voor een partij die zodanig overtuigd is van onze eigen superioriteit, dat ze liefst een muur wil bouwen om onze Vlaamse volksaard. En daarnaast is er massaal gekozen voor een man die een paar dagen geleden op stubru — niet gehinderd door enige kennis ter zake overigens– verkondigde dat “In bepaalde wijken in Gent er zodanig veel mensen van vreemde origine wonen, dat de vlamingen hun eigenheid zijn verloren”. Ik ben één van de vlamingen in die wijken. Als wat ik vandaag heb zien gebeuren die vlaamse eigenheid weerspiegelt, dan hoef ik ze echt niet.

PS: johan, krijg het niet in uw hoofd om stappen terug te zetten omwille van verantwoordelijkheid en al é kameraad.

26 thoughts on “Jammer.

 1. gent is een links eiland in een rechtse oceaan geworden. het enige lichtpunt in voor de rest bijzonder confronterende verkiezingen. confronterend voor mijn naïviteit. en confronterend dat ik de ‘ander’ niet ken, want ik voel me niet ontevreden over de voorbije regeringsperiode. ik ben blijkbaar één van de weinigen.

 2. Heeft die dat echt gezegd, over Gent? Mens toch, daar valt mijn mond van open. Daar ben ik niet goed van. Ik woon ook in zo’n wijk, weet je wel. En net die diversiteit is één van de dingen die me zo aanspreekt. Mijn kinderen zaten in de klas met kinderen van allerlei origines. Miljaar miljaar, ik ben gedegouteerd. Dat hij hier zelf eens komt wonen en dan spreekt.

  En ik deel je mening ook over Vande Lanotte. Ik wil hem nog niet kwijt.

  Verdoeme, ik ben slechtgezind.

 3. Hmmm… not good.

  De uitslag voor Gent is wel bemoedigend. Eigenlijk zijn de krachtverhoudingen (qua volgorde) quasi niet veranderd. Ik ben wel verbaasd over de score van de dubbeldekker hier.

 4. Minstens 4 jaar een sukkel die mijn land gaat besturen en dan zelfs dat land wil splitsen.

  SP.a kreeg mijn stem niet. De paarse regering heeft veel goeds gedaan. Maar ik miste rode vuisten op tafel.

 5. Ik kon het niet beter verwoorden. Het is een kl*te resultaat! En ontevreden met ons land? Komaan zeg, wat heeft de regering eindelijk niet allemaal op tafel gegooid? Benieuwd of het homohuwelijk en het gelijke kansen beleid er ook met de vroegere CVP doorgeraakt ging zijn… *not*
  En Johan: we love you! De enigste met écht verstand en échte daden me dunkt.

 6. de soccen hebben eindelijk het resultaat dat ze verdienen, nog minder was nog beter geweest, maar kom…
  Voor een deel afgestraft voor corruptie van de ps, maar daar is de sp ook nooit vies van geweest (denk aan helicopters)
  maar we vergeten snel..

 7. Ik vind het ook erg. Sinds gisteren zijn er meer Vlaams Belangers in Vlaanderen dan socialisten!

  Maar de afgelopen 8 jaar heb ik mij enorm geergerd an het feit dat paars NIETS goed kon doen in de ogen van CD&V en dat alles werd afgekraakt door mensen zoals De Crem. Ik kon daar niet tegen omdat dat een zure sfeer creërt.

  Ik ben dan ook van plan om Leterme het voordeel van de twijfel te geven en te bekritiseren op zijn daden. Alleen kritiek als het gegrond is. Ik ben er ook van overtuigd dat de mensen meer gaan luisteren naar uw kritiek als ge ook toegeeft wanneer het goed is.

  [Hier las ik trouwens een interessante observatie over de kleur van bloggers :-)]

 8. Ben ik dan een van de weinigen die zowel positieve als negatieve gevoelens heeft bij de uitslag? Ben ik de enige die paars rot vond?

  Nu ja, de sossen zijn idd (te) zwaar afgestraft, en die kakpartij is nog altijd gestegen en een brulaap gelijk JMDD haalt redelijk wat zetels, dat vind ik ook een heel pak minder.

  Maar dat paars klappen zou krijgen, dat vind ik niet meer dan terecht.

 9. Dan had je er maar op moeten stemmen hé. Jouw kartel heeft trouwens net bewezen dat plat populisme is wat je nodig hebt om de verkiezingen te winnen dus geef mij dan maar het ‘populisme’ van Stevaert.

 10. bericht verwijderd.
  Tanguy toch. Ge weet ondertussen toch al dat ge hier niet meer welkom zijt?
  Allez hop, ga op uw eigen site een beetje bleiten over vrije meningsuiting.

 11. Als die verkiezingsresultaten iets zeggen over de Vlaming dan is het wel dattie eeuwig “malcontent” is. Gewoon om de zoveel jaar roepen om verandering, maakt niet uit waar die vandaan komt. tsss

  Het zal me benieuwen hoe snel een volgende regering zich zal verslikken in zijn grote beloften over staatshervorming. En ook wat voor lege doos dat goed bestuur zal blijken te zijn.

 12. eigenlijk viel het ook een beetje te verwachten. pakweg 8 jaar geleden kleurde heel europa rood en paars, maar de afgelopen jaren zijn de ons omringende landen allemaal naar rechts-liberaal of christendemocratisch opgeschoven: nederland, duitsland, groot-brittanië (zij het dan met een en dezelfde partij), …
  het maakt allemaal deel uit van een slingerbeweging, en die wijst momenteel naar rechts. over een paar jaar, en wat gezonde rode oppositie, gaat het wel weer de goede richting uit.

  troost ik mezelf dan…

 13. Sja, ik denk dat Fred gelijk heeft. Alles gaat in slingerbewegingen, dus over x aantal jaren gaat het vanzelf weer de goeie kant op. Alleen kut dat we maar niet lijken te leren van het verleden…

 14. 1) laten we een welgemeend ‘van mijn erf’ roepen naar politici die van verre komen en die menen dat er iets loos is met de Gentsche Volksaard in de oude wijken.
  Spijtig van diene zwarte gordel.
  2) onthoud dat er geen betere voedingsbodem is voor links dan geslepen rechts zonder bril.
  3) Verkneukel u in het feit dat we nog veel gaan lachen met Ulla. En hard!

 15. Hear hear! Goed gezegd!! De uitslag was nog iets goed en wel bekend of al die oude knarren kwamen na acht jaar al weer van onder hun steen! Wilfried Martens, Tony Vanparys, Stefaan Declerck,…

  En heb je het kopje gezien van Kris Peeters toen hij door een journalist persoonlijk werd getipt als volgende minister-president? Jezus, de zelfgenoegzaamheid droop ervan af!

  Arm Vlaanderen, Arm België!

 16. Hehe, de Johan heeft ondertussen wel zijn stapje opzij gezet. De socialisten werden zowat gehalveerd! Maar gelukkig zijn jullie al blij met de kleine terugval van het VB. Een kinderhand is gauw gevuld, Pieterrrrr
  Ik stel voor dat eenzelfde beweging zich verderzet: het VB verder afkalven en de Sp.a verder decimeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *