Band, kant, hand.

Zo. U zit blijkbaar een beetje te wachten op de foto’s van onze vloeren, zo blijkt uit de commentaren. Terecht ook, want het is de moeite.

Maandagochtend op een ontieglijk vroeg uur stonden wij bij Boels, voor onze –netjes van tevoren gereserveerde– machines. Een hele dag schuren en na een tijdje krijg je het systeem wel door.
Eerst moet alle verf eraf, en dat gebeurt met grof geschut. Korrel 24 op de schuurmachine, eerst de grote delen met de bandschuurmachine, daarna de randen met de zeer moeilijk hanteerbare kantschuurmachine, daarna met een kleine handschuurmachine (die we zelf hebben), de details opwerken.
Vervolgens hetzelfde proces herhalen met schuurpapier 60, 80 en 120.

Maandag een hele dag gewerkt en gisteren ook een halve dag (ik moest examen afnemen, maar lief was ‘s middags al begonnen. Ik ben om half vier beginnen helpen). Om half acht gisterenavond was al het grove werk gedaan, was de grote kamer volledig klaar en de kleine kamer en de hal moeten enkel nog de randafwerking krijgen.

Gisteren waren we de kodak vergeten, maar u krijgt alvast een voor-en-na van de grote kamer.

Eén: de oorspronkelijk staat. Onder het tapijt zit linoleum. De linoleum is goed vastgekleefd met veel lijm.

Voor

Twee: vuile tapijten en ballatum eruit.

beestje op de vloer

Drie: alle vuiligheid er met de hand afgestoken.

All done!

Vier: afgeschuurd.

Na (2)

of in detail.

Na

We zijn zeer tevreden over het resultaat. Next up: een gekleurde boenwas erop en een harde vernislaag erover. Dat laatste omdat we in ons huidige huis hebben ervaren dat een gewone onbehandelde vloer snel in mindere staat komt.

De prijs van machines en dergelijke wordt overigens netjes bijgehouden, en u krijgt op het eind het totaalplaatje wel eens…

30 thoughts on “Band, kant, hand.

 1. Jezus! Ik zou niet graag jullie rug voelen, maarre… ik denk dat dit laatste zicht ongelofelijk veel voldoening moet geven.

  Zeg, kan dat, vernis over boenwas? Pakt dat wel?

 2. Ziet er geweldig uit, ik hoop dat ik die van ons ook terug in die staat krijg, anders vliegen er kurk tegels over vrees ik

 3. Mooi!
  Hou er wel rekening mee: vernis slijt af op plaatsen waar er veel gelopen wordt en wordt dan grijzig en vies en je kan opnieuw beginnen. Zo was het bij ons als we er in gingen en we hebben gezworen: nooit meer vernis op vloeren (behalve trappen). Als het degelijk hout is dan volstaat boenen. Kom maar eens bij ons kijken! Of olie, schijnt ook heel goed te zijn.

 4. olie moet je regelmatig eens opnieuw aanbrengen, heb ik me laten vertellen, maar het heeft wel een mooie kleur vind ik.

  en i., wow!

 5. Je hebt vernis in veel verschillende soorten, zo verzekeren ze ons in de speciaalzaak (en de schoonzus kent daar veel van, weet wel). Er zijn er met extreme hardheid. Duur, maar zeer slijtvast…

  Bovendien is het een slaapkamer é, dus niet alsof je gelijk in een living daar honderden keer per dag over loopt.

 6. Ons werd ook afgeraden te vernissen. Olie zou veel beter zijn en veel slijtvaster … werd ons aangeraden door de mens die de vloer heeft gelegd.

 7. Planken vloeren waren vroeger marginaal. Voor mensen die zich geen kots-kleurige lenolium kunnen permiteren. Wij zijn met veel plezier marginale mensen.
  En vernis doet men natuurlijk niet op boenwas, maar op beist. Heel mooi resultaat.
  Slijtage van het hout hangt af van de hardheid van het hout, dus als daar putjes in komen, komen die ook in uw vernis… dixit de man van de winkel.

 8. OK
  bloed zweet en nog net geen tranen heeft het gekost,wij kunnen ervan meespreken.Maar wij zijn wel van mening dat vernis geen goed idee is.
  Kom maar eens kijken op Evergem…. 3 lagen vernis en na X aantal jaren (10 ongeveer)overal waar gelopen is, is afgesleten.Overal moeten we tapijten leggen en dat is toch ook niet de bedoeling. goeie informatie inwinnen is volgens ons het voornaamste.
  Henk z’n zus zal het zeker weten ofwel moet je eens bij een plankenvloerboer langsgaan

 9. Over hardheid en putjes… Is dit geen grenen vloer? Da’s niet echt het hardste hout dat er is… Maar in de slaapkamer is dat niet zo’n probleem, tenzij je alle dagen gaat liggen schuiven met je bed. 🙂

  Gaan jullie de spleten tussen de planken nog opvullen met het een of ander? D’er gaat veel stof tussen kruipen… maar dat krijg je er anders ook wel uit met de stofzuiger.

 10. RESPEK voor jullie uithoudingsvermogen, het is het echt wel waard geweest! Bij ons is de parket afgeschuurd en geolied, wel nog maar pas dus ik weet niet wat het op lange termijn gaat geven maar voorlopig ziet het er erg goed uit. En mat, ik ben nogal voor mat. 🙂

 11. mooie werk, maar ik deel de mening van velen hier: geen vernis!! Met vernis verzegel je de vloer. Een geverniste houten vloer voelt ook minder warm aan dan een geöliede houten vloer. Goed oliën en dan dweilen met onderhoudsproducten op basis van olie (de ene week natuurlijke zeep, de andere week natuurolie van Faxe!) volstaan om een mooie vloer te behouden. Ook eens checken bij Tintelijn: http://www.tintelijn.be

 12. Over die “Wow’s”. In volle Dutroux-tijdperk was ik op geleid bezoek in het koninklijk paleis in brussel. Op het einde kon iedereen een soort gulden boek tekenen en dat stond daar ook vol met: “Oh’s! en Ah’s! en Wow’s!” Wreed origineel, quoi.
  Ik heb er gewoon ingezet: “Het Gravenkasteel in Gent is véél schoner en wijzer met de folterkamers!” Nèm!

 13. alvast proficiat met het resultaat.
  het loont.

  maar ook ik zou hier durven opteren voor olien en zepen ipv vernissen
  vernissen zet het hout toe en geeft het een platiekerig uiterlijk, kon je je alle moeite besparen en boven de onafgeschuurde vloer een klick-laminaatje op gooien ook

  olien en zepen geeft de vloer een veel natuurlijke uiterlijk, is milieuvriendelijk en zeer eenvoudig in het onderhoud. een paar maal per jaar dweilen met zeepwater (de overige keren stofzuigen we de vloer in de slaapkamers gewoon) en op zeer intensief belopen plaatsen (onze keuken bijvoorbeeld) om de paar jaar met reinigingsolie kuisen en nadien weer met onderhoudsolie behandelen

  laat je zeker eens informeren voor je de prachtige vloeren morsdood vernist

  (trouwens, olien en zepen gaan stukken sneller dan vernissen)

  sorry voor de dramatiek, maar ik zou zo’n mooie vloeren niet willen zien sterven onder 3 lagen vernis

  keep up the spirit

 14. Grenen planken zijn zeer zacht, voordeel van vernis is dat het harder wordt.

  Als het puur als slaapkamer gebruikt wordt zou ik zeker voor vernis opteren. (o ja boenwas en vernis gaan niet samen, beits wel!)

  Als je er met een bureaustoel gaat over rollen is de vernis zo beschadigd, dan is olie beter, maar moet je wel rekening houden dat je door het ‘rijden’ met je bureaustoel of hoge hakken er heel wat putten in de planken ontstaan.

  Beide systemen hebben hier voor en nadelen, dus ik zou kiezen op basis van esthetische eisen.

  Trouwens : mooi schuurwerk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *