Ondertussen in het bureau (ii).

U las eerder over de voorbereidingswerken en het vliesbehang in deel 1, vandaag deel 2, waarin de schilderwerken centraal staan. Mijn schoonmama heeft net haar living geschilderd, dus is experte in productjes en technieken. En ook de schoonpa kwam helpen. Bovendien heeft mijn schoonzus jaren in de verf gezeten en is mijn papa ook al expert terzake. Advies en hulp genoeg dus.

Het allereerste bij schilderen is alles beschermen wat moet beschermd worden. Wij gebruiken daar de lakkers van colora van, die in verschillende kleuren komen, en elke kleur heeft een verschillende hechtingstoestand. De goedkopere kunnen gewoon voor alles gebruikt worden, maar voor verf op verf (als u dus twee verschillende kleuren naast elkaar wilt gebruiken en op een geverfde muur moet afplakken) heeft u de dure — in dit geval paarse — soort nodig. Als u van el cheapio wilt doen: probeer het gerust, maar kom niet janken als uw versgeschilderde muur weer beschadigd is na het verwijderen van de lakkers.

Als alles beschermd is: primeren. Primeren is belangrijk. Zonder primer geen schone verfresultaten, neenneen. Wij proberen zoveel mogelijk watergedragen producten te gebruiken, ook voor primer, wegens minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid. En alle producten die we gebruikt hebben zijn van Boss Paints, verdeeld bij Colora. We zijn daar ongelooflijk content van, want hoewel iets duurder dan de doorsnee brico-verf, schildert het beter, dekt het mooier en is de textuur van de verf super.
Maar primeren dus. Op het plafond kwam een synthetische primer, dat werd aangeraden omwille van het isolerende effect en het feit dat die wat verstevigt en dus de barsten die we hadden dichtgeplamuurd langer zou samenhouden. Bisol heet het goedje en het stinkt vreselijk.
Op de muren kwam een watergedragen primer, voor vliesbehang. Stinkt minder. Makkelijker uit de borstels te wassen ook.

Primeren, featuring primerman, ikzelf en de schoonouders.


primerman

Muren primer

Na het primeren hebben we alles gekit. Kitten wil, behalve “klein katjen”, ook zeggen: het dichtmaken van alle kiertjes en gaatjes. Concreet ga je met een soort acryl-product in een spuitding langs de randen (dus overgang tussen twee muren, tussen plafond en muur en aan het houtwerk) en dan wrijf je dat open. Ook voor plinten is dat ongelooflijk goed: plinten afplakken, dan kitten en schilderen en daarna de lakskes verwijderen. Hopla, perfecte rechte lijn. Wij gebruiken daar Bostokit voor. Op een bepaald moment (ik geloof met de slaapkamer) heb ik even een andere kit gebruikt van uit de Brico, omdat ik te lui was om naar colora te rijden, en ik had daar heel snel spijt van. Terug overgeschakeld dus.

Na het kitten kreeg het plafond twee lagen, in een wit met een tikje grijs en blauw erin, om de kleuren terug te laten komen. Het is een goed idee om een beetje over de rand te schilderen, omdat je dan makkelijker kan afwerken bij de muren.


Plafond

De radiator en de buizen werd in dezelfde kleur geschilderd als het plafond. Eerst een aangepaste primer en dan twee lagen lakverf. En ook lakverf bestaat dus al in een watergedragen versie.


achterkant radiator

En toen begon het leuke werk. De kleurtjes. Whii. Ik heb eerst alles wat groen moest worden geschilderd, daarna alles wat blauw moest worden. Belangrijk is opnieuw het afplakken, natuurlijk, want anders ziet het er slordig uit. De plafond moet sowieso afgeplakt worden en bij de muren is het gemakkelijk als je eerst de eerste kleur schildert en die een beetje laat doorlopen en pas op het eind, als de twee lagen van kleur 1 droog zijn, afplakt. Op die manier vermijd je witte stukjes ongeschilderde muur.
Het plafond boven het raam was een apart verhaal: dat was nogal bobbelig, dus een mooie rechte lijn maken ging niet. Ik heb dan met een waterpas en tape een paar centimeter op de muur recht afgeplakt en de kleur van het plafond bovenaan de muur wat laten doorlopen. Optisch ziet dat er veel mooier uit.

Maar goed. De groene muren, twee lagen. Het groen is Green Tea, satijn en afwasbaar. En watergedragen, natuurlijk.


groen

Verven is niet zo moeilijk als je een paar regels in je hoofd houdt. Nooit met grote vlakken werken. Bovenaan beginnen: eerst met een borstel de randjes, dan met een rol een twintig centimeter onder de rand verf uitzetten en die dan openwrijven in twee richtingen: eerst verticaal, dan horizontaal, dan weer verticaal. Vervolgens een dertig centimeter onder het vak opnieuw verf uitzetten en in de richting van vorig vak en beneden trekken. Altijd overlappen, altijd “nat in nat” schilderen en nooit te veel opentrekken…verf moet nog altijd een zuigend geluid maken.
Het laatste vak, aan de onderkant doe je hetzelfde in de tegenovergestelde richting. Daar trek je uit naar boven toe. En dan weer bovenaan beginnen, een twintig centimeter naast het vorige vak.

De blauwe muren kregen ook twee lagen, zelfde verf maar in kleur “denim“. En dan tot slot de deur, een primer en dan twee lagen lak.


blauw

Toen was het enkel nog kwestie van de laatste kleine beetjes afwerken en correcties maken.

En hopla: klaar!


klaar!

Next up: de kasten. Maar dat is voor aflevering drie.

6 thoughts on “Ondertussen in het bureau (ii).

  1. “Zonder primer geen schone verfresultaten” *zucht*
    Zéér juist! Had ik dat eerder geweten. Mijn bureau is nét af. Maar wel dubbel zoveel tijd ingestoken als gedacht wegens eerst geen primer op de muren. Urg!

  2. Zeg, ik zou volgend jaar mijn living willen schilderen , maar ‘k zie dat niet goed zitten..) …???? met zoveel expertise !Jammer dat er bij u jullie nog zoveel dingen te doen zijn , anders kon je een bijberoepje starten !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *