Wij reduceren onze ecologische voetafdruk.

Misschien dat het de nabijheid is van de bioplaneet is die het doet, maar ons ecologisch besef scheert hoge toppen tegenwoordig. Zo is ons dak sinds een paar weken perfect geïsoleerd (K-waarde 3,75 jawel. Om maar eens een term te gebruiken die de ene — niet-verbouwende — helft van mijn lezerspubliek prompt aan het googlen doet slaan en de andere — wel in stof en vuiligheid kruipende — helft instemmend doet knikken). We hebben alle nieuwe lampen die we nodig hadden vervangen door spaarlampen, die behalve het iets trager oplichten eigenlijk weinig nadelen hebben. En dat traag oplichten geeft trouwens een beetje interbellumsfeer en ik ben een sucker voor het interbellum, ik. We hebben ook een lading spaarlampen liggen in de kast en als er een gewone lamp kapot gaat wordt het een spaarlamp in de plaats.

En verder? Ik eet alleen nog groenten uit België, de laatste tijd. En we eten beduidend minder vlees. We hebben een spaardouchekop geïnstalleerd. De verwarming heeft nog niet gebrand (eigenlijk komt dat omdat rob-de-chauffage-man, die moet langskomen om water op het circuit te steken, vorige week van zijn ladder gevallen is op een bouwwerf en daardoor een paar weken out is. Maar dat doet er niet toe, want ze brandt niet ondertussen en zijt gij van de energiepolitie ofwa?). Ik heb nu zo’n stopcontact met aan-uit knopje voor mijn laptop. De televisie staat niet meer op standby maar gaat uit. Ik laat mijn lader van mijn gsm niet meer in de prieze zitten. We hebben een verse sticker tegen reclame op onze bus. We zitten in de Robinsonlijst en zijn uitgeschreven voor de gouden gids. We kopen bubbelwater in glazen flessen. Ik zaag tegen mijn lief over de lichten uitdoen.

En onze nieuwste aanwinst is een brita-waterfilterkan. No more plastiekenen bottles in our house, mister. En het is eigenlijk lekkerder dan vitel.

Dat alles heeft mijn ecologische voetafdruk op een mooie 2,2 hectare gebracht. Hoera voor ons. Hoera voor de planeet!

9 thoughts on “Wij reduceren onze ecologische voetafdruk.

  1. Awel, een welgemeende proficiat.
    En een waterfilter, ‘t is eigenlijk een goed gedacht. Spaart heel wat gesleur met bakken spa (glazen flessen bij ons).

  2. Wij hebben 2,5. In vergelijking dus slecht want wij beginnen al met een voorsprong van vier mensen meer in huis. Hmm. Eens kijken wat we (nog) kunnen veranderen. En plastic flessen water, dat komt al lang niet meer binnen. Nu nog cola light in glazen flessen vinden …

  3. toch die K-waarde nog eens controleren want 3,75 lijkt mij heel veel. hoe lager de k-waarde hoe beter isolerend.

  4. huh? Waarom lees ik dan bij eandis voor de premie:
    premie van 4 euro per m2, voorwaarde warmteweerstand (Rd) groter of gelijk aan 3 m2K/W. De woning moet minstens 5 jaar op het net zijn aangesloten. Voor bijkomende voorwaarden contacteer uw netbeheerder.

  5. Ik ga opnieuw shoppen met een boodschappentas. En ik laat al jaren niets meer inpakken. Maar dat is buitenshuis zeker? Ow, ik gebruik truien, massa’s truien. Om zuinig te zijn. En om Electrabel te ambeteren, hoewel ik daarvoor met een beetje weinig ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *