Op de valreep.

Premies, daar kunt u veel geld mee uitsparen als u verbouwt, wist u dat? Eandis geeft er een paar, de stad, de overheid. En voor elk van die premies heeft u een ander attest nodig, een ander formulier en een andere contactpersoon. Het is bij momenten zeer verwarrend en slopend. En een vervelend werk om het allemaal uit te zoeken. Gelukkig kan je dat allemaal na de werken, en heb je meestal een jaar de tijd voor de aanvraag. Dat is maar goed ook, want administratie is al niet mijn sterkste kant (Lief komt er zelfs helemaal niet bij kijken, dus die vermeld ik zelfs niet) en verwarrende en ingewikkelde administratie al helemaal niet. Ik laat mijn ubersimpele belastingsaangifte invullen door een boekhouder, weetwel.

Maar er is dus één premie van de Stad Gent die van tevoren moet aangevraagd worden en dat is die voor vernieuwing van de verwarmingsketel. De premie zelf is niet min, 1000 euro, en dat is al eens de moeite. En ik heb dat dus gisteren ontdekt. Paniek! Dus heb ik gisteren het formulier ingevuld, Lief de akte laten kopiëren en zelf om 15.45h (sluitingstijd: 16h) het kadaster binnengestormd om het juiste attest.

En vandaag stond ik dus op de bevoegde dienst met alle papieren.

Zij: en wanneer beginnen de werken?
Ik: maandag om acht uur, mevrouw
Zij: allez, net op tijd é

Een klein gevoel van triomf jubelt al de hele dag in mijn hart, jawel.

3 thoughts on “Op de valreep.

  1. Hebben die verwarmingspremie ook gekregen, wel tof he, echt een premie waar je iets aan hebt (en cash ipv fiscaal).
    Op voorhand alles uitzoeken is handig, omdat op de factuur soms bepaalde formuleringen moeten staan om belastingaftrek te krijgen en dan kan je dat meteen aan die mensen zeggen, hoe ze de factuur moeten opstellen, soms kan je die laten spreiden over twee jaren en twee keer inbrengen (wij hebben eens een voorschot voor 2006 genomen en de eindafrekening 2007, heel handig), soms is de ene premie voordeliger dan de andere en moet je goed bekijken wat je waar indient om er het meest uit te halen… Ik zou er persoonlijk zot van worden, maar mijn wederhelft steekt daar gelukkig graag zijn tijd in…

  2. Toen ik op die website keek indertijd, was ik vol goeie hoop.
    Ik vulde eerst mijn landsgedeelte in, en koos “verbouwing eerste woning” of zoiets. Ik had recht op 72 (!) premies, maar ik moest eerst verder enkele dingen invullen, en telkens ging hij controleren welke van die premies niet langer in aanmerking kwamen. Na provincie, gemeente en burgelijke stand viel dat nog mee, maar toen ik mijn jaarinkomen van 2 jaar ervoor invulde, had ik er welgeteld nog 3 over…

  3. De k#tzooi is dat voor vele van die premies de eventuele toekenning gekoppeld wordt aan het (gezamenlijk) inkomen, waardoor je al wel eens uit de boot dreigt te vallen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *