Doek.

Nationaal nieuws uit Gent, gisteravond op het nieuws en deze ochtend op de radio. Gent heeft het over de hoofddoek gehad, de burgemeester noemt het een non-topic en is een beetje geïrriteerd dat we er onze tijd aan moeten besteden, de blokkers hebben weer liederen gebruld en slogans gescandeerd, de moslima’s waren rustig en sereen. Bij de tsjeven zijn ze verdeeld: ridderken vanlaecke is voor een verbod, Zr Monica (in een verleden dé authoriteit aan wie wij onze gekleurde haren en het ontbreken van witte sokjes moesten verantwoorden) en Anne Martens scharen zich achter de tegenstanders van een verbod.
In de commentaren op Het Project heeft elkeen zijn mening, en Termont poneert ondertussen dat bij een stemming iedereen voor zichzelf moet beslissen. Dat er geen partijstandpunten zijn.

Het loopt allemaal een beetje van mij af als vijverwater van een pas ingevet eendje. Ik voel niks, behalve een lichte irritatie af en toe, wanneer er weer iemand roept dat de islamisering dreigt en we onze eigenheid gaan verliezen aan al die moslims. Mensen bekken na wat ze genoeg gehoord hebben op de lichtbak. En dat blijft een verontrustend gegeven.
Ik kan mijn burgervader wel begrijpen als hij het heeft over een onbelangrijk topic, want zo voelt het ook aan. Behalve als er een verbod komt, want dan vind ik het opeens wel belangrijk en alleen al het idee aan een verbod zorgt voor enige opgefoktheid aan mijn kant. Ge kunt mensen niet verbieden iets op hun hoofd te zetten. Punt. Vrijheid van dingen op uw hoofd te zetten, het zou een basisrecht moeten zijn van de mens.

En ik moet eerlijk zijn: ik ben zodanig gewend aan hoofddoeken om me heen, dat ik ze nauwelijks nog zie. Als iemand me vraagt “draagt x. een hoofddoek?” dan twijfel ik, ook al zit x al drie maand in mijn lessen. Ik zie het niet, ik merk het niet, laat staan dat het me stoort. En toch zijn het er veel hoor, gesluierde vrouwen in mijn omgeving. In de klas, in onze straat, in de stad, op de bus, in de rij van het postkantoor. Ze mogen gerust. Ik zou mij niet laten verplichten zo’n doek op mijn hoofd te zetten, dus waarom zou ik iemand anders willen verplichten die doek af te doen?

11 thoughts on “Doek.

 1. Ergens op een forum postte ik omtrent ‘het verbod’ en het daarop volgende anti-paasei-statement van de moslima’s in Antwerpen het volgende en ik sta er nog steeds achter:
  De discussie is eigenlijk wel zielig, op commentaren bij de kranten is het net eender: nu sleuren ze er de katholieke feestdagen en de Vlaamse traditie bij, van tevoren ging het om de neutraliteit. Ik vind dat de moslima’s een geweldig punt hebben. Je kan er vanalles bij gaan sleuren nu, maar het is gewoon naast de kwestie. Neutraliteit is neutraliteit. Een vrijzinnige kan zich ook storen aan een kerstboom of paasversiering.

  Het wordt duidelijker dat ze die hoofddoek niet hadden mogen verbieden. Straks wordt alles clean, en moet iedereen die voor’t stad werkt een grijs kostuum aandoen, omdat uw rood of groen hemdje een politieke voorkeur kan uitdrukken, of gewoon iemand kan tegensteken. Of uw jeansbroek: er moest zo maar eens een ouderwetse prof aan het loket verschijnen. En de kantoren mogen al zeker niet in een kleurtje komen, en versiering ook al niet. Ooh, en foto’s van de kindjes mogen ook niet op bureau, stel je voor dat er iemand komt die-geen-kinderen-kan-krijgen-maar-er-zeer-graag-wil, die zou zich toch wel geprovoceerd kunnen voelen, wat moet die wel niet denken?

  Het zou een saaie boel worden, zo’n beetje als een Leffe, voor iedereen goed proberen doen, en zeker niemand provoceren met een uitgesproken smaak.
  __________________

 2. Enige voorkeur voor uw burgervader is u niet vreemd. Over de ‘Tsjeven’ schrijf je dat ze verdeeld zijn (negatief), terwijl Termont zegt dat ‘bij een stemming iedereen voor zichzelf moet beslissen’ (positief).

  Socialisten als pleitbezorgers voor religieuze symbolen, dat wringt inderdaad een beetje. En dat is niet slecht, zo af en toe, geconfronteerd worden met zijn eigen principes.

  Ik weet bijvoorbeeld niet of er veel mensen takkoort zijn met het basisrecht “Vrijheid van dingen op uw hoofd te zetten.”. Al heeft het wel iets.

  Hoofddoeken mogen van mij persoonlijk (meestal) wel, maar waar zou de grens liggen?

 3. Wij mogen niet de messias spelen en een andere cultuur dingen gaan opleggen. Ookal is een hoofddoek niet opgenomen in de Koran. Zolang de mensen goed integreren, en ja, dat kan mét hoofddoek.

 4. @i: Je hebt gelijk, mensen zijn veel te zedig over hun politieke voorkeur.

  Die ‘tsjeef’ vind ik wel een beetje als ‘nigga’, afhankelijk van wie het gebruikt, en hoe, is het een scheldwoord of een troetelnaam. Zoals ik ons hondje liefdevol aanspreek met “stinkende vetzak”.

 5. Nou, Ridder, over de tsjeven (die inderdaad die titel geen probleem vinden) hebben alle kranten de term ‘verdeeld’ gebruikt, niet zo over de socialisten. Men had niet verwacht dat Monica en Anne Marten een lans zouden breken voor verdraagzaamheid en tégen hun partij in. Poltieke moed van beide dames, cool.

 6. Op het risico af om als “naast-de-kwestie” bestempeld te worden… wat zou jij ervan vinden als je tijdens de verkiezingscampagne aan het loket in het dienstencentrum bediend zou worden door een ambtenaar met een CD&V-T-Shirt aan? Mij gebeurde het in september 2006 toen ik bediend werd door een ambtenaar met een SP.A-speldje; je kan je voorstellen hoe ik reageerde.

 7. van mij mag iedereen op zijn hoofd hebben wat hij of zij wil. ook achter een lokket.

  zolang ik een mens zijn ogen en glimlach maar kan zien, is het voor mij allemaal prima…

 8. @ Jeroen. Ik zou het waarschijnlijk niet gezien hebben, eerlijk gezegd.
  Edoch: volledig naast de kwestie, jong. Nu heb je het over mensen in een officiële functie die stemgedrag proberen te beïnvloeden. Politiek in de ambtenarij. Ik vind dus niet dat die ambtenaar zijn ja-button mocht dragen. Net zoals ik de mijne uitdeed als ik in mijn auto stapte op weg naar school. Common sense.

 9. Bedoelt Jeroen niet het fantastische Gent-speldje? 2006, zegt hij.Wel Jeroen, dat speldje is dan sp.a, maar het straalt zo veel meer uit. Hoe u zich voelde? Goed, hoop ik, want er is geen beter logo voor Gent, nooit geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *