Kiekske.

Speciaal voor de schoonbroer en -zus: het recept waarvan sprake op kerstavond. Het orgineel komt van de onovertroffen Clothilde, maar werd lichtjes aangepast aan mijn eigen stijl.

De avond voordien.
Kippenbillen, of volledige kipjes, in stukken hakken. De ingrediënten gebruikt zijn de hoeveelheden voor acht billen (bovendij + drumstick), of een volledige kip.
Kipstukken in een grote kom doen. Een soeptas in stukken gesneden groene olijven, een 300gr in stukken gesneden gedroogde pruimen (ik knip die gewoon in stukjes met een schaar) en een paar laurierblaadjes erbij gooien en goed mengelen.
In een ander kom volgende ingrediënten mengen: 4 grote tenen knoflook (geperst),een halve koffietas olijfolie, een halve koffietas azijn (balsamico, sherry, wijn, frambozen,…) en 3 soeplepels gedroogde oregano. Mengelen. Zeezout of fleur de sel en versgemalen zwarte peper erover, en dan de hele boel bij de kip gieten en alles mengen. De kip moet helemaal aan alle kanten vol marinade hangen. Dat gaat best met uw handen. Gooi er nog een takje thijm bij en eventueel wat rozemarijn. Plastiek folie over de kom en een nacht in de frigo.

De dag zelf
Een uur voor het bereiden: de kom uit de frigo halen.
De oven op 180 graden voorverwarmen.
De kip in een braadslee leggen: alle kippenstukken naast elkaar, geen twee lagen. Alle vloeistof (marinade) en de vaste brol (olijven, pruimen) erover kieperen. Daarna overgieten met een koffietas witte wijn en besprenkelen met een beetje bruine suiker. In de oven zetten, zo’n anderhalf uur, waarbij je om de 20 minuten de kip omkeert en opnieuw besprenkelt met marinade. Je kan ook een paar keer nog bruin suiker toevoegen. De kip is klaar als je erin prikt en je heldere vloeistof krijgt.

Afwerking: fijngesnipperde koriander + geroosterde amandels.

Lekker met een salade, puree,…

3 thoughts on “Kiekske.

  1. Dat klinkt zeer lekker!
    Het vliegt op mijn lijstje ‘uit te proberen’, en als ik dat lijstje in volgorde van erop plaatsen afwerk dan maak ik dit in 2012 eens. 🙂

  2. Ow, en nog een klein schaamteloos vraagsje.

    Heeft iemand toevallig het kookboek van Clothilde Dusoulier in zijn of haar bezit, en is het de moeite? Ik ga vrijdag naar Londen en overweeg om een aankoop te doen, maar ik ben benieuwd naar reviews van de gewone bloglezende man.

  3. @ i.: Njam!
    @ lilith: Ik ben daar ook gewéldig curieus naar. Het staat op mijn lijstje voor als ik de volgende keer in Parijs ben. Als je ‘t koopt, laat gerust weten wat je ervan vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *