Vuiligheid.

Na het linoleum verwijderen en het plamuren heb ik sinds gisteren een nieuw ambetant verbouwingswerk ontdekt. Isoleren. Het is niet zo moeilijk, het gaat snel vooruit, maar doemme toch, jeuken dat dat doet.

We gingen nochtans milieuvriendelijke krantenvlokken nemen eerst. Ik had ze zelf al besteld, in al mijn groen enthousiasme. Toen lief bij thuiskomst de technische info (technische wat?) op de website las bleek dat dat boeltje een halve ton zou wegen voor onze oppervlakte. Nu: we hebben op de mezzanine een nieuwe vloer gelegd, 25 cm boven de oude en bevestigd aan de muren, wegens de oude was niet stevig genoeg om op te lopen. En het isolatiemateriaal, dat dient om de ruimte te isoleren tussen de oude vloer en de nieuwe. Dus leek het niet echt een strak plan om 500kg te dumpen op de vloer die niet stevig genoeg is om op te lopen. Milieuvriendelijke bestelling geannuleerd en naar de brico om traditionele rockwool.

Het plaatsen is een heel gedoe. Op zich beresimpel, maar een mens kan zich maar beter goed beschermen als hij met rockwool werkt. De vezels zijn slecht voor de luchtwegen, niet echt aangeraden om in uw ogen te wrijven en het irriteert de huid. Dus zag ik er zo uit, gister. U ziet de drie lagen T-shirts en de rekkers aan mijn mouwen niet op de foto.

Isoleren

Ondanks de voorzorgsmaatregelen ging ik na anderhalf uur dood van de jeuk. Niet echt materiaal om in de kleuterklas mee te knutselen, dus.

11 thoughts on “Vuiligheid.

 1. Dag Ilse,

  Je schrijft dat je ongeveer 25 cm isolatie diende te plaatsen. Cellulosevlokken wegen ongeveer (afhankelijk van hoe hard ze aangebracht worden) 60 kg/m3. Met de regel van drie leidt je daaruit af dat hier ongeveer 15 kg/m2 isolatie geplaatst zou worden. Deze gespreide belasting had ook die oude vloer wel kunnen dragen. Die “Deltaplaten” wegen ongeveer 40 kg/m3 wat overeenkomt met 10 kg/m2.
  Verder kan je ook gewoon na het isoleren languit in het bad gaan liggen. Met 3 T-shirts en die elastiekjes zou het bij mij al jeuken zonder zelfs maar aan isolatie te denken.

  Groetjes, elias.

 2. rockwool is voor mietjes. Glaswol, dat is pas een écht plezier om te leggen. Met mijn blote handen, madam, want mijn handschoenen zaten na een half uur al vol met die smeerlapperij.

 3. Dat klinkt allemaal heel herkenbaar… Heb vorige week ons (toekomstig) plafond geïsoleerd en nadien leek het alsof er evenveel glaswol onder mijn t-shirt zat als tussen de draagbalken. 🙂

 4. Men moet echt dringend een keer een oplossing vinden om de jeuk bij het plaatsen van isolatie te verminderen. Enkele weken geleden hebben wij hier gans het zolder plafond geisoldeerd en ik krijg er nog koude rillingen van als ik terug denk aan de opgelopen jeuk.

 5. Mischien juist wel een goed idee om een hoop kleine ettertjes voor te bereiden op wat hen te wachten staat in hun toekomstig leven. Het hoeft niet altijd lieve plop en mooie Mega Mindy te zijn.

  Was getekend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *