[Wijvenweek]Kinderen (bis).

Trouwens. Over die kinderen. Beroepshalve lees ik daar veel over en ben ik daar heel veel mee bezig. Vooral dan met de leeftijdsgroep 2-6 jaar en met ontwikkeling binnen die leeftijdsgroep.
Af en toe kom ik dan voorbij zaken die mij behoorlijk schokken en die mij echt kwaad maken.

Wist u bijvoorbeeld dat 20% van de kleuters niet ontbijt? 20%, dat is gelijk één kind op vijf. 57% van de kleuters eet niet elke dag een stuk fruit. En 72% van de kleuters eet niet elke dag groenten. Dat is drie kleuters op vier.
* pauzeert zodat u het een kunt laten inzinken *

Ik kan daar echt niet bij. Een kleuter is een kind in volle groei en die kinderen hebben vitaminen nodig, dat weten ouders toch veronderstel ik? Kind en Gezin vertelt dat soort dingen op consultatie, of niet? En u gaat me niet vertellen dat er één ouder is die zijn of haar kind bewust essentiële zaken onthoudt. Waarom dan? Kan iemand mij dat uitleggen?

Een kind tussen drie en zes jaar heeft gemiddeld zo’n 100 gram groenten per dag nodig. Een 66% van de kleuters komt daar gewoon niet aan. Ik vind dat schandalig, punt. En ik begrijp dat dat druk is, een gezin. En al wie zegt dat ik mij dat niet kan voorstellen, want ik heb geen kinderen en blahblah: bullshit. Zorgen dat je kind gezond voedsel binnenkrijgt is even belangrijk als zorgen dat het naar een leuke school gaat, zich beschermd voelt en met liefde omringd wordt. En ik weet dat vers koken soms veel tijd vraagt, maar als je het zelf niet meer kunt bolwerken: laat je kind dan op school eten ‘s middags. En maak dan in het weekend grote hoeveelheden verse soep die je in kleinere porties invriest en dan ‘s avonds met brood kunt eten. En een salade, misschien.

En alstublieft: een snickers, dat is geen tussendoortje voor een kind van drie. Een betterfood, eventueel, of een andere droge koek. Maar een tupperwarepotje met druifjes of mandarijnbillekes, een appel in stukjes gesneden, een peer, een banaan: zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Over eten bij kleuters en koken met hen is 1 2 3 aan tafel een zeer aan te raden site. Er is ook een boekje te bestellen/in pdf af te halen dat elke ouder zou moeten lezen: er staat uitstekend in beschreven wat een kind op welke leeftijd al kan in de keuken en hoe je je kleuter meer bewust kunt maken van voedsel.

En volgende keer zullen we het eens over slaaptekort hebben zie.

29 thoughts on “[Wijvenweek]Kinderen (bis).

 1. Je hebt uiteraard gelijk, maar toch zou ik, in alle eerlijkheid, ook moeten antwoorden dat mijn kind niet alle dagen groenten eet.

  Ik maak bijvoorbeeld graag macaroni met hesp en kaas, want daar wordt door het mannenvolk heelder ketels van naar binnen gespeeld. Helaas, daar zit geen groente in 🙁 En als we worst met appelmoes en puree eten, is dat in feite ook geen groente. Of spaghetti met bollekes in de tomatensaus.

  Ontzeg ik daarom mijn kind de nodige vitaminen? Ik mag hopen van niet, maar ik zou dus ook antwoorden dat hij niet alle dagen groenten eet, hoezeer ik ook mijn best doe.

  (Ontbijten en fruit, dat wel :-p )

 2. Lieve i,
  Je hebt gelijk, je hebt schitterend gelijk, en je bent tegelijk aandoenlijk.
  Ik zal je niet meer op stang jagen, maar bijvoorbeeld een – weliswaar en gelukkig uiterst klein – deeltje van de kleuters kent het concept warme maaltijd niet. Dus ook geen macaroni met kaas en hesp. Gewoon nog nooit een warme maaltijd binnengehad, of toch niet meer dan occasioneel eens.
  Die resultaten verwonderen mij niet.

  En op school blijven eten om ‘verse’ groenten binnen te hebben, elke dag.

  Zou mooi zijn, maar I don’t think so.

 3. Een kind dat op school eet, eet normaal gezien al elke dag soep. En het is niet alle dagen macaroni é. Ik zeg niet dat ze op school altijd verse groenten binnenkrijgen, maar het is beter dan geen groenten. Toch?
  Ik meen wat daar staat van die soep en salade: dat is echt geen moeite. Als je één keer in het weekend daar een uur tijd insteekt, heb je voor een hele week soep. En na een paar weken kan je variëren en wisselen in verschillende smaakjes. Salade, dat is wat tomaten snijden, er een vinaigrette opdoen en een zakje voorgesneden sla van de supermarkt erbij.

  Trouwens: wortels in reepjes zijn ook een perfect tussendoortje. En heb je al gezien hoe weinig 100 gr groenten is? Dat is echt niet veel hoor.

  En voor dat fruit en dat ontbijten is er echt geen enkel excuus. Echt niet.

 4. ik ben oprecht geschokt door die cijfers. ikzelf vind gezond eten hééééééél belangrijk. ik eet zelfs groenten bij mijn ontbijt… dat je voor jezelf niet de moeite kan opbrengen om gezond te koken vind ik al zeer vreemd, maar ok. maar idd, een kindje zoiets ontzeggen, da’s gewoon ronduit schandalig! je hebt 100% gelijk!

 5. Leve gezonde voeding! Ben daar zelfs nog erger in dan mijn vriendin, die inderdaad ook van die voorgesneden supermarktsla gebruikt, terwijl we thuis altijd verse sla uit de moestuin aten. But hey, ik ben dan ook niet degene die elke dag over de potten en pannen gebogen staat (behalve om ze nadien af te wassen), dus alle begrip. Maar soon, als onze moestuin aangelegd is, dan ga ik aan duust per uur groenten beginnen kweken.

  Overschot van gelijk, i!

 6. Groot gelijk : hier ging niemand buiten zonder ontbijt ,waardoor we soms maar op het nippertje konden vertrekken . Een glas vers geperst sinaasappelsap ‘s morgens : 1 minuut en super-lekker en bruin brood (er mocht wel choco op)
  Ik had leerlingen die om 10 uur al ver lagen te slapen : te weinige slaap , geen ontbijt …(neenee ‘s morgens kregen ze NIETS binnen ) En elke dag verse soep , verse groenten … en dat lukte best zelfs met een full-time job . Het is allemaal wat organisatie en 10 minuutjes vroeger opstaan .
  Maar als je leest hoeveel % van de mensen leven op de rand van de armoede dan is voeding wellicht één van de eerste zaken waarop bespaard wordt : wel de nieuwste GSM , flatscreen ..maar ontbijt, fruit of groenten : geen geld voor .

 7. Hup, dat was dochterlief die efkes op de knopkes kwam rammen…

  Ik wou dus zeggen;
  Groot gelijk!

  Toen ik zelf nog in ‘t onderwijs stond (ben nu thuis bij mijn twee koters) heb ik de twee uitersten gezien.
  Kinderen die geen bokes mee naar school kregen, kinderen die hun brooddoos gevuld meekregen met aan de ene kant bruine bokes en aan de andere kant een augurkje/kerstomaatje/worteltjes/…
  Kinderen die zeurden dat ze niet hadden gegeten ‘s morgens -omdat papa geen tijd had gehad- totdat ze een rijstkoek kregen met siroop. (In een kleuterklas is nu eenmaal geen heel ontbijt voorzien…)
  Onze kleutertjes aten ‘s middags samen in de klas, kregen daarbij een tasje verse thee of water en op dinsdag en donderdag soep (gemaakt door ouders(beurtrolgewijs)).

  Ondertussen zorg ik er zelf wel voor om zo goed en zo kwaad als kan elke dag vers eten op tafel te toveren.
  De diepvries is trouwens een heel handig ding om een reserveportie bereide groentjes in te bewaren. Handig in onvoorziene omstandigheden.

  Enfin, dat een kind 6 dagen op 7 groentjes en fruit eet, is al behoorlijk geslaagd lijkt me. Gezond eten is immers een belangrijke bouwsteen voor hun verdere leven zo lijkt me. 😉

 8. Tuurlijk dat. Als je geen tijd hebt om te koken kan je in deze eeuw met een gerust hart je kinderen op school laten eten. Die aversie tegen de schoolse grootkeuken is nogal achterhaald.

 9. Ik vind gezonde voeding ook héél belangrijk. Mijn kinderen ontbijten altijd, en eten ook élke dag fruit.

  Groente: thuis wel, op school helaas niet altijd. Er is soep ja, maar vaak ‘lusten ze die niet’. En eten ze dan ook niet. Idem voor rauwkost. En vaak wordt er op school ook een maaltijd zonder groente voorgeschoteld maar met enkel wat saus, jawel.

  Ik heb ook redelijk wat vriendinnen wiens kinderen heel moeilijke eters zijn, vooral wat betreft groente.
  Die eten dan ook vaak geen groente, want geloof me, forceren lukt niet.

  Ik wil maar zeggen: de praktijk kan nogal eens verschillen van de theorie, en het zijn niet in de laatste plaats de bloedjes zelf die daarvoor zorgen. Zoals elke ouder kan beamen.

 10. Euh… euh… dames, vergeten we niet iets?
  Volgens mij zijn er veel meer (kleuter)scholen waar geen warm eten voorzien is, dan die waar je wel groentevol kan blijven ineten. (Ik heb het zelf nooit geweten en ik geef nu les op eentje zonder keuken.)

  Uiteraard ben ik net zoals iedereen het eens met je bezorgdheid, maar ik denk ook dat je wat te streng bent.
  In tegenstelling tot wat iemand hierboven schrijft dat dat ontbijt geen moeite is, weet ik dat dat véél energie kost. Ik ben ooit halftijds gaan werken in de namiddag omdat ik het ‘s morgens nooit klaarspeelde om in vier koters tussen nul en zes een boterham te proppen (+ boterhammen smeren zonder choco voor de middag, wassen, aankleden, tanden poetsen, ontbijttafel opruimen) die druifjes voor tijdens de speeltijd moesten ontpit worden, de appels geschild en in stukjes, de mandarijntjes in partjes.
  Ik kan mij ook slecht voorstellen dat een ouder persé van slechte wil is om zijn kinderen geen groenten voor te schotelen (op vijf maanden, mevrouw, moet u met groentenpapjes beginnen… dat doet toch iedereen?)
  Samen met de eigen wil, kwam ook hier de afkeer voor (verse) groenten. Eentje hier in huis weigerde categoriek alles wat groen en eetbaar was. Zijn er ouders die dat machtspelletje al eens hebben geprobeerd te winnen? Ik alvast niet, wat er niet inging, gooide ik weg (geen koeken tussendoor!) en hoopte op beterschap de volgende dag.
  Bon, die hopeloze tijden liggen nu al ver achter ons, maar weet dat de mixer nog altijd het beste equipement is om een portie groenten samen met de aardappelen in hun keelgaten te krijgen.

  Enne? Op welke lagere scholen laten ze (nog) chocolade toe tijdens de speeltijden? Droge koeken, ja, en op woensdag verplicht fruitjesdag.

  Oja, niemand die doodvalt als de spaghetti of pizza een keertje geen gezonde hoeveelheid groensels bevat.

  Niettemin ben ik wel helemaal mee met je stukje hoor. ‘t Is dat nuanceren hè?

 11. Spaghettisaus is toch ideaal om massa’s groenten in te doen, ook al zitten er bolletjes in, en de macaroni met hesp en kaas, daar kan toch vanzelf wat prei of chgampignons, of… bij gedaan worden?
  Zoonlief vertrekt nooit naar school zonder wat rauwkost in zijn brooddoos( paprika, wortel, komkommer, kerstomaten, radijsjes,…) en wat fruit in een potje. Fruit is niet zijn lievelingskost, maar hij weet een dag zonder fruit is ook een dag zonder snoep. Dus eet hij plichtsbewust zijn fruit om daarna nog een beetje te kunnen snoepen. Het is maar zoals je ze het gewoon maakt.

 12. Amai, daar kan ik echt niet bij… Dat betekent waarschijnlijk dat die ouders ook niet elke dag fruit en groenten eten en ontbijten. Zelf was ik als kind een heel moeilijke eter, dus ik hou mijn hart vast voor de onze, maar ze het aanbieden is toch het minste wat je kan doen.

 13. Probeer toch om je kadees alle groenten op zijn minst eens te laten proeven . Ik had er hier ook eentje die eerst niets lustte maar doordat hij moest proeven leerde hij beetje bij beetje verschillende smaken appreciëren en nu eet die alles (of toch ongeveer).Allicht zal er wel iets tussen zitten dat ze echt niet lusten en daar kan je dan begrip voor tonen (ikzelf krijg geen rozijnen(krenten)door mijn keelgat) maar dat kunnen geen 10 dingen zijn hé.De meeste kinderen lusten geen spruitjes maar na een aantal jaren eten ze die gewoon mee en gaan ze het zelfs best wel lekker leren vinden .

 14. @Els wat die aversie voor de grootkeuken betreft: zo geheel achterhaald vind ik dat niet. Ik laat onze dochter soms warm eten op school en echt tevreden ben ik niet over het aanbod. Meer dan eens is de groente waterkers, wat ik een vreemde keuze vind voor kinderen. Het is niet vullend en heeft een uitgesproken smaak. De porties zijn echt niet wat ze moeten zijn, want Anouk zegt dat ze vaak niet genoeg heeft, maar dat het eten al op is. Ik heb zelf lesgegeven op haar school, en meermaals warm gegeten, en echt enthousiast werd ik ook niet. Bovendien is het duur, want als ik meerdere kinderen zou hebben op school, dan zou ik dat moeilijk kunnen betalen. Ik zou het zalig vinden haar warm te laten eten op school en er zeker van te zijn dat het degelijk eten is. Jammer, ook van die soep, i., echte controle ontbreekt vaak op school, ik vraag me af hoeveel soep onze miss echt eet. ‘k Vermoed niet teveel.
  Maar voor de rest: de situatie is schrijnend, wat de kleutertjes betreft, en je moet inderdaad nietz elf kinderen hebben om dat vast te stellen. Fruit en groenten én een ontbijt zijn verdomme elementair.

 15. Ik treed zapnimf bij dat het wel wat energie kost om kinderen te laten ontbijten, maar veel van de zaken kan je wel ‘s avonds voorbereiden. De ontbijttafel staat zo goed als klaar. En inderdaad, ‘s morgens er tijd voor nemen. Wij rekenen hier een half uur voor het ontbijt alleen, want ja, zolang duurt het voor mijn kindjes hun boterham en melk ophebben. Maar je kan het ook positief bekijken en die tijd als tijd samen zien.

  Gezonde tussendoortjes worden hier de avond voordien klaargemaakt. Ik koop druiven zonder pitten (dus daar heb ik minder werk aan zapnimf), kerstomaatjes even wassen, komkommer in vier snijden, een wortel schillen, mandarijntjes, rozijntjes in een doosje doen… alleen een appel of een peer doe ik de ochtend zelf. En een banaan, niets is gemakkelijker, gewoon naam opschrijven.

  Mijn kinderen eten warm ‘s middags, maar inderdaad, je hebt geen controle of ze alles opeten. Je kan ook niet verwachten dat de juffen of meesters op school plots een heleboel kinderen gaan verplichten om hun groenten op te eten, als veel ouders dat thuis ook niet doen. Je kan er het inderdaad niet inlepelen.
  Maar door de gezonde tussendoortjes, hebben ze tenminste zeker die 100gr binnen.

  Ik denk evenwel dat bijna alle ouders wel beseffen dat gezonde voeding belangrijk is, alleen hebben wij het goed en kunnen we ons vers fruit en groenten veroorloven. Al eens in de supermarkt de prijs vergeleken van bv een mars en een appelsien? Als je het niet breed hebt, kan ik begrijpen dat sommige ouders kiezen om 2 keer een koek mee te geven ipv 1 keer maar een appelsien mee te kunnen geven.

 16. Ik snap het niet goed. Mijn ouders hebben beide altijd fulltime gewerkt (nu nog trouwens). Ontbijten is altijd een evidentie geweest, meestal met het volledige gezin (ma, pa, broer en ikzelf) samen, tussen kwart na zeven en kwart voor acht. Dan vertrok iedereen naar school.

  Noch mijn broer, noch ik hadden de kans om warm te eten op school, niet in de kleuterklas, niet in de lagere school, niet in het middelbaar. Dus waren dat boterhammetjes uit de brooddoos, die we ‘s morgens tijdens het ontbijt zelf klaarmaakten. Het brood werd trouwens altijd door mijn ma zelf gebakken, in bakvormen in de oven, niet in een domo, dus alles zelf gemengd en gekneed. Ik kan me niet herinneren dat ik van zolang ik thuis woonde één keer naar de bakker ben moeten gaan.

  ‘s Avonds stond er elke dag een versgekookte maaltijd op tafel, met verse groentjes, meestal zelfs eigen kweek uit de tuin. Toch heb ik nooit het gevoel gehad dat het bij ons stressen was om te ontbijten, of om ‘s avonds dat eten te koken.

  Blijkbaar is het dus toch mogelijk om met twee fulltime uit werken te gaan, en daarbij toch te ontbijten, zelf brood te bakken, eigen groentjes te kweken en die klaar te maken. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er daarnaast ook nog veel tijd over was om samen te spelen en/of hulp te krijgen bij ‘t huiswerk e.d.

  Waren mijn ouders dan zoveel beter georganiseerd dan sommige ouders van nu?

 17. Ik heb zelf een dochter van twee die weigert alles wat ook maar een beetje op fruit lijkt, te eten. Zowel thuis als bij de onthaalmoeder werden alle mogelijke inspanningen geleverd. Grote stukken, kleine stukjes, fruitmoes, toegevoegd suiker, noem maar op.

  Na *geen* resultaat, hebben wij er voor gekozen het een tijdje zo te laten. Na het consulteren van een aantal opvoedingswerken (jawel), bleek dat te veel forceren ook een afkeer van eten tout court kan teweegbrengen. Het laatste wat ik wil is een peuter/kleuter die de lippen ook voor de andere maaltijden stijf op elkaar houdt.

  Mijn kind eet dus geen fruit. Dat maakt mij geen slechte ouder, denk ik dan. Maar ik maak dus wel deel uit van die verontrustende statistieken.

 18. Mijn kind eet alleen maar fruit als ik het verstop in veel yoghurt (of hoe schrijft ge dat).

  Net als klijn hoop ik dat het een ‘fase’ is 🙂

 19. ik experimenteer volop met groenten en zachte kruiden voor mijn zoontje van bijna één jaar. En tot nu toe smaakt hij al mijn geëxperimenteer 🙂 de diepvries is hierbij een handig wapen, groenten invriezen en wat veel werk is (zoals een kilo wortels schillen en in schijfjes snijden) kun je gesneden uit de diepvries kopen (delhaize heeft uitstekende biodiepvriesgroenten).
  en hey, het kost tamelijk wat geld om veel groenten,wat vlees en fruit voor je kind(eren) te kopen maar dat zijn zo één van de weinige zaken waar ik niet op bespaar.
  mensen die zo’n kieskeurige eters in huis hebben met een groenten-of fruitaversie hoeven zichzelf niets te verwijten vind ik…je ontzegt hen niets en je biedt het aan…meer kun je niet doen. Dus weg met dat schuldgevoel! 😉
  ik vind water ook zo belangrijk voor kinderen (zelf krijg ik het niet zo makkelijk binnen) maar mijn dreumes weigert buiten zijn melk water of vruchtenthee te drinken. Forceren heeft zoals met groenten en fruit weinig zin, je leert hen een afkeer te krijgen voor het aangebodene.
  trouwens i.; Kind en Gezin geeft je wat boekjes en folders mee en vraagt of je kindje goed eet maar meer ook niet hoor. Wel heel mooie boekjes (met receptjes enzo) die je daar krijgt.

 20. doet mij er trouwens aan denken; godverde*censuur* wat heb ik een kl**hekel aan de reclame voor die ‘gezonde’ ontbijten zoals ‘twee boterhammen met Nutella draagt bij tot een gezond ontbijt’, de ‘gezonde’ cornflakes of ‘gezonde’ tussendoortjes… zo’n reclame zouden ze toch moeten verbieden niet? zouden er mensen zijn die dat echt geloven? die echt geloven dat ze hun portie melk binnenkrijgen door Nutella te eten? *kdoink*
  zo, dat ben ik even kwijt *grijns*

 21. Amaai, Klijn ze heeft een karaktertje zo te lezen , van wie heeft ze dat? Je aanpak zal wel de juiste zijn denk ik . Ofwel zit ze in de “neen” fase (of is dat nog wat vroeg?)

 22. @ edith: ge kent mij van als ik met uw jongste zoon heb gezongen op onze eerste communie, dus het volgende antwoord zal u nog het minst van iedereen verwonderen: van de papa, natuurlijk.

 23. @ Liza: ik denk niet dat ouders vroeger beter georganiseerd waren, misschien moet je eens aan je ouders vragen of het tijdens jullie kleuterjaren ook zo ontspannend was om ‘s avonds warm te koken. Als ik om half zes thuis kom (en dat is omdat ik een uur vroeger stop elke dag, dus veel ouders komen later thuis), mijn 2 kindjes van 4 en 2 in bad moet stoppen of wat met hen spelen, dan nog moet koken, hun op het gemak laten eten (doen ze toch een half uur over),hun elk een verhaaltje voorlezen en dan klaarmaken voor bed, dan is dat inderdaad toch stresserend. Kleuters vragen toch wat meer aandacht en koken met een kind van 2 op je arm is niet evident.
  Ik heb bewondering voor de ouders die het wel kunnen, maar dan lukt het me niet om ze om 7u in bed te hebben en dat wil ik wel, want hun slaap is heel erg belangrijk (zoals i. zelf aanhaalde in haar post)en ik wil niet dat ik ze ‘s morgens moe moet afzetten op school.

  Ik kan nog niet uit eigen ervaring spreken, maar ik kan me heel goed voorstellen dat als je kinderen wat ouder zijn en inderdaad zelf hun boterhamdoos kunnen maken, zichzelf kunnen wassen, zich even alleen kunnen bezig houden terwijl je kookt, misschien meehelpen de tafel te dekken,….en wat later gaan slapen, een zelfgemaakte warme maaltijd ‘s avonds gemakkelijker wordt.

  Ik ben dus blij dat ze ‘s middags warm kunnen eten en we ‘s avonds op het gemak een boterhammaaltijd kunnen eten. Dat geeft me toch de kans om tijd voor hen te maken en even te praten over wat ze die dag allemaal hebben gedaan.

 24. @ Els: dat is ook mijn redenering en oplossing: ‘s middags warm op school en ‘s avonds op het gemak samen een boterhammetje en op tijd in bed.

 25. tja wat zal iik zeggen, zit bij een vriendin even op internet (hebben wij niet). Ik moet een gezin van drie jonge kinderen voeden van 28 euro in de week. Hoe? ja dat interesseert niemand. Alleen dat ik het niet goed doe. Nou kom maar op met die doosjes fruit en groente. Mijn kinderen willen die graag eten.
  en kom niet aan met de opmerking verkeerde besteding etc. mijn vent is ervan door en laat mij met schulden zitten dus nee ik kan er niets aan doen en de kinders ook niet. Maar straks worden die wel uit huis geplaatst omdat ik geen voedsel genoeg kan kopen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *