De teller loopt.

Vorig jaar, toen wij ons huis kochten, was er een miniscuul probleempje met het kadaster. Allez, dat hangt ervan af wat u miniscuul noemt, natuurlijk: initieel heeft het feit dat wij onze koer blijkbaar niet hadden gekocht volgens de lieve kadastrale administratie mij best wat nachten slaap gekost, maar in het licht van de eeuwigheid moet een mens dat allemaal relativeren. En als er één ding is dat ik verbouwingsgewijs op de meest hardhandige, dure en met allerlei chemische middelen ingestreken wijze heb geleerd dan is het: relativeren. Zolang uw huis er nog staat, met alle buitenmuren en ge niet doodvriest, gaat alles goed. Dat soort denkpatronen.

Een lang verhaal kort: het kwam allemaal in orde, onze 18 vierkante meter koer is van ons, maar we moesten wel 10% registratiekosten betalen en zouden een jaar later de 5% vermindering kunnen terugvorderen. 5% van een aankoopsom, voor mensen in verbouwing is dat al eens de moeite van het terugvorderen waard, nietwaar. Dus besloot ik deze middag eens uit te vogelen hoe dat dan wel diende te gebeuren. Een stappenplan, zodat u ook weet wat te doen als het u ooit overkomt.

Stap 1: Bel het kadaster. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 2: Doe uw uitleg opnieuw.
Stap 3: hoor dat u bij de registratie dient te zijn, niet bij het kadaster. Neem ook notie dat de mevrouw van het kadaster het nummer van de registratie niet heeft.
Stap 4: zoek u suf op het interweb naar het telefoonnummer van de registratie.
Stap 5: bel de secretaresse van uw notaris voor het telefoonnummer van de registratie in Gent.
Stap 6: Bel de registratie. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 7: Doe uw uitleg. Krijg te horen dat uw huis onder Gent 4 valt en u bij Gent 1 zit. Neem ook notie dat de mevrouw van Gent 1 het nummer van Gent 4 niet heeft.
Stap 8: Wees daar verwonderd over en laat u doorschakelen met iemand die het nummer van Gent 4 misschien wel heeft.
Stap 9: Herhaal stap 8.
Stap 10: Herhaal stap 8. Noteer het nummer van Gent 4.
Stap 11: Bel Gent 4. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 12: Doe uw uitleg. Krijg te horen dat het registratiekantoor afhangt van de notaris, niet van de woning. En noteer dat u dus onder Aalter valt. Noteer het nummer van Aalter want — oh wonder — dat kent deze meneer zowaar.
Stap 13: Bel de registratie Aalter. Doe uw uitleg. Laat u doorschakelen.
Stap 14: Doe uw uitleg. Krijg van de meneer te horen dat de notaris dat moet regelen, wegens dat u daarvoor betaald hebt, vorig jaar. En veel geld ook.
Stap 15: Bel de secretaresse van uw notaris en doe uw uitleg. Hoor haar fezelen tegen een collega en vervolgens lakoniek antwoorden: “ja, dat klopt blijkbaar. Van zodra u uw papieren van het kadaster krijgt komt u maar langs, en dan regelen we dat”.
Stap 16: Adem diep in en uit. Ga naar buiten. Rook een sigaret.

14 thoughts on “De teller loopt.

 1. Het is dat het niet gebruikelijk is om reclame te maken voor notarissen, maar ook wij hadden een terugvorderingsissu-etje en onze notaris heeft dat allemaal spontaan, succesvol en zonder kosten geregeld !

 2. @Babsie : Dat zou ik tussen iedere stap gedaan hebben… op de geregulariseerde koer!

  @Kerygma : Je hebt toch freephone mag ik hopen?

 3. Tss, had je bij stap 5: “Doe uw uitleg” gedaan dan had je alle andere stappen niet moeten doen, tiens.

  *Loopt hard weg*

 4. @Zita en babs – details, details.
  @zapnimf – zoiets
  @huug – dat had ik dus verkort gedaan, jawel.

 5. Chapeau met dat geduld en uithoudingsvermogen van u!
  Ik had het na stap 4 opgegeven en het overgelaten aan mijn ‘vent’, want venten, die horen dat gewoon te weten:p

  (en die sigaret had je verdiend!)

 6. Super herkenbaar! Vorig jaar bij de aankoop van ons huis ook al die diensten leren kennen. Door het overlijden van mijn pa en zijn ma, waren wij volgens de registratie plots al eigenaar van 2 andere (stukjes) huis, waardoor er geen 5 maar 10% registratierechten moesten betaald worden. Hallo?
  Voor die 5% wilde ik al eens een kleine moeite doen.
  Het kantoor de van registratie in Gent is echt zoals “het Kadaster” (zie stukje op Gentblogt). Met een sigarenrokende topambtenaar in een jaren 80-kantoor.
  Nog een tip als zaken onduidelijk zijn: hou je zeker niet in om ook bij andere notarissen info te vragen. Notarissen geven gratis advies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *