Trap.

Op verzoek: de trap die wij hebben is de Savoie van in brico. Daar zijn een paar redenen voor: beuk is duurzaam en stevig, dus wilden we dat liever dan bijvoorbeeld den. Een kerstboom is niet gemaakt om op te lopen. We wilden ook absoluut een gesloten trap, want onder de trap maakt lief volgende week boekenrekken en bergruimte. En het geheel wordt ook nog gelakt in funky kleuren, maar daarover hoort u later meer.
Er gaat heel wat rekenwerk vooraf aan zo’n trap: berekeningen met hellingsgraad en toestanden. Maar eens dat allemaal getekend is en uitgezocht, valt het al bij al mee. Denk ik: ik moet toegeven dat ik er niet zoveel aan geholpen heb.

De trap loopt langs een muur bij ons, en komt toe op een platform. Dat is dus zogezegd ook een trede, maar dan breder. Op dat platform draai je dan een kwartslag en dan zijn er nog twee tredes en ben je op de mezzanine (bovenop de mezzanine werd een nieuwe zwevende vloer gelegd, voor de stevigheid. Die vloer ligt een treehoogte hoger dan de oorspronkelijke vloer. Eigenlijk is het dus: traptreden, een platform, een trede op hoogte van de oorspronkelijke vloer en dan de nieuwe vloer op de mezzanine.)

Gecompliceerd, ongetwijfeld. Maar gelukkig heb ik een fotomathilde.

Zo ziet dat eruit als dat klaar is

Het stappenplan dan (de links verwijzen naar foto’s). Trap in elkaar vijzen en afzagen op juiste stuk (babysit voorzien) Daarna testen of het allemaal ok is. Blij zijn als het allemaal klopt. Trap weer platleggen en tegentreden erop vijzen. Platform maken dat vastzit in de muur (met dingen waarvan ik de naam vergeet. Vraag het gerust aan hem in de commentaren indien nodig) en proper gestut is (waterpas). Extra treden maken, alles uitwerken.
Trap rechtzetten en vastvijzen. Eerst weinig vijzen, daarna veel. Testen. Blij zijn met resultaat.

Alle foto’s hier.

12 thoughts on “Trap.

 1. Ik herken het bijna niet meer , jullie hebben nogal wat werk verzet sinds we het laatst gezien hebben !! Mooie trap en mooie kleuren trouwens (voor zover ik het op de foto’s zie en hier als commentaar hoor van de helpers van dienst ).Het wordt zeker een bijzonder aangename werk-en repetitieruimte .En of het nu Italiaanse of andere beuk is ,de trap ziet er heel stevig uit in elk geval .

 2. Italiaanse beuk!
  Dat is dan een meevaller zeg, want mijn nieuwe waterpas is ook een Italiaanse… Ik ben al blij dat alles pas staat. Want daar had ik het meeste schrik voor. Maar ge kunt er op biljarten, maat!

 3. Echt waar, zeer goed in een mens zijn plezier vergallen, moet ik zeggen. “italiaanse beuk is niet goed”, “de trede is gebroken bij ons”.

  Tofkes, als ge juist drie weken aan die trap bezig geweest zijt.

 4. T.heeft een beuken trap (of het nu Italiaanse of Spaanse is maakt niet uit) Maar we zijn daar al 35 jaar zeer content van ….niet luisteren naar die negativiteit i. ! ‘t Is heel mooi : ‘k ben benieuwd naar die funky kleuren .

 5. Geef direct 50jaar garantie op diene “italiaanse” beuk.
  Zelfs zonder die vertikale steunbalk!

 6. @ bart. lap. Nu beginnen ze online ook al met mijn voeten te rammelen. ik ben nergens veilig.

 7. Negativiteit… negativiteit…
  Troost je, de val was wel zeer onnozel : Van een ladder heel hoog.
  Maar hij blijft schoon natuurlijk, die beuk.
  (Ok, genoeg gekropen door het stof?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *