Soldekes!

Wanneer ik de laatste weken door mijn stad fiets stoor ik mij grandioos aan de vergevorderde taalverloedering in het straatbeeld. In plaats van gewoon “koopjes” op hun winkelraam te kalken, is er tegenwoordig namelijk steeds meer sprake van “sales”, “soldes” en zelf “rebejas”. Mijn intern kompas slaat er helemaal van tilt, en ik waan mij zowaar soms in een wereldstad. Dat moet maar eens gedaan zijn, vind ik. Al die global-village dinges, ik word daar zenuwachtig van en als ik naar de rebajas wil dan neem ik wel het vliegtuig naar Barcelona. En komt niet af met het argument dat de toeristen geen Nederlands begrijpen é: aanpassen en onze taal leren, of we moeten hun geld niet hebben, zeg ik. Of dacht u dat wij in Parijs “Soldekes” op de ruit kunnen zijn staan? In mijn stad spreekt men Vlaams, beste mensen. En ik voel dat zo, dat uw verontwaardiging ook toeneemt over zoveel onrecht.

Gelukkig (driewerf oef hoor) zijn onze goede vrienden van jong NVA alert voor dergelijk verschrikkelijke situaties. Zoals het politiek en sociaal geëngageerde jongeren betaamt kropen zij afgelopen zaterdag op de barricaden om de grootste blaam op de hedendaagse samenleving aan te klagen: de stiefmoederlijke behandeling van het Vlaams. Ik vind dat goed, dat jonge mensen daar hun tijd insteken. Dat is belangrijk. Hoezee voor jong NVA.

Trouwens. Terwijl we er toch over bezig zijn: ik stoor mij ook aan het feit dat op de etiketten in kledingzaken als H&M altijd staat prijs/prix/price. Wat is me dat nu? Een vreselijk en boertig met de voeten treden van onze taalrechten, vind ik. Schande! Waar zijn mijn postzegels, dat ik een lezersbrief schrijf naar de gazet!

En waarom staat er trouwens op het etiket van mijn BH een Franse maat naast de gewone? Welk een onrecht! Mijn borsten zijn Vlaams, meneer, en ik hoef niet te pikken dat een pretentieus lingeriemerk iets anders insinueert. Dat ze daar eens iets aan doen, die jonge NVA-ers.

Vlaamse zonen: de blauwvoet vliegt, storm op zee!

18 thoughts on “Soldekes!

  1. Ooit al eens aan gedacht dat die winkels/merken kledij verkopen in verschillende landen in en buiten de Europese Unie en het gewoon goedkoper is om per type BH 1 etiket te laten maken waar alle mateninfo opstaat, dan voor elk land een apart labeltje te ontwikkelen? Of om het met de schone woorden van Arno te zeggen: Putain, putain, nous sommes quand même tous des Européens

  2. pfff, het is toch allemaal import uit China, daar zouden ze beter voor op de barricaden gaan staan voor die vlasboeren die alleen nog een rariteit in een ambachtenmuseum dreigen te worden in plaats van ons van degelijke linnen broeken te kunnen voorzien en voor die schapenboeren die hun wol met lede ogen verzeept zien naar het oosten waar het mishandeld wordt en dan in slecht gebreide truitjes onze winkelrekken komt vervuilen.

  3. Uit die labels blijkt wel dat borsten en andere onderdelen van land tot land onderling enorm verschillen in maat!

  4. Ik heb ook ne franse maat die veel van BH’s kent. Ik zal hem dat eens vragen van die zwaartekracht. En of de corioluskrachten van enig belang zijn, en of dat dan effectief verschilt naargelang het zuidelijk dan wel het noordelijk halfrond. We kunnen dat zelfs in onze eigen taalfamilie doen, als we met de zuidafrikaners samenwerken. Daar kan de NVA toch niks tegen hebben newaar?

  5. Aan de reacties te zien lijkt het wel of de balkonweekweek van de ‘jutbloggers’ is naar hier overgewaaid. Ging de post anders niet vooral over de vreemde woorden die ons ‘Vlaemsch’ binnendringen?

  6. “Of dacht u dat wij in Parijs \”Soldekes\” op de ruit kunnen zijn staan?”…. Sebiet ne nest Vlaams nazisocialistendinges op uwe blogserver aan het protesteren se ! rofl…

  7. het ligt maar aan ons om daar een stokje voor te steken , zowel voor de kleding die uit natuurlijke grondstoffen dient gemaakt, alles dat uit china komt boycotten, is allemaal bucht, op je strepen staan voor uw eigen Vlaamse taal ,laat de mensen geld verdienen die nog goede waar kunnen aan bieden.
    het ligt allemaal aan ons zelf dat het een warboel wordt,.ambachtslieden terug aan uw leest, kritische blijven!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *