Het leven begint vroeger dan ik ooit kon vermoeden.

Als kinderloze dertiger met een ochtendhumeur en een nachtelijk bioritme beginnen mijn dagen indien mogelijk pas als de ochtendfiles al lang opgelost zijn. Ik moet ook wel eens voor zeven uur opstaan, want ik begin vaak om kwart na acht les te geven, maar indien mogelijk probeer ik dat te vermijden. En als het toch moet, dan gebeurt het zacht. Met koffie en de krant en boterhammen met Nutella. En geen geluid.

De laatste drie dagen echter kan ik een blik werpen op het leven van normale mensen. Zij die om tien na zeven al wakker en goedgeluimd zijn. Ze kwetteren vrolijk een eind weg in wat eens onze living was en hanteren met zwier de drilboor en zaagmachine om de hele handel te slopen.
Ik sta een beetje verbaasd aan de zijlijn te kijken. Met een hete kop koffie en een trui met kap over mijn hoofd. Het is een heel nieuw inzichtje: dat er al een leven is als ik normaal nog diep in dromen verzonken ben. En dat mensen daaraan deelnemen, aan dat leven.

De verbazing neemt toe als ik mijn krant heb gelezen, mijn emails heb gecheckt, administratie heb gedaan en een hoofdstuk heb gelezen voor school én het nog niet eens middag blijkt. 10 uur begod. Wat een uur.

8 thoughts on “Het leven begint vroeger dan ik ooit kon vermoeden.

 1. Dat vond ik het ergste aan verbouwen. Dat die mannen daar zo vroeg zijn. Zelf ik moest daar speciaal voor opstaan, die normaal toch wat vroeger dan gij aan het leven begint. En dat die mannen wel in uw huis rondlopen. En dat ge toch niet zo helemaal op uw gemak thuis zijt.

  Het leukste moment aan verbouwen: het moment dat ze definitief uw huis verlaten en uw huis weer van u is.

 2. Leuk zo van die ochtendmensen. Zo voel ik mij niet meer alleen. Ik zit hier ‘s morgens al rond 7u op den bureau (om de verkeersproblemen te vermijden).
  Hier strompelt het volk pas tussen 9u en 10u binnen wat mij de mogelijkheid geeft om 2 a 3u door te werken.

  Nog een voordeel van zo vroeg te werken is dat je vroeg naar huis kan. Dan heb je nog een hele lange avond.

 3. ze doen maar, zolang ik niet zo vroeg moet opstaan en werken…Jakkes

  @Bert: ik heb hetzelfde gevoel maar dan ‘s avonds. Na 5u loopt dat hier ook leeg, dan heb ik ook een paar uur om door te werken en heb ik ook geen verkeersproblemen meer.

 4. Oh, erg. Maar ik vermoed dat mensen die om elf uur ‘s avonds al liggen te slapen ook verbaasd zijn dat mensen zoals wij dan nog tv kijken, e-mails checken, het brood voor de volgende dag klaarmaken, kleding uitzoeken, studeren, de krant lezen, etcetera. Niet?

 5. Toen ze onze isolatie kwamen spuiten, stonden ze hier om half zes! ‘s Morgens ja! En die kwamen dan nog van Bilzen, zo’n drie kwartier rijden van hier. Om zes uur waren ze alweer onderweg naar de volgende locatie. Niet te doen die mannen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *