Honderden.

Ik heb vandaag honderden mensen de hand geschud. De meesten hadden een gezicht dat ik nooit eerder had gezien, en elke handdruk was verschillend: snel, bedachtzaam, slap, hard, stevig of bijna onmerkbaar.
Sommige — meestal de meer bekende, maar heus niet alleen die — gezichten drukten hun wang tegen de mijne. Als een hand niet genoeg is, kan een zoen misschien troosten.
Toen er een boel gezichten en handen waren geweest, vond het witte kleed het genoeg: de rest werd kordaat weggewuifd en moest maar een andere keer groeten. De kerkgemeenschap heeft een strak tijdschema, en dat is in rouw niet anders, zo bleek.

Bram Vermeulen deed de tocht naar voren, en we legden bloemen op de kist. Terwijl hij ons lachend aankeek.
Daarna luisterde ik dankbaar naar mijn lief, die woorden uit het schrift van mij overnam, omdat het niet zou lukken. En ik slikte volhardend tranen weg om dan een voorbede te lezen.

Er was vrieskou, een palmtak en een graf, er was soep, kalkoengebraad en appeltaart toe. En op het eind honderden kaartjes van de mensen die ‘s ochtends mijn hand hadden geschud.

Nu is er stilte.

6 thoughts on “Honderden.

  1. Dat viel mij ook op, bij de begrafenis van mijn moeder, al die verschillende manieren van handen schudden en condoleren. Vreemd dat je net daar op let, dan. Ik was zo dom geweest om een ring aan te doen, en mensen hadden mijn hand zo hard samengedrukt bij momenten dat die nog dagen in mijn andere vingers geduwd stond.

    Veel sterkte voor de komende tijd, i.

  2. aangrijpende post, ik krijg er een intriest gevoel bij.
    veel sterkte en warme herinneringen toegewenst.

  3. Herkenbaar helaas. Ik vond het naast de kist staan en al die onbekende handen schudden één van de moeilijkste dingen die ik al heb moeten doen. Heel veel sterkte toegewenst, ik hoop dat je mooie herinneringen hebt om te koesteren op de moeilijke momenten…

  4. Heel herkenbaar. Ik merkte wel dat het me steun gaf en het (achteraf bekeken) ook het moment was dat ik vrede had met het afscheid, maar het blijft lastig. Dus heel veel sterkte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *