LED-dinges.

Lien heeft vorige week een energiescan van de stad Gent laten doen, een beestig interessant initiatief van onze soms toch wel fantastische stad. Ze heeft er een artikel over geschreven voor Het Project, dat u absoluut moet lezen als u enigszins aan het milieu- en energiegedoe meedoet. Alleszins: ik was er wat van verschoten (dat is geen schoon nederlands, maar wel een schoon woord, dus ha!) en ik laat er binnenkort ook eentje doen, denk ik.
In de commentaren las ik echter nog interessants. Er bestaat zoiets als LED-verlichting vermomd als gloeilamp: warm licht, nog minder verbruik dan een spaarlamp en gaat zo’n tien jaar mee. Iemand die daar ervaring mee heeft? En kan je dat eigenlijk dimmen, zo’n lamp?

9 thoughts on “LED-dinges.

 1. Ervaringen met LED-lampen heb ik nog niet. Al ben ik wel van plan om de volgende lamp die springt te vervangen door een LED-lamp.

  Je kan ze dimmen, maar je hebt, geloof ik, wel een ander soort dimmer nodig. Bij gewone lampen verlaag je de spanning over de lamp om ze zachter te doen branden. Bij LED-verlichting ga je de LEDs laten flikkeren, en de tijd dat ze aan/uit staan aanpassen (PWM genoemd).

 2. Wij hebben ipv hallogeenspotjes nu een ledspotjes als verlichting in de living, gewoon in de Colruyt gehaald. Geen idee of je ze kan dimmen. Niet allemaal denk ik.

 3. Wij in de keuken ook led-spotjes (2W per spotje) ipv halogeen-spotjes en wij zijn daar wreed malcontent van. Ik steek vaak het licht aan terwijl het eigenlijk al aan was. En ik vind dat het eten op mijn bord er niet goed uitziet.
  Dus ofwel steken we de halogeentjes terug ofwel wachten we op een betere generatie ledjes.

 4. Led spotjes kopen in een grootwarenhuis is inderdaad geen goede oplossing. Ik kocht reeds heel wat LED verlichting bij Switch Made Belgium en ben er héél tevreden van. Ze hebben een volledig gamma + website en showroom.

 5. M. De Smet heeft volledig gelijk, leds uit groothandel zijn minder kwalitatief en gaan dus ook veel sneller kapot. Ook kan je enkel het koude wit kopen in groothandel. Na enig opzoekwerk kwam ik met dank aan M. De Smet ook terecht bij Switch Made,
  Hun leds zijn amerikaans, Cree wat garant staat blijkbaar voor de beste leds op mondiaal vlak.
  Warm licht, Kleur sferen, Buitenverlichting, zonne energieproducten, egale led lichtgevende vlakken, grote stralers, straatverlichting, en ga zo maar door. …echt alles gewoon.
  http://www.switch-made.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *