Mijn restaurant.

Lang geleden, toen wij nog jong en onbesproken waren (er was zelfs nog geen sprake van het lief), gingen wij op weekendavonden vaak uit eten met een paar vrienden. Het was in de tijd dat vriend J. en vriend W. nog niet in de horeca werkten en dus vrij waren op weekendavond. En dat ik nog niet in het onderwijs stond, en dus ook niet hoefde te werken in het weekend.
We hadden allemaal een job, maar nog niet zo lang. We waren allemaal volwassen, maar nog niet zo heel erg. We dachten soms eens aan de toekomst, maar we vonden dat ge daar beter niet in overdrijft.
Maar vooral: we hadden voor het eerst in ons leven eigen geld. Iedere maand was er een loon, en na aftrek van huur bleef daar nogal wat van over. En die overschot deden wij voornamelijk op in de Gentse horeca. Eén van onze favorieten in die tijd was casa de las tapas, in het Patershol. Eén van de weinige plaatsen waar je om tien uur nog aan tafel kon gaan, en zonder problemen tot ver na middernacht tapas en cava kon bestellen. Fantastisch lekkere tapas. En paëlla! En fedeua!

De laatste keer dat ik er kwam was met lief, een paar jaar terug. Er was toen iets veranderd, en het was er niet meer zo leuk. Gisteren bleek op TV dat de eigenaar veranderd is, dus het zal dat wel zijn. En de eigenaar uit onze tijd, die doet nu mee met Mijn Restaurant in Sint-Niklaas. Benieuwd.

8 thoughts on “Mijn restaurant.

 1. Fideuda, dat is lekker! Dat krijgen wij ook altijd in ons Spaans restaurantje, maar alleen op zondag! Heb ooit zelfs van die vermicelli mee naar huis genomen, maar natuurlijk nooit klaargemaakt.

 2. Peter Goossens geeft kommentaar op hygiëne en netheid van kandidaten terwijl hij zelf in zijn haar krabt, daarna boter met zijn handen neemt enz. Likt dan ook nog eens zijn mes af.Ok weet ook wel dat in werkelijkheid de volgorde niet hetzelfde is als in de montage maar doe het toch niet in beeld.En als je eten en mensen jureert gebruik dan tenminste je bestek correct

 3. Peter Goossens waant zich God in eigen persoon, geeft van tijd tot tijd vreselijk domme commentaar en hij doet mij twijfelen aan het feit of hij de kandidaten nu om hun kook-of serveertalenten keurt of dat het eerder om een keuring van het menselijke vlees gaat!? En waar was hij toen Tom zonder verpinken beweerde dat de wijn uit de Barossa Valley verdorie een wijn uit Nieuw-Zeeland is!!???

 4. Diest; Rebekka en Deborah zitten vol goede wil en harde werkkracht. Spijtig genoeg kennen ze beiden te weinig van de keuken en de zaal om als winnaar uit ‘Mijn restaurant 2009’ te komen. Bovendien is hun personeel benedenmaats, zowel in de keuken als in de zaal. Met een degelijke opleiding voor beide zussen zie ik het hen wel tot een goed einde brengen.
  Kortrijk; Claudio en Gaëlle zijn de potentiële winnaar. Prachtig pand, prachtig koppel. En Claudio heeft als enige nooit een pluim moeten laten in zijn keuken tegenover keukengod Peter Goossens. Maar Claudio is een Italiaan, en die staan nu eenmaal niet gekend voor hun organisatietalent en punctualiteit. Gaëlle is een mooie verschijning in de zaal; tenminste als ze op tijd opdaagt… wat ze dan steekt op haar vent. Het is niet haar fout, weet je. Ze kan er niet aan doen. Kortom, wie gaat eten in Kortrijk en bereidt is om Claudio en Gaëlle als koning te zien (en niet uzelf als klant) zou wel eens een prettige dag kunnen hebben (een namiddag is waarschijnlijk te kort).
  Turnhout; Chris en Wendy dachten en denken nu nog dat ze de pot al binnen hadden voor dat het programma reeds was gestart. Driewerf helaas, ze kunnen het vergeten, spijts beroemde papa van Wendy. Zij is zo tergend traag in spreken en handelen dat ge er de “weubbe” van krijgt (t.t.z. de muren oploopt). Chris is de zelfgewaande superkok … die niet kan koken volgens de echte kenners. Waarom denkt Chris dat hij onfeilbaar is? Omdat hij vijf jaar ervaring heeft in een cateringbedrijf. Komaan zeg! Over het algemeen wordt er slecht gekookt in een cateringbedrijf. En vijf jaar ervaring zegt niks als het alleen ingebakken slechte gewoontes voorstelt.
  Sint-Truiden; An en Tom zou wel eens verassend als winnaar uit deze wedstrijd kunnen komen. Je kent toch stemmend Vlaanderen. Die gaan voor de underdog. En VTM wil wat te graag dat “snelle” Claudio en Gaëlle winnen. Mits bijschaven (vooral die talen!) van Tom kan hij top worden in de zaal: hij heeft het in ieder geval in de vingers. An mag niet te vlug tevreden zijn; zij heeft nogal een ‘laisser faire, laisser aller’ mentaliteit. Mits een kwalitatieve keukenbrigade moet hier een mouw aan te passen zijn. We zullen zien…
  En tot slot, de chouchou’s van deze blog uit Sint-Niklaas Ben en Dominique! Zij zijn het allerslechtste wat in ‘Mijn restaurant’ ooit heeft meegedaan! Zij kennen hoegenaamd niets van een toprestaurant; meer nog ze hebben er nooit één bezocht. Maar het staat nu eenmaal chic, dat meedoen op TV. Toen Ben de tafel moest dekken in het kasteel van Brasschaat, kon je opmaken dat hij het niveau van een frituur niet oversteeg. Ben wil ook steeds de flauwe plezante uithangen met zijn klanten en dat doe je niet in een toprestaurant, wel in een frituur tussen pot en pint… De zaal van tapasbarzaalwachter Ben is zijn biotoop, zegt hij zelf. Waar hij een plateau drank op zijn klant laat vallen en er nadien met de andere deelnemers nog eens duchtig mee lacht. Misschien is Ben de plezantste in het Patershol in de vroege uurtjes als de meeste van zijn vroegere klanten reeds half bezopen is. Maar voor een toprestaurant heeft hij geen niveau. Dominique is doorleefd; ik heb die nog nooit als “madame” opgekuist op het scherm zien verschijnen. Ik ken wel haar geaardheid, maar dit doet er niet toe: een gastvrouw moet fris zijn en dat is Dominique niet. Ook wanneer de juryleden de keuken komt proeven, zit zij daar op de bar te leunen en te staren naar de drie gekende klanten. Jongens toch, wat een houding als gastvrouw! Zij heeft in de laatste aflevering het illustere idee om haar levensgezellin Lut mee in de zaal te zetten (nog maar eens iemand voor de zaal). Daar komen gegarandeerd vodden van met Ben, die binnenkort al zijn biezen zal mogen pakken. Maar wat Dominique niet beseft, is dat ze met Amaury Van De Velde als kok (ex-Greens, ex-Margaux met zijn ex) een kok (een goede overigens) heeft binnengehaald die absoluut niet met zich laat sollen. Dus ook binnenkort exit Dominique wanneer Amaury zijn eisen begint te stellen. En dan dat interieur! Nog eens een bewijs dat Ben en Dominique geen niveau halen. Zwart en schreeuwlelijk knalrood met plastique stoelen. Neen, ze zullen de eerste afvallers zijn (zelfs met een topkok). Maar dat is niet erg, want met een beetje reorganisatie kunnen ze er zo een ‘cabberdouche’ van maken. Hun natuurlijke “biotoop”?

 5. Waarom moet Kortrijk winnen?

  Ondanks hun jonge leeftijd, zijn ze er toch in geslaagd om het populairste koppel van mijn restaurant te worden. Gaëlle Six (20) is een mooie, sympathieke jongedame, die de rol als gastvrouw perfect beoefent. Claudio Dell\’ anno (25) is een zeer getalenteerde chef. Je moet het maar kunnen op zo\’n leeftijd. Hun personeel doet het ook uitstekend.

  Claudio en Gaëlle willen ook een deel van hun omzet aan het goede doel schenken. ‘Ik wil de slachtoffers van de aardbeving in Italië steunen’, zegt Claudio. ‘Zijn vader is in die streek geboren. Hij heeft ook aardbevingen meegemaakt.’ Gaëlle wil geld schenken aan de MS-liga.
  ‘Haar vader heeft al achttien jaar multiple sclerose.’ Claudio en Gaëlle bespreken eerstdaags met hun boekhouder hoeveel ze kunnen afstaan aan de goede zaak. Mogelijk schenken ze één euro per bezoeker of per tafel weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *