Meneer de burgemeester.

Toen Frank Beke een paar jaar geleden aankondigde dat hij geen kandidaat zou zijn met de verkiezingen van 2006, was ik daar het hart van in. En met mij veel Gentenaars, denk ik. Een burgemeester is in Gent namelijk iets speciaals. Wij willen daar trots op zijn, ge voelt dat bij veel mensen. Ge wilt die een beetje graag kunnen zien. En Frank Beke, dat is een zeer aimabele mens: toegankelijk, vriendelijk, verstandig…zeer gemakkelijk om er u verbonden mee te voelen.
Daniël Termont volgde hem op als lijsttrekker. En dat was een serieuze verandering, daar was iedereen het over eens. Er was enige onzekerheid bij sommige mensen of hij de populaire Beke zou kunnen opvolgen, maar de Gentse kiezer koos overtuigend: dubbel zoveel voorkeursstemmen als de blauwe tegenstander.

Termont heeft zich sinds zijn verkiezing niet altijd de meest aimabele mens getoond. Hij is nogal recht door zee, nogal bruusk in zijn bewoordingen. Maar dat wordt vergeven, zo blijkt: de werklust straalt en immers vanaf, hij is verstandig, weet alles over de stad en is geen praatjesmaker.

En zo zat ik dinsdag voor de televisie, toen de burgemeester bij Phara zat. Hij keek een beetje boos, want er is vanalles gebeurd met de flikken de laatste dagen. En ik was zowaar een beetje gepakt van de manier waarop hij antwoord gaf op de vragen: kordaat, niet zeveren, doen wat moet gedaan worden en dan moving on. Zoals hij de crisis heeft aangepakt. Ik ben een beetje trots op mijn burgemeester, de laatste week. Precies gelijk vroeger op Beke.

4 thoughts on “Meneer de burgemeester.

  1. wel, deze morgen toen ik het nieuws hoorde, had ik spijt dat ik niet in Gent woon…klein beetje maar hoor 😉

  2. ik heb de mens al een paar keer mogen fotograferen op events met speeches.
    hij blijkt steeds weer ‘toffe’ onderhuodende speeches te geven waar intussen gent steeds gepromoot wordt, maar niet op te overdreven manier. tegelijk beseft hij duidelijk wat gent nodig heeft, waar de knelpunten zitten, en wat naar voren geschoven moet.
    een ondernemer in een rode partij.
    leuk om zien. en tegelijk staat hij voor gent: ondernemend en toch sociaal, zonder een blad voor de mond te nemen.

  3. Ik heb een tijdje geleden een mail gezonden naar onze “burgervader” (om drie uur ‘s morgens) klachten ivm de leefbaarheid van de appartementen aan de Leiekaai waar mijn ouders wonen. 3 uur later (!) had ik een antwoord van Mr. Termont himself! En ondertussen is er actie ondernomen om het ergste leed op te lossen. Ik kan onze burgemeester wel kussen! Die man is fantastisch!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *