Catalonië, iemand?

Wij gaan op reis, wij. Binnenkort al. Voor het eerst in twee jaar, ook nog.
We hebben de streek gekozen (we gaan met de trein naar Girona, Spanje), maar nu nog de verblijfplaatsen. We willen zeker naar het Dali-museum. En ik ga El Bulli stalken om er te kunnen gaan eten. En verder willen we graag boven Girona verblijven, in plaats van eronder. Dus: Figueras en die punt rechts daarvan, met al dat groen.

We zoeken geen massa-hotels, maar dingen in deze stijl. Aan het strand is geen noodzaak. Wij zijn flexibel en al.

Tips, iemand? Mensen die verborgen Catalaanse parels kennen? Work your magic, interwebs!


Grotere kaart weergeven

20 thoughts on “Catalonië, iemand?

 1. Ik ben als kind/tiener een jaar of vijftien meegeweest met mijn ouders naar een huisje van familie in Masarbonès, maar da’s nog 75 km voorbij Barcelona. En twee jaar geleden zijn we naar het huis ernaast geweest, eigendom van mensen van my hometown (http://users.telenet.be/masarbones/) Het is alvast een klein beetje de stijl die jullie voor ogen hebben, maar het is dus iets verder.

  Als ‘binnenkort’ ergens in het voorjaar is, weet dan dat het dorp er redelijk doods bij ligt, maar ga je tijdens de zomermaanden, dan is Masarbones de max van een dorpje, of zeg maar eerder ‘commune’, want het is echt megaklein. Het ligt op een halfuurtje rijden van de kust, en ge zit er nog echt in ‘het oude Spanje’.

  Voor El Bulli moet je normaal gezien minstens een jaar op voorhand reserveren wil je daar binnenraken…

 2. Oh waw, da’s een superstreek. Hebben wij 2 jaar geleden gedaan. En toen was het de tweede keer dat we in het schattige kustdorpje Cadaques logeerden. Ingesloten in de bergen. Geen hoogbouw, geen megahotels.
  Op 1km van Port Lligat –> thuisbasis van Dali waar je z’n privéwoonst kan bezoeken.
  In Cadaques heb je het restaurantje El Barroco, ook al een pleisterplaats van Dali. Ergens in de bergen ligt een heel mooi monasterio en verscholen in het niets een discotheek met zwembad, mede ingericht door Dali. ‘t Is echt wel Dali-land daar.
  Zeker ook Gerona bezoeken. Hele fijne stad vonden wij.

  In Cadaques zelf logeerden wij in een huurhuisje en de eerste keer in een hostel. Niet veel soeps qua stijl. Maar we waren er gelukkig :-).

 3. Hoi

  Schitterende streek, wij gaan er ook al vele jaren naar toe… al gaan wij meestal wel op camping. Dit jaar voor het eerste met onze kleine Marie (nu 1 maandje, dan 5 maanden oud).

  In de heen en/of terugweg stoppen wij meestal bij Les Deux F. Twee Gentse madammen hebben er een chambre d’hote (verkozen tot de beste van de Belgen in het buitenland). Heerlijk eten (is hun passie) en fantastisch leuke kamers in filmstijl.
  Op 9 uur rijden van hier en op 4 uur van costa brava… Ideale tussenstop!
  Hier hun website: http://www.lesdeuxf.com/

  Groetjes
  Jan

 4. Nu niet mijn lievelingsstreek in Spanje, maar ik zie dat er in de wijde regio enkele Paradors zijn. Mocht je daar in de buurt zijn; absolute aanraders.
  Dat zijn door de staat uitgebate hotels in gerestaureerde kloosters, landhuizen of kastelen, meestal een enorm mooi kader. Al schijnt er natuurlijk kaf tussen te zitten.
  http://www.parador.es/

 5. Vorig jaar heb ik een weekje hier verbleven:

  http://www.bb-info.com

  Een Belgisch koppel dat het mooie weer maakt (??) in Cistella, een ontzettend klein en slapend dorpje op zo’n 10 kilometer van Figueres.

  Toch zeker een aanrader.

 6. Hey i.
  Dat monasterio in de bergen is het San Pedro des Roses http://es.wikipedia.org/wiki/San_Pedro_de_Roda en staat op mijn nr. 1 hotspot ginder. De wegen er heen alleen eigenlijk al. Op de terugweg in El Port de la Selva was er een soort cafétje in een glazen box aan de haven, waar ze naast de gewone Spaanse pilsen ook een 20tal vrij obscure Belgische bieren hadden. Straf, en helemaal niet toeristisch ofzo.
  Empuriabrava, kortbij Roses is een complete stadshaven, en heeft een uitkijktoren die boven de villa’s met jacht en aanlegsteiger uitkijkt. Mooi.
  Dalimuseum in Figueras viel mij tegen -op de Mae West-room en enkele optische illusiedingen na. Ik had meer verwacht van de architectuur omdat de boekjes (ook trotter) dat nogal ophemelden. Uiteindelijk is het niet veel meer dan een vrij normaal gebouw met slagroomtaartdecoratie. Ik zal anders mijn foto’s een terug op flickr smijten.

 7. Ik ken geen kat die Masarbones kent (buiten vrienden van ons die daar een huis hebben, een paar huizen verwijderd van ‘freak’ zijn stek), en nu ik wil reageren op je blog (wij houden ook ferm van Catalonia) lees ik gewoon een lofzang op Masarbones. Wat een toeval. Wij gaan er eind augustus terug gaan op adem komen. Het dorp is inderdaad de moeite, als je rustig van alles verwijderd wil zitten in een authentiek oud dorp. Ik ging er als jonge tiener eens, als twintiger, en meer recent als dertiger eerst zonder dan met de kindjes. Zalig, in elk decennium. Je hebt wel een auto nodig. En het ligt wel onder Barcelona.
  Paar jaar geleden zaten we, op weg naar Masarbones, ook een week in Palau-Saverdera. Genoten! Wij hadden een appartement met zicht op zee (Roses) 4 km verder: http://www.costa-brava.inspain.co.uk/villa.rental/palau.php Bezoek zeker ook Sant Pere de Rodes, en Dali museum, en heerlijk restaurant in Palau-saverdera: Nou Fusion (kan natuurlijk ondertussen al fel veranderd zijn), en Cadaques, en het parc Natural, en…

 8. Ik drukte veel te snel op de knop: en als je van cava houdt (zoals wij)!! De kelders van Codorniu in Sant Sadurní d’Anoia, ontworpen door Puig i Cadafalch, een van de 3 grote Art Nouveau mannen daar. Heerlijk en mooi! En niet ver van Masarbones….

 9. Welwel, wat een toeval 🙂 En in welk huisje zaten jullie dan? De Vlamingen die ik er ken werden omschreven als ‘de Francois”(redelijk op het einde van de straat), ‘de Vanhenissens (in Mas Oliva)’, ‘Ivonha (bij ene Ivonne, haar familienaam ontsnapt me nu maar het zat net na de bocht op je rechterkant) en dat van onze familie, het gezin Willaert. Dat lag recht tegenover dat van de Parisiens met die magere lange pannelat als pa 🙂 En hoe meer ik er over praat, hoe meer de zin me bekruipt om er nu meteen naar toe te rijden, zeg!

 10. @freaq: bij de vanderhoevens (papa schrijver, mama Duitse), trapje af (langs die groene poort waar ooit wel es ‘casa fonts’ op geschilderd was) naar beneden. Als de vanderhoevens er zelf hun huis volzetten (zoals bvb eind augustus) logeren we nu sedert recent in Luc Henis zijn huisje (dat van jouw internetlink vermoed ik). Moest ik zaterdag niet naar de Alpen vertrekken ik stapte mee in je auto en we waren weg…. 🙂

 11. Jip, da’s idd in het huisje waar wij de laatste keer ook gelogeerd hebben voor een weekje. En juist ja, de Vanderhoevens, die was ik al helemaal vergeten! Dzju toch, it’s a small world zeg… In elk geval, geniet er van en doe Luc de groeten van me (Frederik uit Kortemark, Freaq zal hij wel niet kennen denk ik :p).

  En nu terug over naar Kerygma, uiteraard…

 12. Wel,wel wel Anje en Frederik? dat is toeval!
  Was hier nog efkens aan het surfen naar Masarbones, en kom deze site tegen…
  Op 26/5 naar masarbones, efkens kuisen, wat schilderen en ja… eindelijk een echte electricien aan de haak geslaan..
  Groeten aan iedereen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *