Het is wat.

Ik probeer momenteel het kluwen te ontwarren dat heet “geeft mij een inkomen als ik mijn koter op de wereld heb gezet”. Aangezien eddie namelijk ook pampers nodig heeft, en die niet uit mijn borsten komen, moet dat geregeld worden.

Ik ben niet vastbenoemd, dus word ik blijkbaar betaald via de ziekenkas, zover zijn we al. En daarvoor moet ik *na* de bevalling papieren laten invullen door school en door de dokter. Maar! De bevalling is uitgerekend in de vakantie en dan is de school niet open. Razend benieuwd hoe men dat gaat oplossen. (Voor ons zou dat geen onoverkomelijk probleem zijn, een paar weken overbruggen, maar het is wel raar dat er wordt aangenomen dat dat zomaar bij iedereen kan, niet?)

Extra bedenking: na de bevalling, dan is papierwerk toch het laatste van uw zorgen?

Extra extra bedenking: ik heb, als leerkracht in het hoger onderwijs, vastgelegd verlof. Dat begint in mijn geval op 10 juli, en loopt tot de week na 15 augustus. Aangezien ik uitgerekend ben begin augustus ben ik dik de helft van dat verlof kwijt. Ik ga daar niet over zagen, hoewel het niet echt fair is, natuurlijk. Maar er zijn mensen die maar twintig dagen hebben en ge moet content zijn met wat ge hebt, dus ala. Maar. Van zodra ik beval val ik op de ziekenkas blijkbaar, dus niet mijn volledige loon. En eigenlijk is dat wel een beetje grof: als ik niet zwanger was geweest dan had ik verlof én geld. Nu telt het als zwangerschapsrust en hopla geld kwijt.

Als de baby maar gezond is natuurlijk. Maar het blijft wel raar.

20 thoughts on “Het is wat.

 1. Er zijn inderdaad sukkels die maar 20 dagen op ‘n jaar hebben en daar ben ik er een van. Dit jaar hebben we er zowaar 22 wegens dat de feestdagen goed vallen!

  Anyways, het blijft inderdaad raar. Een van de heel weinige voordelen aan die 20 dagen verlof is wel dat je dat verlof nog hebt als je uit zwangerschapsverlof komt (al doet de werkgever dan wel weer moeilijk wegens eigenlijk mogen opnemen wanneer je wilt, maar toch ook weer niet).

  Soit, zolang de baby maar gezond is hé!

 2. Ik vind het inderdaad ook een onontwarbaar kluwen. Probeer eens na te gaan of jouw werkgever het verschil aan loon dat je misloopt niet bijpast? Dat gebeurt soms wel denk ik.

 3. Vastbenoemd worden is hier het enige dat echt helpt. Zelf heb ik er ook vier op de wereld gezet in een soortgelijke situatie als de uwe. ‘Leuk’ bijkomend detail : hou je belastingsbrief twee jaar later in de gaten… ze hebben niks afgehouden, ook al kreeg je maar een percentage van je gewoonlijk loon.

 4. nope. zwangerschapsrust loopt vanaf ten laatste een week voor de bevalling. Als ge trouwens te vroeg bevalt, terwijl ge nog werkt, zijt ge sowieso die week kwijt. Dat is bij iedereen zo, ook bij uw madam trouwens…

 5. godverdekke zeg. hier in amerika ken ik mensen die al een week na hun bevalling opnieuw aan het werk gaan omdat ze niet verzekerd zijn. en ik krijg 10 (tien) dagen verlof op een jaar, en ze zijn niet betaald.

  belgie is toch een schoon landje.

 6. huh? wat is dan de reden dat je naar daar bent gaan werken, dries? Er moeten toch voordelen geweest zijn ook?

  maar inderdaad: we mogen zeker niet klagen over het sociaal stelsel in belgie. En ik betaal al 10 jaar met veel plezier mijn belastingen, heb nog geen dag van de sociale zekerheid geleefd, dus ik ga mij *echt* niet schuldig voelen als ik nu een paar maand thuisblijf om voor mijn kind te zorgen en daar een uitkering voor krijg.

 7. mijn ouders zijn 11 jaar geleden naar hier verhuisd en ik met hen. ben nu afgestudeerd van de unief hier.

  en van de andere kant mag ik natuurlijk niet klagen van mijn belastingen: ik betaal amper 14% nu dat meneer obama aan de macht is; vroeger was het rond de 17%.

 8. Ik ben ook leerkracht hoger onderwijs en niet benoemd en vorig jaar bevallen.hoewel het dik 2 maand geduurd heeft voor ik mijn eerste uitkering van de ziekenkas kreeg (en ik nochtans op tijd was met alle formaliteiten), was dit bij mij zelfs 20€ meer dan mijn loon! Blijkbaar is dat omdat er daar geen belastingen moeten op betaald worden en men dus ook bruto voor netto houdt. , dus misschien wordt dat bij jou toch nog een meevaller!!

  succes met de bevalling

 9. Inschrijven bij Partena ziekenkas, die komen eens thuis langs als je zwanger bent om alles uit de doeken te doen.

 10. Ik was bij nr. 1 aan het werk 10min voor de bevalling zich aankondigde en zat in het ziekenhuis alweer te werken. Dat zal nu bij nr. 2 waarschijnlijk weer hetzelfde zijn. Ik behoor tot die groep mensen die hun eigen boontjes moeten doppen en waarvan vaak gezegd wordt dat ze nogal kunnen zagen daarover.
  ‘t Is enkel om u te zeggen dat een beetje papierwerk niet het het einde van de wereld is.

 11. onderwijs… die hebben rare regels. Voordelen en nadelen, uiteraard. Want wie vb. als vastbenoemde een half jaar ziek is, krijgt – indien hij al redelijk wat gewerkt heeft, maar zoveel is dat niet – ook een half jaar z’n wedde uitbetaald. Dat is dan weer een voordeel. Ik denk dat het kluwen er hem vooral in ‘t al dan niet benoemd zijn zit. Eigenlijk klopt dat niet. Want je doet hetzelfde werk. Dus zou je ook dezelfde voorwaarden moeten krijgen.

 12. idd mijn uitkering destijds lag ook hoger dan mijn loon. maar helaas, de fiscus komt dat het jaar nadien terugvorderen.
  en je hebt toch een hospitalisatieverzekering hé, want bevallen kost geld.

 13. Mijn moeder, die ook in het onderwijs staat, is van mij bevallen op 30 juni, twee maand verlof kwijt dus!
  Bij mijn zus hadden ze duidelijk wat beter gerekend want die is geboren op 2 september 🙂

 14. @Anja: Ben je zelfstandige? Heb je dan geen recht op 6 weken uitkering? Heb je de dienstencheques aangevraagd? Troost u, toen ik bevallen ben van mijn eerste, had ik recht op niks. Ik studeerde en blijkbaar val je dan overal buiten. Er zijn er altijd die het slechter hebben, maar dat maakt toch niet altijd de rekening voor iemand die zich afvraagt waarom zij verlof moet afstaan en een vastbenoemde collega niet? Tedorie, mensen gunnen elkaar weinig, deesdaags.

 15. Nog een tip: het kraamgeld kan je wel op voorhand aanvragen en uitbetaald krijgen, dan heb je dat toch al.
  Want eer je uitkering in orde is, dat heeft bij mij toch ook een maand of 2 geduurd…

 16. zelfstandige en recht op zes weken, alleen is dat erg theoretisch, in de praktijk werk je gewoon door. Mijn zelfstandigheid is een eigen keuze en daar klaag ik niet over, werken in het kraambed is ook een eigen keuze. Ik heb de eerste keer 6 maanden bevallingsverlof genomen en tussen soep en patatten gewerkt. Ik zal dat nu ook doen. Met een beetje organisatie (en een erg begripvolle wederhelft die goed meewerkt) is dat goed te doen.
  Ik wilde enkel zeggen dat een beetje papierwerk na een bevalling niet zo heel erg is, dat je daar wel tijd voor vindt. Het is zeker niet zo dat ik bedienden of ambtenaren hun verlof niet zou gunnen. Ze hebben er hard voor gewerkt en veel voor betaald. Niet in de val trappen en in stereotypen gaan denken hé. Zelfstandigen zijn niet allemaal zagen die anderen niets gunnen en vinden dat zijzelf het hardst moeten werken van allemaal en niets krijgen enzo. Het heeft zijn voordelen dat je zelf alle beslissingen kan nemen.
  En inderdaad, heb dat gelezen dat studerenden nergens recht op hebben en dat is heel erg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *