Progressive much?

Deze namiddag toen ik thuiskwam, had ik gehoopt dat Klasse er zou zijn, in de bus. Maar dat was jammer genoeg niet het geval. Ik ben nochtans razend benieuwd naar de enquete die overal in de gazetten staat vandaag. Dat 1 op 5 jongeren niet met een holebi wenst gezien te worden, die enquete.
Ik heb daar vandaag namelijk een paar keer aan gedacht, terwijl ik door mijn klas liep. Mijn spontane en lacherige groep studenten achter de computers. Vreemd is dat, als ik dan bedenk dat — statistisch gezien — de helft vindt dat homo’s niet dezelfde rechten mogen hebben als hetero’s. En dat een groot deel van de jongens het moeilijk zou hebben met een lief dat meer verdient dan hem.

Het is gelijk die keer dat ik overal rond mij die één op vier VBers zag,na de vorige verkiezingen. Datzelfde ongemakkelijke gevoel. Dat het misschien toch niet allemaal goedkomt met de wereld.

7 thoughts on “Progressive much?

 1. Ik viel ver van mijn stoel toen ik dat las. In mijn directe vriendenkring heel wat holebi’s, en dat is in de verste verte geen probleem, nooit geweest, ik vroeg me ineens af of dat dan zo uitzonderlijk is.

 2. Onderzoeken zijn slechts onderzoeken en geven een vertekend beeld van de werkelijkheid. Ook de kringen waar onderzoek gedaan werd speelt mee in het resultaat. Allemaal niet simpel in beeld te brengen.

 3. “In mijnen tijd…”
  Neen serieus ghastn, 10 jaar terug kwamen er nog tal van jongeren naar holebigroepen nadat ze een ‘onthaal’gesprek hadden gehad, een gesprek dat de drempel naar een groepsactiviteit moest verlagen. 5 jaar later werden die onthaalgesprekken serieus afgebouwd want jongeren hadden er steeds minder behoefte aan: homoseksualiteit werd beter aanvaard, er kon over gepraat worden, er waren meer voorbeelden in de media en in het straatbeeld, ze hadden er zelf minder vaak een issue mee. Op fuiven worden ze ook steeds jonger (terwijl ik steeds ouder word).

  10 jaar geleden stonden we op straat gelijke rechten te eisen. Vandaag kunnen homo’s, lesbiennes en bi’s trouwen en zijn er veel andere rechten verworven.

  Holebi’s zijn nu een deel van de maatschappij, meer dan daarvoor. Meer mensen komen met homo’s in contact, kennen wel een lesbisch koppel of zien bi’s in de media, dus ook meer mensen hebben er een mening over.

  Ik schrik niet van de cijfers, want ze vertellen me eigenlijk heel weinig. Ik zou ze beter gekaderd willen zien, zeker met statistieken van vijf en tien jaar terug en met een reactie van, ik zeg maar, Wel Jong Niet Hetero. Dan kan de discussie beginnen.
  Nu is het alleen maar hysterie en daar hebben we al de Mexicaanse griep voor.

 4. @ Lama – ik dacht echt, oprecht, dat het holebi-vooroordeel-gedoe helemaal niet meer van deze tijd was.
  ook niet bij 20% van de mensen.

  en ik was geschokt over dat van “mijn vriendin mag niet meer verdienen dan mij”, dat ook. Ik zou mijn lief gelijk keihard uitlachen moest hij zoiets zeggen. Niet dat hij het ooit zou overwegen zoiets te zeggen trouwens.
  Maar inderdaad, ik wacht ook de volledige enquete af. vandaar dat ik curieus was naar de Klasse.
  Hoewel WJNH wel al commentaar in de kranten geeft é.

  @ beau – de enquete is afgenomen bij hoog opgeleide jongeren. Men gaat ervan uit dat de resultaten gemiddels over de hele bevolking nog conservatiever zouden zijn.

 5. @i we staan aan de andere kant he, ik schrik er niet echt van.

  En ja, homoseksualiteit bespreekbaarder maken in het onderwijs is een goede piste (voor zover ik daar iets van af weet)

  Schrik je ervan dat het bij jongeren is, of in het algemeen?

 6. ik schrik eigenlijk niet zo van de resultaten. Sommige dingen zullen ingebakken blijven.
  Vaak maken die vooroordelen mij zo pissed off dat het mij geen fuck uitmaakt als ik buitenkom met mijn beste vriendin (die lesbisch is) en er automatisch geconcludeerd wordt dat ik dat ook wel zal zijn. Ik word daar zo contrair van.

 7. Wat de boer niet kent, daar moet hij niks van hebben.
  Dat is toch altijd zo geweest?

  En ook. Krulzaps peter is homo, maar op school hoor ik haar wel iemand uitschelden voor miet (en lelijker). Veralgemenen is toch zo gemakkelijk als je dan toch bezig bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *