En hoe kiest u?

Ik loop er al maanden over te piekeren, over hoe ik zou stemmen. En sinds vandaag ben ik eruit.

stap 1: europa
Ik stem altijd hetzelfde voor Europa. En altijd een voorkeurstem voor dezelfde meneer, omdat het al jaren een hardwerkende meneer en ik ervan overtuigd ben dat er in het Europees parlement groene stemmen nodig zijn. Dus dat was snel uitgemaakt.

stap 2: eliminatie voor Vlaanderen
In Vlaanderen kan ik niet op mensen stemmen, wegens er zijn weinig mensen die me aanspreken. Partijen dus, en dan begint de eliminatie. Ik stem niet op partijen waarvan ik denk dat ze de kiesdrempel niet halen. Ik stem niet op extreem-rechts, noch extreem-links. Ik stem niet op partijen van roepers en ik stem niet op partijen die te veel één focus hebben: een partij moet een totaalpakket hebben. Blijven over: 4 opties.

stap 3: focuspunt kiezen
Ik heb lang nagedacht over wat ik het belangrijkste vind in een programma. Conclusie: vanalles. En spijtig genoeg zit er in elk programma wel iets dat me niet ligt, en iets dat me heel erg aanstaat. En sommige dingen vind ik goede ideeën, maar vaak heb ik er geen idee van of het haalbaar is. En of ik het volledige plaatje zie.
Ik heb dus het punt gekozen waar ikzelf het meest over weet en wel een gefundeerde mening over heb en dat is onderwijs.

stap 4: programma’s lezen
van de vier overblijvers heb ik het onderdeel “onderwijs” gelezen. Er is er geen enkel bij dat ik zelf zo zou schrijven, maar er zijn er twee die duidelijk nauw aansluiten bij mijn ideeën. En daarvan heb ik er uiteindelijk één gekozen die net iets meer aansluit.

Nu nog de lijst bekijken wie een voorkeursstem krijgt, en we zijn er klaar voor. En u? Bent u er al uit?

9 thoughts on “En hoe kiest u?

 1. “Ik stem niet op partijen waarvan ik denk dat ze de kiesdrempel niet halen.”

  En hoe moeten die dan ooit wel de kiesdrempel halen, als iedereen zo denkt? Hoe kan er dan ooit verandering komen?

 2. @ peter – dus een groene die ooit bij de VU zat is per definitie een goeie groene? 🙂
  @ Karel – ik weet het, ik weet het. maar ik kan mezelf daar dus niet meer toe brengen…het idee dat mijn stem geen gewicht heeft: moeilijk te verdragen.

 3. Mijn stem gaat ook al een tijdje naar Staes in europa en voor Vlaanderen zal het een lijststem worden op de SPA. Alhoewel ik deze keer sterk getwijfeld heb. Zou zelfs voor de pvda durven stemmen hebben. Ik vind dat die goed bezig zijn.

 4. Grappig, zeker al 3 mensen de laatste week gevraagd voor wie ze moesten stemmen. Voor mij wordt het ook Bart Staes voor Europa, alhoewel ik evengoed op Anne van Lancker had kunnen stemmen (zoals de vorige keer). Het stoort me echter mateloos dat zo’n goed Europarlementslid op de lijst voor het Europees Parlement moet opschuiven voor iemand die gelanceerd wordt als Vlaams minister voor Antwerpen (niets tegen Van Brempt, maar het als je staan te pissen tegen mijn stempotlood vraag het niet hoe warm het is). Het Europees Parlement is het belangrijkste van al en als je een goed europarlementslid hebt, zoals Staes of Van Lancker laat die dan toch lijsttrekker zijn (Saïd El Khadraoui was ok een goede keuze geweest maar Anne is van Gent natuurlijk).
  Voor diegene die niet Groen willen stemmen voor Europa, stem dan aub Verhofstadt. Als er de komende vijf jaar één Belg zal zijn die in staat is daar iets wezenlijks te veranderen zal hij het wel zijn, Dehaene heeft er de fut niet voor en zit veel te veel ingebed in de traditionele machtsstructuren en die machtsgeile sconservatieve vereniging die de EVP is + ‘t is ook een Gentenaar.

 5. @Isle: neenee, het aspect VU spreekt natuurlijk wel in zijn voordeel (in mijn geval dan toch ;-)) maar ik vind het ook gewoon een serieuze politicus die ook inhoudelijk sterk is. Zet die trouwens in een debat met Frieda Brepoels (N-VA) en beiden zijn het over heel veel zaken roerend eens. Neen, geen slecht woord van mijn kant over Staes. Dat mag toch ook al eens gezegd worden van een politicus van een andere partij hé? Ik ben niet echt toe aan hokjesdenken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *