Het had ook fregat kunnen zijn, voor hetzelfde geld.

Mira, dat werd het, uiteindelijk.

De werktitel was eddie, zoals u ondertussen vast weet. Een keuze die geheel aan mijn lief kan toegeschreven worden, dat spreekt. Er zit een logica achter, zelfs, het soort logica die niemand die hem kent zal verwonderen.

“Al die oude namen, die zo in de mode zijn de laatste jaren, zo van Arthur en Emiel en Juul en Jef, dat gaat helemaal voorbij gaan. En dan is het de beurt aan de revival van de jaren 60 namen. Rudy. Eddy. André. Mark. Robert. We gaan ons kind Eddie noemen, het is tons al trendsettend van bij de geboorte”

Zo gaan die dingen dus bij ons thuis, en het houdt zelden op, neemt u dat van mij aan. Zo was er even de optie om aan self fulfilling prophecy te doen en het kind gewoon Professor te noemen. Of President. Professor Rijckaert, kan niet foutlopen.

Vervolgens deden we serieus en maakten lijstjes. Omdat ik bij momenten gruwelijk efficiënt ben en we moderne ouders zijn, werd er een google spreadsheet aangemaakt. En daarin noteerden we elk onze invallen. Aangezien het, zoals al gezegd, zelden ophoudt hier ten huize, staan ook op de lijst: Mastodont, Fregat, Danni Fabri en Sioen. Ik laat dat tegenwoordig voorbijgaan zonder zelfs al te hard met mijn ogen te rollen.

Toen eddie een meisje bleek volgens de echo, werd de lijst gauw gelimiteerd tot een viertal namen. Waarvan er twee afvielen omdat er teveel van geboren worden tegenwoordig. En dan eentje omdat ik een studente heb gehad die onaangenaam was en die naam had.

En toen was er Mira. De Wonderbaarlijke. Of zoals de ster. Of zoals de film. Of het meisje uit het boek.

En vanaf nu ook: Mira, zoals dat mooi meiske van de Brugse Poort.

10 thoughts on “Het had ook fregat kunnen zijn, voor hetzelfde geld.

 1. ah, naamkeuzes. Eigenlijk zou je de naam pas een tijd na de geboorte moeten mogen kiezen, of nog veranderen, als het karaktertje van boy/girl in kwestie zich laat zien… Zo zitten wij met een redelijk actief zoontje dat we bij nader inzien misschien beter Storm hadden genoemd. Toepasselijker had amper gekund.

  Mira is mooi, meiske van de Brugse Poort.

 2. Ik heb ooit nog gebabysit voor twee broertjes die Docteur en Philosophe heten. Het zullen intussen al ferme kerels zijn, benieuwd hoe die namen hen vergaat!

  Maar Mira is een uitstekende keuze!

  Onze werknaam was trouwens Bubba. Eindresultaat was Elise.

 3. Mooie naam!
  mijn zoontjes ‘werktitel’ was Fred en het werd Tiemen. Voor de volgende gebruik ik zelf ook al een werktitel maar vermits ik het geslacht nog efkens voor mij wil houden…

 4. Uit diezelfde film hier…. Lander.
  (maar owé, wat vind ik xander en sander niet kunnen, al is dat maar een letterke verschil, brrrr)

  nr 2 : ik 8 namen (rekening houdend met zijn schrappingen van bij kind 1), hij 5. uiteindelijk komt hij met een 13e naam op de proppen. Na enkele dagen zeg ik die naam spontaan als ik over mijn buik wreef, dus die moest het dan ook worden.

  Echter… schrijfwijze en uitspraak waren niet OK voor pappie-lief… het zou en moest een C zijn ipv een K, en de nadruk moest en zou op de tweede lettergreep liggen…

  een naam uit die oude doos jawel, onze Victor.

 5. Mooie naam!
  In 2007 was ik zwanger, tal van namen gingen door onze gedachten. Er werden ook lijstjes gemaakt al zaten die vooral in ons hoofd…Linde, Nette,Mira, maar het werd uiteindelijk Janne!
  Op die lijstjes stonden ook jongensnamen, maar die hou ik nog wat voor mezelf, want ik ben terug zwanger!

 6. Mira, de ‘wonder’baarlijke…
  Daarnet is (ook) mijn (eerste) kleinkind MIRA geboren : de mooiste baby van de hele wereld! 😉 en met de prachtigste naam die we konden wensen.
  Mijn Gentse dochter trok -6 jaar geleden- naar het zuiden van Frankrijk voor ‘vervolmakings’studies, vond er -mais oui- de liefde van haar leven… en samen hebben ze nu Mira!
  De Fransen oefenen alvast om het mooi uit te spreken ! 🙂
  Net als bij deze Mira is de ‘wereld’ van de teleurgang gered !
  Het wordt vast en zeker een mooie, ferme ‘madam’ ! Wonderbaarlijk ! En … voor (onbekende web-)jullie én speciaal voor alle Mira-tjes van deze wereld : al onze ‘begeleidende’ GELUKSwensen van de gelukkigste oma van de hele wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *