Zie, ze slaapt.

Mira is de laatste weken nogal prikkelbaar, vonden wij. Veel gebleit, haar hoofd achterover gooien, helemaal opgespannen zijn, wriemelen als een regenwormke. Dat, in combinatie met zeer veel slikken (en soms de melk die ge in haar mondje zag terugkomen en haar die dan zien doorslikken) zorgde ervoor dat ik gisteren langs de kinderarts ging. Reflux, van het verborgen soort, is een mogelijkheid, maar we besloten nog even af te wachten met medicatie. Eerst eens proberen om haar slaapgewoontes een beetje te veranderen en zien of het prikkelbaar zijn daar niet van komt.

Want het zit zo: de afgelopen week heb ik eens minitieus opgeschreven hoeveel de juffrouw slaapt en eet, ter voorbereiding van het doktersbezoek gisteren. Conclusie: zo’n tien uur per 24 uur. Dat is dag en nacht door elkaar, en dat is veel te weinig voor haar leeftijd (bijna zeven weken). Ze is nogal alert, onze dochter, en ze slaapt heel licht. En er is altijd wel iets boeiender te doen dan slapen. Fanatiek proberen om te rollen, bijvoorbeeld, terwijl ge daar motorisch totaal niet toe in staat zijt.

Volgens de kinderarts zou ze toch zeker in de voor- en namiddag telkens een tukje moeten doen van minstens een uur of twee. En dan ‘s nachts toch een uur of tien-twaalf slapen, met een voeding ertussen. Dus zijn we deze week begonnen met slaaproutine: ze slaapt nu in haar eigen bed, zowel overdag als ‘s nachts, in haar Red Castle-doek, en in het donker. En deze nacht was eigenlijk een heel goede nacht: van 20h tot 3h, en dan van 4h tot 7.30h geslapen. En dan vandaag overdag dutjes van 9.30 tot 11.30h en van 13.30h tot 15.30h.

Benieuwd wat het vandenacht wordt: it can go both ways — ofwel vindt ze het nieuwe regime wel aangenaam en doet zo verder, ofwel is ze nu superuitgerust en wil de hele nacht spelen. Spannend!

9 thoughts on “Zie, ze slaapt.

 1. Hier juist van t zelfde en sinds bijna 2 weken slaapt ze exact dezelfde uren: van 20 à 21u tot 3u en van 4 tot 6 à 7 met heel soms daarna ook nog een uurtje of 2. En ook in de voor- en namiddag telkens één lang dutje. Bij ons is dat wel degelijk blijven duren, dus ik hoop voor jullie van ‘t zelfde. Helaas blijft onze dochter wel slikken en kokhalzen, dus morgen ook es bespreken als we bij de KA zijn…

 2. Over reflux weet ik niks, maar een “strakke” routine doet echt wel zijn werk bij ons. Tip van de dag: dit boek heeft echt ons leven veranderd, in de positieve zin ;-). En ik zeg dat dus tegen iedereen die net een kindje heeft hé. Ik zou er beter geld voor vragen, dedoeme.

 3. Ik duim zooo hard voor jullie dat het geen reflux is, of toch geen reflux van de erge soort. Want dat ging bij ons hand in hand met slecht slapen. Wat wil je, met een constant branderig gevoel in je slokdarm.
  Dus in dat geval doen al die boekskes (die wij ook zeer aandachtig hadden gelezen) er niet toe, als je kindje pijn heeft slaapt het niet, punt.
  Maar eens die miserie achter de rug was bleek het wel te kloppen: hoe beter de dutjes overdag, hoe beter de nachtrust. Succes in elk geval!

 4. Bij ons was het wel reflux – ook van de verborgen soort: er werd wel wat geslapen, maar vanaf dat hij wakker was, werd er alleen nog maar geweend en gekrijst. Hoewel ik eerst ook niet zag zitten om al medicamenten in mijn kleine man te proppen, ben ik nu zeer blij dat hij ze heeft.Op een dikke week tijd is de situatie die alsmaar erger werd volledig gekeerd. Hij is nu alert wakker, leert snel dingen bij en slaapt gemakkelijk in ‘s avonds. Een pamper aandoen (plat leggen) of hem ‘s avonds in zijn bed leggen is daardoor geen kwelling meer. En er kan al ne keer een lachje af, wat toch veel fijner is voor mama en papa.
  Trouwens wij hadden er ook schrik voor dat hij ‘s nachts niet meer zou slapen als hij overdag sliep, maar het tegendeel is waar. Als hij overdag zijn dutjes gedaan heeft, slaapt hij snachts als een roosje in. Nu hem alleen nog overdag op zijn rug leren slapen…

 5. Het grut hier heeft als baby ook erbarmelijk weinig geslapen… strakke routine of niet… want ah ja, zoveel mogelijkheden en nog zoveel jaren to come om ze uit te proberen. Probeer het ze maar eens aan hun verstand te brengen als ze nog maar een paar weken of maanden oud zijn.
  Gek genoeg is het met allebei op slag goed gekomen toen ze de basis onder de knie hadden (kruipen, lopen, u de oren van het hoofd kletsen). En vanaf anderhalf jaar oud sliepen ze plots beter en meer, veel meer dan in al die maanden ervoor.

  Alles komt uiteindelijk goed. Gewoon een kwestie van alles uitproberen en zoeken tot je het beste evenwicht en de beste methode voor dat éne kind in kwestie (het uwe uiteraard) hebt gevonden. En duimen dat reflux er voor niets tussen zit.

 6. Dat is idd veeeel te weinig slaap.
  Wij hadden er ook eentje met verborgen reflux en vanaf de diagnose gesteld was (jammer genoeg pas op 3 maand) is ze aan de medicatie gegaan en op een week hadden we een ander kindje (eentje dat sliep en dat kon lachen)

 7. Mijn ervaring is dat hoe meer ze overdag slapen, hoe beter en meer ze ‘s nachts slapen! Ook al klinkt het raar.

  Omgekeerd, als Nora of Marie (als baby) overdag niet goed sliepen of weinig sliepen, wisten we op voorhand dat het ‘s nachts ook een moeilijke nacht ging worden.

  Maar elk kind is anders natuurlijk.
  Het nieuwe ritme is alleszins heel mooi, hopelijk blijft het zo en valt de reflux mee!

 8. Nu met het tweede kindje hebben wij nog eens geleerd dat een moe kind niet goed slaapt ‘s nachts. Een strak ritme volgens het boekje ‘regelmaat brengt rust’ heeft het hier 2 keer opgelost voor ons. En daarvoor altijd veel gekrijs en overstrekken, tegen het einde van de dag ontroostbaar.
  Ik hoop dat het hetzelfde is en niet reflux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *