De dag is gewoon te kort, volgens mij.

dilemma’s dilemma’s. Ik heb een baby-vraagje, dus roept u maar in de commentaren.

Mira is een voorbeeldig kindje van ondertussen tien weken. Ze weegt 5,5 kg en is 60 cm. Geen klein boeleken, dus. Slapen doet ze ook heel goed, eigenlijk, voor haar leeftijd: ze gaat rond negen uur in haar bed, en is dan wakker rond zes-half zeven. Dan drinkt ze een fles, laat een boertje en ligt ongeveer drie kwartier later opnieuw in haar bedje. Ze rammelt en neut dan 5 minuutjes, maar slaapt daarna nog minstens twee uur.
Overdag doet ze kleine tukjes: als ze moe wordt, leg ik haar in haar bedje en dan slaapt ze een uurtje, soms twee. Meestal rond de middag, en dan nog eens rond half drie, drie uur.
En vanaf dan is het lastiger: meestal drinkt ze een flesje rond een uur of vijf, en dan de volgende rond acht uur. En daartussen blijft ze wakker, een hazenslaapje in park of wipper buiten beschouwing gelaten.
En daar schort het een beetje: dat is te lang, eigenlijk. Ze wordt meestal rond zes uur half zeven vreselijk lastig en wil dan enkel nog rondgedragen worden. Zelfs zitten op de schoot is niet meer goed dan (lees: als ge ze niet ronddraagt, wordt ze hysterisch. En ik bedoel echt: hysterisch.). Ze is doodmoe, maar vroeger laten drinken betekent dat ze maar de helft drinkt en dat is ook geen oplossing, natuurlijk.

Nu, ze moet natuurlijk nog haar vijf flesjes drinken per dag, anders krijgt ze niet genoeg voeding binnen. Grotere flessen en naar vier gaan is geen optie, wegens ze zal die toch niet uitkrijgen. En volgens mij is dat ook niet gezond, zo van die grote flessen voor zo’n klein kindje.

De opties die ik zie:
– overdag minder tijd tussenlaten. Ik geef haar nu eten als ze erom vraagt, en meestal is dat om de 3,5 uur. Vijf flessen om de 3,5 uur is echter een dag van 17 uur, dus dat is lang. Om de drie uur zou een oplossing zijn, maar dat betekent dan dat ik haar eten moet geven *voor* ze echt honger heeft, en dat is gelijk zo raar, niet?
– haar ‘s avonds laat wakker maken nog eens, voor een fles. Ze zou namelijk ook om de 4h ongeveer kunnen drinken, want na 3,5 uur heeft ze nog niet zoveel honger. Ik zou dan bijvoorbeeld een flesje kunnen geven rond zeven uur en haar om elf uur wakker maken en laten drinken. Maar is dat niet wat raar, zo’n kind uit haar slaap halen om te eten? Vooral aangezien ze dus al doorslaapt, helemaal uit zichzelf.
– mij niks aantrekken van het feit dat ze moet vijf flessen hebben volgens de boekskes en gewoon voeden als ze honger heeft. En wordt ze wakker ‘s nachts, dan is dat maar zo. Nu is het zo dat ik het idee heb dat ze daar wel deugd van heeft, van haar lange nacht: ‘s morgens is ze zo’n fijne vrolijke baby, ge hebt daar geen gedacht van. Om nog maar te zwijgen van hoeveel deugd ik heb van die lange nacht. Een vrolijke mama is ook niet onbelangrijk.
– haar na de fles van vijf uur, als ik zie dat ze moe wordt, nog een tukje laten doen in bed. Voorlopig doe ik dat niet, omdat ik schrik heb dat ze a) ofwel haar nacht gaat beginnen b) niet meer moe gaat zijn als ze echt moet gaan slapen.

Moeilijk hoor. Wat denkt u? Of zouden jullie nog iets anders doen?

31 thoughts on “De dag is gewoon te kort, volgens mij.

 1. Amai, 10 weken en al zo flink doorslapen! Dan moogt ge inderdaad van geluk spreken.
  Mijn ervaring is dat het verschrikkelijk moeilijk (en frustrerend) is om de schema’s uit de boekskes te willen volgen.
  Mira is een stevige baby, dat ze zo lang doorslaapt duidt er toch op dat ze overdag genoeg flesvoeding binnenkrijgt.
  Je kan altijd proberen he om nog een dutje in te lassen in de namiddag, maar bij ons lukte dat niet altijd en het is sowieso dat dutje dat eerst verdwijnt als ze wat groter worden.

 2. Ik denk volgende dingen:
  niet meer moe gaat zijn als ze echt moet gaan slapen, dat telt niet. Ons Juliette die slaapt Urrrrrreeeen aan een stuk en in t begin wou ik dat ook tegenhouden. Tot ik ontdekte: hoe beter (en meer) ze slaapt overdag, hoe beter ze snachts slaapt (raar maar waar).

  Wakker maken voor een fles, ook daar een fijne tegenstelling: het haalt namelijk NIETS uit. Ik heb het een paar keer gedaan, maar het nachtelijk uur waarop ze haar fles wou, veranderde daar totaal niet door.

  Eten geven als ze nog geen honger hebben dat gaat al helemaal niet

  en ondertussen ben ik al vergeten wat het probleem nu eigenlijk ook was (die sleep deprivation toch hé 😉
  Nog’s effe terug gaan lezen. BRB dus 🙂

 3. Juist ja, dat ze niet wil slapen tussen die twee voedingen.
  euhm, dat is inderdaad een moeilijke. En het zijn ook zeker geen krampjes? Want dat is zo wel het klassieke krampjesuurtje hé?

  Ik zou ze toch proberen te laten slapen (eventueel echt boven in haar kamertje ofzo?) Ik denk echt niet dat ze aan haar nacht zal beginnen. Al kan je dat natuurlijk nooit zeker weten, want zo zijn ze wel die baby’s…Altijd een vat vol verrassingen en onverwachte plotwendingen…

  Sorry, niet veel nuttige tips dus eigenlijk.

 4. sounds like ‘oei ik groei’ to me. theorie: om de zoveel weken maakt een baby een quantum leap vooruit, en tijdens die quantum leap moeten veel nieuwe indrukken en nieuwe vaardigheden verwerkt worden, waardoor het kind serieus van slag is. Dat uit zich (bij de mijne alvast) ook vooral in de vooravond en ‘s avonds, door het betere bleitwerk. Dat gaat voorbij, echt waar. En voor de rest, zoals hierboven gezegd: amai dat kind slaapt al door!!!

 5. Hey

  Onze kleine Marie is nu 8 maanden oud. Jouw verhaal is heel erg herkenbaar.

  Ik lees jouw opties en interpreteer dat je toch wel positief staat om “het ritme van de baby te volgen”.

  In’t begin volgenden wij ook de boekskes en dat werkte gewoon niet. We gingen er onder door. Totdat we het ritme zijn gaan volgen van onze kleine Marie. En dat werkt perfect. Zij slaapt wanneer ze moe is, slaapt trouwens elke nacht helemaal door (tenzij toen ze even tandjes kreeg en die keer dat ze wat ziekjes was). Verder vraagt ze eten wanneer ze honger heeft. Nu zijn dat nog 2 flessen, warme eten ‘s middags, fruitpap en dan een boterhammeke ‘s avonds. In de laatste fles doen wij wel “cerialverdikker” (vanaf 6 maanden). Zo heeft ze zeker voldoende genoeg en slaapt ze heerlijk door.

  Ohja, om 7 uur staat ze op en om 9u30 doet ze alweer een tukje van 1 a 2 uur. Ook rond 14 uur kan ze een uurtje slapen.

  Succes!

  Groetjes
  Jan

 6. Wat reeds hierboven (herhaald) gezegd is: vergeet de boekskes en luistert naar uw kind. Als zij nu al genoeg zou hebben met 4 flessen, dan is het nu zo eenmaal. Ik heb er hier ook nog een tukje laten doen in de vooravond om dan rond 22u nog een fles te geven waarna ze de nacht doorsliepen. Anderen hebben gewacht tot 3j vooraleer ze doorsliepen en bleven 6 voedigen per dag vragen, nog andere stonden op 4 voedingen aan 2 maand. Ge kunt niets anders dan naar het kind zelf luisteren en als ze zo hysterisch is ‘s avonds zou ik zeggen, legt haar al gauw in haar bed, want van 15u (of zelfs van 17u,als ze dan 2u slaapt) tot 21u is wel degelijk wreed lang voor zo’n prutske. Gemiddeld bleven de mijne een 3 uur wakker tussen dutjes door, als ge dan toch een soort richtlijn wilt.

 7. Ik geef borstvoeding, dus dat is mss wat anders, maar ik hou ook totààl geen rekening met hoe vaak ze “zou moeten” drinken. Alleen als ze erom vraagt dus. Soms is dat maar 5 keer per dag, soms wel 8 keer… In jouw geval zou ik dus de laatste 2 opties die je zelf aanhaalt eens gecombineerd uitproberen: eten als ze honger heeft en slapen als ze moe is. Hier lukt dat heel goed en Jitse slaapt soms door, soms niet, dat hangt er dan vanaf hoe laat ze beslist de nacht in te gaan. Maar er is elke dag dus wel sowieso een blok van 8 – 10 uren slaap. (ze is 12 weken)

 8. Eerlijk waar, ik weet het al niet meer wat wij hier deden of hoe dat allemaal ging. Wat ik wél nog weet: nooit een kind wakker maken. Niet om te eten, niet om een pamper te verversen. Niet. Die van ons was dan helemaal niet te pruimen, en daar kom je ook geen stap verder mee.

  O, en trouwens, volgens mij zijt ge goe bezig ;o)

 9. als het niet duidelijk zou zijn: ik volg al tien weken volledig haar ritme, hoor… alleen leg ik haar echt in haar bed als ze moe is, omdat ze in de living maximum tien minuten slaapt. Maar voor de rest volgt ze geen schema ofzo. Ik laat minstens 2,5 uur tussen een voeding — anders is haar eten niet verteerd, volgens de vroedvrouwen, en na vier uur geef ik eten als ze dan nog niet gevraagd heeft. Behalve als ze nog slaapt, dan laat ik haar gewoon liggen.
  Met dat doorslapen hebben we geluk gehad, denk ik. Hoewel ik even gevloekt heb: de eerste voeding die ze liet vallen was die van de late avond, en ‘s nachts werd ze vrolijk wakker tussen drie en vier. Ze slaapt dus al een poos 7 uur na elkaar, maar dan eerst wel van 20h tot 3-4. Die periode is dan gewoon steeds langer geworden, en opeens was het rond zes uur. Niks speciaals voor gedaan.

  Maar: het probleem is dus die vroege avond. Ze is zo doodop, maar wil eigenlijk niet slapen.
  Vanavond heb ik me eens rustig in de zetel gezet met haar, rond haar moeilijk uurtje, en ze heeft op mijn arm een ferme tuk gedaan, dus het was een goede avond. Ik zal anders soapseries beginnen volgen…kan ik tv kijken met haar op de arm.

 10. Tjah, het is hierboven al gezegd: volg gewoon je gevoel, ieder kind is anders…

  Maareuh, dit gezegd zijnde, een tukje rond 17u lijkt me zo’n slecht idee nog niet of gewoon naar bed voor de nacht om 19u (dat hebben die van ons altijd gedaan). En wat die fles rond 23u betreft, je hoeft haar daar niet voor wakker te maken. Je laat Mira gewoon in haar bedje liggen, steekt het flesje in haar mond en laat haar drinken. Bij onze oudste hebben we het een tijdje zo gedaan en die deed geen half oog open (en sliep er geen halve minuut langer door).
  Hier dezelfde richtlijn als bij San, tot een maand of 4 hield de oudste het tussen 2 dutjes ongeveer 3u vol, daarna 4 uur (en de jongste die vindt slapen overdag voor luiwammesen en slapen ‘s nachts voor mietjes, maar da’s een ander verhaal)

  Om af te sluiten, ik ben het volledig eens met Klijn: een baby maak je nooit of te nooit of te nooit wakker! En met dat van dat goed bezig zijn ben ik het ook eens!

  Succes!

 11. Zoals zovelen al gezegd hebben: volg je kind. Ze zal wel eten als ze honger heeft en slapen als ze moe is. En over dat ‘s avonds moeilijk doen, dat heeft Sophia rond die leeftijd ook een tijdje gehad. Enige remedie was met haar rondwandelen tot ze terug rustig was. Vaak is huilen bij een baby ook gewoon een manier om zich te ontspannen van alle prikkels die ze in de loop van de dag op hebben gedaan, een manier om al dat nieuws te verwerken dus. Niet meer dan normaal en na een tijdje gaat dat vanzelf weer over. Courage, t’is bij momenten zwaar en lastig maar ook dat zal passeren.

 12. Ik schreef ooit een handleiding voor Janne. De eerste zin was: een handleiding voor baby’s bestaat niet, ook niet voor Janne. Die boekskes geven maar een idee, maar daar van afwijken is geen zonde. Ga op uw gevoel af, da’s veruit het beste, want gij kent uw kind het beste! Ah ja, en ik maak Janne nog steeds niet wakker, tenzij het echt moet. We hebben dan meestal een viesgezind kind, als we dat doen. Hoe zoudt ge zelf zijn!

 13. sinds een paar dagen maak ik lou ook niet meer wakker om 23u voor zijn laatste eetbeurt, zijn humeur en het onze is er alleen maar beter door geworden en langer slaapt hij er niet van.
  en ook hij slaapt tussen 18u en 20u vaak eventjes op de arm, in bed wil hij niet dan en een wenend kindje daar heb ik dan geen zin in.

  kindjes het is me wat 😉

 14. Ze slaapt te weinig volgens mij, ze doet nergens een deftige dut, baby’s kunnen makkelijk ‘s middags een dut van drie uur doen en ‘s morgens en ‘s avonds ook nog eens anderhalf uur , er is niks waar een baby zo nerveus en moeilijk van wordt als te weinig slaap en idd wat Jessie zegt is waar, overdag goed slapen is ‘s nachts goed slapen, baby’s hebben gewoon veel slaap nodig.

  Iemand heeft me pas dit geweldig boek aangeraden, plezant om te lezen en er staan heel veel tips in ivm slapen http://www.bol.com/nl/p/boeken/het-groot-opvoedboek/1001004002383579/index.html helaas alleen tweedehands te verkrijgen in Nederland.
  Maar ik zou er toch proberen aan te geraken, het is echt super.

  En alles komt uiteindelijk goed, hoe hopeloos de situatie er soms ook uitziet. 😉

 15. schitterend!
  ge beseft dat deze post in de google archieven gaat en uw kleine binnen 20 jaar op de grond ligt van het gieren.
  ‘ma, gij waart zo …’ (vul de puntjes naar believen in. ik ken de slang van over 20 jaar nog niet)

  owee als wij aan kinderen beginnen. ik begin nu al bang te worden voor mijn eigen dilemma’s en schrijfsels dan 😛

 16. Typisch, dat moeilijke moment in de vooravond.
  Veel in de draagdoek liep ik rond, als mijn rug het hield, en inderdaad: tv kijken terwijl ze op mijn arm sliep. Toch vond ik dat net het moeilijkste moment: koken, andere kleine entertainen en man die thuiskwam. Maar het verschuift plots, zoals haar slaap ‘s nachts verschuift. Zalig als ze aan 10 weken zo goed slapen, daar kikkert een mens toch wat van op, van zelf wel wat te kunnen slapen. Goed bezig jong.

 17. Dat moeilijk moment ‘s avonds is zo herkenbaar. Zeker weten dat ze eigenlijk moe is, maar niet in haar bedje willen slapen (ook al valt ze andere momenten gelijk een blok in slaap in haar bed). Marie was – ook vanaf die leeftijd ongeveer – ook enkel te troosten en rustig op de arm (in ‘luipaardhouding’) en ook enkel als we ermee rondliepen. Heel vermoeiende periode. Maar het ging vanzelf over.

  Ik weet niet of het bij jouw Mira hetzelfde is natuurlijk, maar het lijkt er toch een beetje op. ‘Volgens de boekjes’ is het normaal dat ze ‘s avonds heel onrustig en prikkelbaar zijn en dat ze niet zelf kunnen/willen inslapen wegens het verwerken van alle prikkels overdag. Het enige wat dan helpt zou dan lichaamswarmte zijn, waar ze dus eigenlijk ook zelf naar vragen…

  Aan haar flesjes zou ik, denk ik, niet direct iets aan veranderen, als ze zo goed doorslaapt ‘s nachts…

  Enfin, succes ermee!

 18. Leg ze maar om 17u in haar bedje. Als ze moe is, zal ze wel slapen. En als je bang bent dat ze dan al aan haar nacht gaat beginnen, dan maak je ze gewoon (zachtjes!) wakker voor haar volgende flesje. Na een paar dagen zal ze wel vanzelf wakker worden.
  En trouwens: denk je niet dat als je ze zou wakker maken om 23 uur, dat ze dan zou doorslapen tot een uur of 7 ‘s morgens? Wij deden dat zo, tot ze 7 maanden was. Misschien een beetje egoïstisch, maar baby’s hebben ook meer aan uitgeruste ouders hé ;-). Eetschema bij ons was: 07 – 10 – 13 – 16 – 19 – 23 (wel BV en om 23u een fles).

 19. wij maakten daar een badmoment van, omdat hij dat wel leuk vond, daar rustig van werd en ondertussen we niet met een krijsende baby moesten rondlopen. En dat hielp echt wel. Soms legden we hem ook in zijn bed rond 17h wegens al zoo moe, maar hij begon dan wel zijn nacht soms en dat vonden wij niet zo’n goed idee..

  Ik vind wakker maken voor een voeding rond 23H niet zo’n slecht idee hoor. Onze St

 20. Als ik je goed begrijp, voel je wel dat ze moe is rond 18 uur, maar valt ze op dat moment moeilijk in slaap en ben je ook wat bang dat ze haar nacht gaat ‘verleggen’. Baby’s van die leeftijd slapen nog heel veel, dus over dat laatste zou ik me niet te veel zorgen maken. Misschien toch maar even in haar bedje proberen te leggen rond 18 uur? Wat hier altijd hielp, was: baby in de wipper, manlief in de zetel en met zijn voet de wipper laten wippen. Binnen 10 minuten in slaap, zowel onze kinderen als ‘vreemde’ kinderen.
  Je hebt in elk geval al massa’s tips gekregen, dus dat zal wel lukken. Succes!

 21. moeilijk hé…en zwaar, i remember.
  zoals andere al aanhaalden; je buikgevoel volgen ipv vaste ‘regels’. Ze heeft blijkbaar ook iets meer slaap nodig zoals je zelf al aanhaalde.

 22. Je gevoel volgen, het beste wat je kan doen, uiteindelijk ken jij je dochter nog beter dan al die boekskes samen. De mijne sliepen zogezegd altijd te weinig, aten veel te snel na elkaar, hadden niet genoeg eten, deden het allemaal verkeerd eigenlijk… Ze slapen nu nog te weinig en soms ontbijten ze bijna niet wegens gewoon geen goesting om die nog slapende maag wakker te maken, maar: ze groeien, zijn vrolijk en zitten mooi op het K&G-schema der schema’s, dus ik blijf mijn eigen gedacht doen. Succes!

 23. Is er al verbetering/verandering in de zaak? Ben benieuwd wat nu een goede oplossing voor jullie is/was…?

  PS Ik vermoed dat je er niet aan mee doet (anders had het hier toch al lang gestaan?!), maar je kreeg van mij een award (check blog) Je ziet maar wat je er mee doet.

 24. ik heb niet alles gelezen en misschien is het al gezegd of niet relevant. Als opmerking op uw 2de optie:
  Mijn zoon is 5 maanden en krijgt borstvoeding. Hij gaat slapen om 21u. Ik geef hem een ‘droomvoeding’ zoals dat heet. Ik haal hem uit zijn bedje en geef hem de borst net voor ik zelf ga slapen rond middernacht. hij wordt er niet wakker van en eet rustig zijn buikje rond. En daardoor blijft hij slapen tot 6u, heeeeeerlijk. Wat ik wil zeggen is dat je ze gerust kan eten geven zonder dat je ze hoeft wakker te maken (met borstvoeding gaat dat toch).

 25. Bedankt iedereen voor de vele tips. Ik heb ondertussen besloten dat ik eigenlijk zo weinig mogelijk wil veranderen aan hoe mira het zelf regelt. Dus ik maak haar niet wakker om 23h om nog eens te eten, ik vind het te absurd om haar mooie nacht te onderbreken.
  Ze is nog altijd lastig vanaf de vooravond, maar ik doe nu minder, waardoor ik meer met haar bezig kan zijn. Lees: we zitten in de zetel, en kijken tv. Of zij zit in de wipper en ik beweeg die met mijn voet.
  En dan doet ze kleine tukjes.
  ons eten is verlegd naar na haar bedtijd.

 26. oh. en ik heb geprobeerd om haar om vijf uur nog eens in haar bed te steken. en het is gelijk vree mislukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *